Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκό οικισμό και νεκρόπολη στη Σικελία

Μια αεροφωτογραφία του χώρου ηλικίας 1.700 ετών στη Σικελία. [Credit: Italferr] Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως έναν ρωμαϊκό οικισμό και μια ν...

Μια αεροφωτογραφία του χώρου ηλικίας 1.700 ετών στη Σικελία. [Credit: Italferr]
Μια αεροφωτογραφία του χώρου ηλικίας 1.700 ετών στη Σικελία. [Credit: Italferr]

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως έναν ρωμαϊκό οικισμό και μια νεκρόπολη κατά τη διάρκεια της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης Παλέρμο-Κατάνια-Μεσσίνα στη Σικελία.

Αυτός ο ρωμαϊκός οικισμός, που βρίσκεται σε έναν λόφο με θέα τον ποταμό Dittaino, χρονολογείται από τα μέσα του 1ου έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η στρατηγική θέση της τοποθεσίας, που προσφέρει τον έλεγχο της κοιλάδας Dittaino και των βασικών οδών επικοινωνίας, υπογραμμίζει τη σημασία της κατά την εποχή της.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα καλά οργανωμένο συγκρότημα αγροτικής έπαυλης, γνωστή ως villa rustica, η οποίο ήταν το κεντρικό σημείο για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες του οικισμού. Το κεντρικό δωμάτιο της έπαυλης, το οποίο πλαισιώνεται από τρία περιβόλια, έχει εντοπιστεί από τα ίχνη των υλικών της στέγης που κατέρρευσαν. Τα λείψανα της βίλας υποδεικνύουν όχι μόνο μια οικιστική λειτουργία αλλά και έναν παραγωγικό ρόλο, που πιθανότατα συνδέεται με τη γεωργική οικονομία της περιοχής. Τα υπολείμματα των πεζοδρομίων και των δομών που κατέρρευσαν υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σημασία της έπαυλης.


Ένας από τους τάφους που βρέθηκαν στον χώρο. [Credit: Italferr]
Ένας από τους τάφους που βρέθηκαν στον χώρο. [Credit: Italferr]

Στα δυτικά του οικισμού βρίσκεται μια εκτεταμένη νεκρόπολη με 168 ταφές, που αναδεικνύει μια ιδιαίτερα διαστρωματωμένη κοινωνία. Οι ταφές κυμαίνονται από απλούς χωμάτινους λάκκους καλυμμένους με κεραμίδια έως μνημειακούς τάφους, υποδεικνύοντας σημαντική κοινωνική ποικιλομορφία εντός της κοινότητας.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων τάφων είναι ένας τύμβος (bastum), ο οποίος περιείχε εξαιρετικά κτερίσματα, μεταξύ των οποίων πέντε περιδέραια, δύο χρυσά δαχτυλίδια και μια τεφροδόχο λάρνακα από μάρμαρο Carrara.

Η τεφροδόχος φέρει μια επιγραφή αφιερωμένη σε έναν «Magnus Magister Pecoris», έναν αξιωματούχο υπεύθυνο για την επίβλεψη της εκτροφής των προβάτων, και μια άλλη επιγραφή που αναφέρει έναν «dispensator» που δώρισε την λάρνακα στον αποθανόντα.


Η μαρμάρινη λάρνακα που βρέθηκε στον αρχαίο ρωμαϊκό οικισμό στη Σικελία. [Credit: Italferr]
Η μαρμάρινη λάρνακα που βρέθηκε στον αρχαίο ρωμαϊκό οικισμό στη Σικελία. [Credit: Italferr]
 

Ένα περιδέραιο που βρέθηκε στο ρωμαϊκό νεκροταφείο. [Credit: Italferr]
Ένα περιδέραιο που βρέθηκε στο ρωμαϊκό νεκροταφείο. [Credit: Italferr] 

Μαγνητομετρικές έρευνες στα ανατολικά του οικισμού εντόπισαν μια πιθανή περιοχή λατρείας. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη καμένων οστών ζώων, στρώματα τέφρας και προσχωματικές αποθέσεις σε φυσικό κανάλι, που υποδηλώνουν τελετουργικές δραστηριότητες. Μεταξύ των αντικειμένων που ανακτήθηκαν είναι μάσκες oscilla, οστέινες βελόνες και πόρπες, καθώς και μια μήτρα με μη αποκρυπτογραφημένη επιγραφή. Αυτά τα αντικείμενα υποδηλώνουν την εκτέλεση τελετουργιών και προσφορών σε διάφορες θεότητες σε σχέση με γιορτές και τελετές.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια