[Credit: Città di Corinaldo] Άλλη μια ταφή άρματος του 7ου αιώνα π.Χ. των Πικήνων ανακαλύφθηκε στο Corinaldo, μια πόλη στην επαρχία της Ανκό...
[Credit: Città di Corinaldo] |
Άλλη μια ταφή άρματος του 7ου αιώνα π.Χ. των Πικήνων ανακαλύφθηκε στο Corinaldo, μια πόλη στην επαρχία της Ανκόνα στην περιοχή Le Marche της κεντρικής Ιταλίας. Σε πρόσφατη ανασκαφή με επικεφαλής τις Dr. Cecilia Carlorosi και Ilaria Venanzoni, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν έναν τετράπλευρο τάφο στο κέντρο ενός μεγάλου κυκλικού λάκκου.
Όπως και η προηγούμενη, αυτή η ταφή, με διαστάσεις 3,8 επί 2,2 μέτρα, βρέθηκε μέσα σε μια κυκλική περιφερειακή τάφρο διαμέτρου 30 μέτρων και περιείχε περισσότερα από 150 αντικείμενα. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον ορθογώνιο λάκκο περιλαμβάνουν ένα δίτροχο σιδερένιο άρμα, ένα χάλκινο κράνος, ένα μεγάλο χάλκινο καζάνι, κεραμικά αγγεία για το σερβίρισμα φαγητού και ποτού, λεπτότατα διακοσμημένα χάλκινα αγγεία και σκεύη συμποσίου, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμης σούβλας και ενός σιδερένιου τσεκουριού που χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία κρέατος.
Η πρώτη ταφή άρματος από το πρώτο μισό του 7ου αιώνα π.Χ. αποκαλύφθηκε το 2018 στη θέση ενός σχεδιαζόμενου νέου αθλητικού συγκροτήματος. Η ανασκαφή αποκάλυψε μια μεγάλη νεκρόπολη ρωμαϊκής εποχής και τρεις δακτυλιοειδείς τάφρους που προϋπήρχαν των Ρωμαίων κατά αιώνες. Η δακτυλιοειδής τάφρος έδειξε ότι κάποτε στο σημείο βρισκόταν ένας τύμβος. Μέσα στη διάμετρό των 30 μέτρων υπήρχε ένας ορθογώνιος τάφος που ήταν ασφυκτικά γεμάτος με πολύτιμα κτερίσματα, μεταξύ των οποίων ένα χάλκινο κράνος, μια δέσμη σιδερένιων σούβλων, περισσότερα από εκατό κεραμικά αγγεία και ένα σιδερένιο τροχήλατο άρμα. Το ταφικό ανάχωμα και ο τεράστιος πλούτος του περιεχομένου του τάφου αναγνώρισαν τον νεκρό ως μέλος της αριστοκρατικής ελίτ των Πικήνων, κερδίζοντας το προσωνύμιο «ο πρίγκιπας του Corinaldo».
[Credit: Città di Corinaldo] |
[Credit: Città di Corinaldo] |
Το χάλκινο κράνος του πρίγκιπα του Corinaldo βρέθηκε πεπλατυσμένο και σε θραύσματα. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια επίπονης συντήρησης για να το συναρμολογήσουν ώστε να μπορέσει να εκτεθεί στο κοινό και να μοιάζει με πραγματικό κράνος. Το κράνος στον τάφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με το χείλος και τη βάση του να παραμένουν άθικτα. Ο θόλος έχει καταρρεύσει (ή έχει καταστραφεί), αλλά τα κομμάτια του βρίσκονται στη θέση τους και θα συναρμολογηθούν και πάλι πιο εύκολα από ό,τι το προηγούμενο συμπιεσμένο παράδειγμα.
Η συλλογή των αρχαιολογικών ευρημάτων υποδηλώνει μια σύνδεση με τον ετρουσκικό πολιτισμό, με τον οποίο η αριστοκρατία των Πικήνων διατηρούσε ανταλλαγές και σχέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής περιόδου.
Οι Πικήνες έζησαν από τον 9ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. σε μια περιοχή που οι Ρωμαίοι ονόμασαν Picenum (Πικήνον ή Πικεντίνη). Το Picenum βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Foglia και Aterno, που συνορεύει δυτικά με τα Απέννινα και ανατολικά με την ακτή της Αδριατικής.
Οι Ετρούσκοι γείτονές τους κατοικούσαν στην περιοχή της Ετρουρίας στα δυτικά και βορειοδυτικά του Picenum, η οποία περιλάμβανε περίπου τη σημερινή Τοσκάνη, τη δυτική Ούμπρια και το βόρειο Λάτσιο, καθώς και τη σημερινή κοιλάδα του Πόου, την Εμίλια-Ρομάνια, τη νοτιοανατολική Λομβαρδία, το νότιο Βένετο και τη δυτική Καμπανία.
[Credit: Città di Corinaldo] |
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν, όπως σκεύη συμποσίων και αγγεία για φαγητό και ποτό, προσφέρουν ένα συναρπαστικό παράθυρο στη ζωή και τα έθιμα των υψηλών προσώπων της αρχαίας κοινωνίας των Πικήνων.
Η τελευταία ανασκαφή αποτελεί μέρος του προγράμματος ArcheoNevola (υπό τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, Τμήμα Ιστορίας Πολιτισμού Πολιτισμού), σε συνεργασία με τον Δήμο Corinaldo και σε συμφωνία με τον Επιθεωρητή Αρχαιολογίας Καλών Τεχνών και Τοπίου για τις επαρχίες Ancona και Pesaro Urbino.
Πηγή: The History Blog, Heritage Daily
Δεν υπάρχουν σχόλια