[Credit: Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού] Μια σφηνοειδής πινακίδα ηλικίας 3.500 ετών, η οποία περιγράφει λεπτομερώς μια ολοκληρω...
[Credit: Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού] |
Μια σφηνοειδής πινακίδα ηλικίας 3.500 ετών, η οποία περιγράφει λεπτομερώς μια ολοκληρωμένη λίστα αγορών επίπλων, αποκαλύφθηκε στην τοποθεσία Aççana Mound, γνωστή και ως αρχαία πόλη Alalah, στην επαρχία Hatay της νότιας Τουρκίας.
Η πινακίδα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στην παλιά πόλη Alalah, οι οποίες αποτελούσαν μέρος ενός έργου ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό. Ο χώρος της ανασκαφής, που σήμερα είναι ένας μεγάλος τύμβος έκτασης περίπου 22 εκταρίων, βρίσκεται στην περιοχή Reyhanlı του Hatay, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η Alalah ήταν ένας ακμάζων αστικός οικισμός κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., που κατοικούνταν κυρίως από τους Αμορίτες (ή Αμορρραίους), έναν λαό της Εποχής του Χαλκού από το Λεβάντε.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Ersoy, ανακοίνωσε την ανακάλυψη και δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η πινακίδα, που ζυγίζει 28 γραμμάρια, θα προσφέρει μια νέα προοπτική στην κατανόηση της πλούσιας κληρονομιάς της Ανατολίας για τις μελλοντικές γενιές».
[Credit: Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού] |
Η πινακίδα, που χρονολογείται στον 15ο αιώνα π.Χ., έχει διαστάσεις 4,2 επί 3,5 εκατοστά, πάχος 1,6 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 28 γραμμάρια. Γραμμένο σε ακκαδική σφηνοειδή γραφή, το κείμενο παρέχει μια διοικητική καταγραφή εκτεταμένων αγορών επίπλων, συμπεριλαμβανομένων ξύλινων τραπεζιών, καρεκλών και σκαμνιών. Η Ακκαδική, μια εξαφανισμένη σημιτική γλώσσα, ομιλούνταν ευρέως στην αρχαία Εγγύς Ανατολή και θεωρείται η παλαιότερη γνωστή σημιτική γλώσσα. Η σφηνοειδής γραφή, που χαρακτηρίζεται από τα σφηνοειδή αποτυπώματά της, είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά συστήματα γραφής, που αναπτύχθηκε αρχικά από τους Σουμέριους της Μεσοποταμίας.
Γλωσσολόγοι και ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής καθηγητής Dr. Jacob Lauinger και η διδακτορική του φοιτήτρια Zeynep Türker από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αποκρυπτογράφησαν σχολαστικά την πινακίδα. Οι επιγραφές αποκαλύπτουν όχι μόνο τα αντικείμενα που αγοράστηκαν αλλά και λεπτομερείς πληροφορίες για τους αγοραστές και τους πωλητές που συμμετείχαν στις συναλλαγές αυτές.
Οι λεπτομερείς καταγραφές δείχνουν ότι η Alalah ήταν ένα σημαντικό εμπορικό και διοικητικό κέντρο, στρατηγικά τοποθετημένο σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους. Οι συναλλαγές που καταγράφονται στην πινακίδα υποδηλώνουν ένα εξαιρετικά οργανωμένο οικονομικό σύστημα, με αρχεία που ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν για τον οικονομικό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.
[Credit: Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού]
Η συνεχιζόμενη έρευνα αποσκοπεί στην περαιτέρω κατανόηση των οικονομικών και διοικητικών περιπλοκών της αρχαίας πόλης Alalah. Οι ειδικοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ακριβείς ποσότητες των αντικειμένων που αναφέρονται και τις ιδιαιτερότητες της εμπορικής εφοδιαστικής που αναφέρεται στην πινακίδα.
«Αυτή η πινακίδα παρέχει μια νέα προοπτική όσον αφορά την κατανόηση της οικονομικής δομής και του κρατικού συστήματος της Ύστερης Εποχής του Χαλκού», σημείωσε ο Ersoy σε δήλωσή του.
Πηγή: Archaeology News
Δεν υπάρχουν σχόλια