Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πόσο επίκαιρος είναι ο αρχαίος αθλητισμός;

Αττικός αμφορέας, 470-460 π.X. Από την αφίσα της διάλεξης. [Credit: The Trustees of the British Museum] Διάλεξη από τον δρα Γεώργιο Μουρατίδ...

Αττικός αμφορέας, 470-460 π.X. Από την αφίσα της διάλεξης. [Credit: The Trustees of the British Museum]
Αττικός αμφορέας, 470-460 π.X. Από την αφίσα της διάλεξης.
[Credit: The Trustees of the British Museum]

Διάλεξη από τον δρα Γεώργιο Μουρατίδη (Αναπλ. διευθυντής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών) με τίτλο «Πόσο επίκαιρος είναι ο αρχαίος αθλητισμός;».

Από ιστορικής πλευράς, το ντόπινκ είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, το οποίο εξαπλώθηκε στον αθλητισμό μετά το 19ο αιώνα και την εμφάνιση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα, διεθνείς οργανισμοί όπως η WADA (World Anti Doping Agency), ιδρύθηκαν για να προστατέψουν τις εγγενείς αξίες του αθλητισμού, όπως είναι η ευγενής άμιλλα, η δικαιοσύνη, η παιδεία κι ο σεβασμός στους κανόνες, από οτιδήποτε μπορεί να τις διαβάλλει. Οι αξίες αυτές, οι οποίες συχνά αναφέρονται ως το “πνεύμα του αθλητισμού”, έχουν τις καταβολές τους στο αρχαίο ελληνικό ιδεώδες της αρετής. Η ανάδειξη της αρετής του αθλητή ήταν αυτό που καθιστούσε τη νίκη σημαντική, όχι μόνο για τους αθλητές, αλλά κυρίως για την πόλη τους, ενώ η αναζήτηση αθέμιτων μέσων για τη νίκη τιμωρούνταν. 

Μελετώντας ένα σύνολο αρχαίων γραμματειακών, επιγραφικών και αρχαιολογικών δεδομένων, ο ρόλος αυτής της παρουσίασης είναι να δώσει μια νέα ερμηνεία στο φαινόμενο του γυμνού αθλητικού σώματος, αναδεικνύοντας στην πορεία τη σύνδεση μεταξύ αρετής και αθλητικής νίκης. Το γυμνό αθλητικό σώμα συμβολίζει την αυτενέργεια του αθλητή και το γεγονός ότι η νίκη ήταν αποτέλεσμα της δικής του προσπάθειας και όχι εξωτερικών παραγόντων. Η κατανόηση αυτού του μοναδικού φαινομένου, μας βοηθά στην περαιτέρω διερεύνηση και αποσαφήνιση της έννοιας του “πνεύματος του αθλητισμού”, και κατά συνέπεια, όλων των εγγενών αξιών του.

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά.

Διοργάνωση: Βρετανική Σχολή Αθηνών.


Πηγή: Βρετανική Σχολή Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια