Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γαλλία: Βρέθηκε τελετουργική ταφή δεκάδων αλόγων από τους Γαλατικούς Πολέμους

Εννέα τάφοι με σκελετούς αλόγων που θάφτηκαν κατά τη διάρκεια των Γαλατικών Πολέμων ανακαλύφθηκαν στο Villedieu-sur-Indre, στην κεντρική Γαλ...

Γαλλία: Βρέθηκε τελετουργική ταφή δεκάδων αλόγων από τους Γαλατικούς Πολέμους

Εννέα τάφοι με σκελετούς αλόγων που θάφτηκαν κατά τη διάρκεια των Γαλατικών Πολέμων ανακαλύφθηκαν στο Villedieu-sur-Indre, στην κεντρική Γαλλία. Η ραδιοχρονολόγηση των οστών των αλόγων έδειξε ότι οι ταφές χρονολογούνται στην ύστερη Γαλατική/πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο, περίπου 100 π.Χ. - 100 μ.Χ.

Η περιοχή έκτασης 1,3 εκταρίων ανασκάπτεται από αρχαιολόγους του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (INRAP) της Γαλλίας πριν από την κατασκευή ενός δρόμου. Η έρευνα αποκάλυψε στοιχεία για κτήρια, τάφρους, λάκκους και ένα μονοπάτι από έναν πρώιμο μεσαιωνικό (5ος-6ος αι. μ.Χ.) οικισμό, καθώς και τους πολύ παλαιότερους λάκκους ταφής αλόγων.

Μόνο δύο από τους εννέα τάφους έχουν ανασκαφεί πλήρως μέχρι στιγμής, ο πρώτος από αυτούς περιέχει τα λείψανα 10 αλόγων, ενώ ο δεύτερος περιέχει τα λείψανα μόνο δύο αλόγων. Οι σκελετοί και στους δύο λάκκους ήταν πλήρεις και αρθρωμένοι. Τοποθετήθηκαν προσεκτικά και σκόπιμα στους λάκκους ξαπλωμένοι στη δεξιά τους πλευρά με το κεφάλι τους να δείχνει προς το νότο. Τα άλογα στο μεγαλύτερο λάκκο ήταν τοποθετημένα σε δύο σειρές και δύο στρώματα. Στον μικρότερο λάκκο τα δύο άλογα ήταν τοποθετημένα σε μία μόνο σειρά.


Γαλλία: Βρέθηκε τελετουργική ταφή δεκάδων αλόγων από τους Γαλατικούς Πολέμους

Γαλλία: Βρέθηκε τελετουργική ταφή δεκάδων αλόγων από τους Γαλατικούς Πολέμους

Όλα τα άλογα ήταν ενήλικα αρσενικά άνω των τεσσάρων ετών κατά τη στιγμή του θανάτου τους. Είναι μικρόσωμα, περίπου 1,2 μέτρα μέχρι τα άκρα τους. Η τοποθέτηση και ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται τα οστά των διαφόρων αλόγων στο λάκκο υποδεικνύει ότι θάφτηκαν όλα την ίδια στιγμή πολύ σύντομα μετά το θάνατό τους.

Μεταξύ των δύο λάκκων με τα άλογα υπάρχει ένας άλλος λάκκος ταφής ζώων, ο οποίος περιέχει τα σκελετικά λείψανα δύο ενήλικων σκύλων μεσαίου μεγέθους. Τοποθετήθηκαν επίσης με περίσκεψη και προσοχή, στην αριστερή τους πλευρά με το κεφάλι τους να δείχνει προς τα δυτικά.

Οι υπόλοιποι λάκκοι ανασκάπτονται τώρα, και τα οστά που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των αλόγων σε 28. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, θα προστεθούν πολλά ακόμη. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διαλευκάνουν την αιτία θανάτου. Γνωρίζουμε ότι δεν επρόκειτο για επιδημία, αλλιώς τα άλογα δεν θα ήταν όλα ενήλικα αρσενικά της ίδιας ηλικίας.


Γαλλία: Βρέθηκε τελετουργική ταφή δεκάδων αλόγων από τους Γαλατικούς Πολέμους

Γαλλία: Βρέθηκε τελετουργική ταφή δεκάδων αλόγων από τους Γαλατικούς Πολέμους

Παρόμοιες ομάδες ταφών αλόγων αυτής της περιόδου έχουν βρεθεί σε τοποθεσίες στην πεδιάδα της Γεργκόβια, όπου η φυλή των Αρβέρνων είχε την πρωτεύουσά της και όπου ο αρχηγός τους Βερκιγγετόριξ (λατινικά: Vercingetorix) οδήγησε το ιππικό του εναντίον του ρωμαϊκού στρατού του Ιουλίου Καίσαρα το 52 π.Χ. και νίκησε. Δύο μήνες αργότερα, ο Καίσαρας νίκησε αποφασιστικά στη μάχη της Αλέσιας, αναγκάζοντας τον Vercingetorix να παραδοθεί και τερματίζοντας τους Γαλατικούς Πολέμους. Το Villedieu-sur-Indre ήταν επίσης κοντά σε μια μάχη μεταξύ Ρωμαίων και Γαλατών. Ο Καίσαρας δεν την κατέγραψε στους Γαλλικούς Πολέμους, αλλά ρωμαϊκές σφαίρες σφεντόνας έχουν βρεθεί στο κοντινό oppidium, οπότε η περιοχή βρισκόταν σίγουρα στο επίκεντρο της σύγκρουσης.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν επομένως ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των ταφών αλόγων και των μαχών των Γαλατικών Πολέμων. Οι ταφές είναι πολύ συνεπείς και τακτοποιημένες για να έχουν σκοτωθεί τα άλογα σε μάχη. Η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι οι ταφές αποτελούσαν μέρος μιας άγνωστης τελετουργίας, ότι τα άλογα θυσιάστηκαν. Αν ήταν έτσι, θα ήταν μια τελετουργία τεράστιας σημασίας που θα απαιτούσε την καταστροφή του πυρήνα των μάχιμων αλόγων.


Πηγή: The History Blog



Δεν υπάρχουν σχόλια