[Credit: IHA] Ένας δακτυλιόλιθος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορικής Περιόδου που απεικονίζει την Αθηνά, τη μητέρα θεά της αρχαίας πόλης Άσσος, ανακ...
[Credit: IHA] |
Ένας δακτυλιόλιθος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορικής Περιόδου που απεικονίζει την Αθηνά, τη μητέρα θεά της αρχαίας πόλης Άσσος, ανακαλύφθηκε στo κτήριο του Ξενοδοχείου στην αρχαία Άσσο, που βρίσκεται στην περιοχή Ayvacık του Τσανάκκαλε της Τουρκίας.
Τούρκοι αρχαιολόγοι διεξάγουν ανασκαφές στην αρχαία πόλη εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Nurettin Arslan του Τμήματος Αρχαιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Çanakkale Onsekiz Mart, μια ομάδα είκοσι ατόμων διεξάγει αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Άσσου. Οι ανασκαφές συνεχίζονται υπό την κύρια χορηγία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της İÇDAŞ.
Ο καθηγητής Arslan δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των φετινών μας εργασιών, βρήκαμε έναν πολύτιμο δακτυλιόλιθο στη δομή του Ξενοδοχείου. Αυτός ο δακτυλιόλιθος απεικονίζει την θεά Αθηνά, η οποία ήταν η κύρια θεά της πόλης, σε όρθια στάση. Απ' όσο γνωρίζουμε, τέτοιοι λίθοι ήταν αρκετά συνηθισμένοι κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, αλλά χρησιμοποιούνταν πριν και μετά την εποχή αυτή. Μπορούμε να πούμε ότι ανήκε σε κάποιο εξέχον πρόσωπο της πόλης και χρησιμοποιήθηκε ως σφραγίδα. Εκτιμούμε ότι χρονολογείται στον 2ο ή 3ο αιώνα μ.Χ., γεγονός που υποδηλώνει μια ιστορία 1.600 έως 1.700 ετών. Αυτό, βέβαια, βοηθάει στην ταυτοποίηση ατόμων. Στην αρχαία περίοδο, τέτοιες σφραγίδες χρησιμοποιούνταν ως υποκατάστατο της υπογραφής, παρόμοια με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται σήμερα οι υπογραφές».
[Credit: IHA] |
Η Άσσος ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην περιοχή της Τρωάδας, η οποία ιδρύθηκε από Αιολείς από τη Μήθυμνα της Λέσβου, τον 10ο αιώνα π.Χ. Ήταν παράλια πόλη που βρισκόταν στις βόρειες ακτές του Αδραμυττηνού κόλπου, ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού.
Η πόλη της Άσσου ιδρύθηκε στην περίοδο 1000-900 π.Χ. από Αιολείς αποίκους. Η φυσική διάσπαση του βράχου σε υψομετρικά πατώματα βοήθησε σημαντικά την ανθρώπινη εργασία στην διαμόρφωση του χώρου. Οι έποικοι έχτισαν ένα δωρικό ναό της Αθηνάς στην κορυφή του βράχου (530 π.Χ.). Από αυτόν τον ναό ο Ερμίας ο Αταρνεύς μαθητής του Πλάτωνα, κυβέρνησε την Άσσο, την Τρωάδα και τη Λέσβο για ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο η πόλη γνώρισε τη μεγάλη ευημερία της. (Παραδόξως, ο Ερμείας ήταν πραγματικά ο δούλος του άρχοντα του Αταρνέως). Υπό την ηγεμονία του, ενθάρρυνε τους φιλοσόφους να προσέλθουν στην πόλη. Έτσι, το 348 π.Χ. ο Αριστοτέλης ήρθε εδώ και παντρεύτηκε την ανιψιά του βασιλιά Ερμείου, την Πυθιάδα πριν φύγει για τη Λέσβο, τρία χρόνια αργότερα στο 345 π.Χ. Στην Άσσο, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος (που εγκατέλειψε την πλατωνική ακαδημία Αθηνών και ήλθε εδώ με τον Ξενοκράτη), ίδρυσε μια νέα ακαδημία. Εκεί ο Αριστοτέλης ηγήθηκε μιας ομάδας φιλοσόφων και έκαναν καινοτόμες έρευνες στη ζωολογία και τη βιολογία. Αυτή η «χρυσή περίοδος» της Άσσου τελείωσε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έφτασαν οι Πέρσες, οι οποίοι στη συνέχεια βασάνισαν τον Ερμεία μέχρι θανάτου (341 π.Χ.).Ο Αριστοτέλης, που βρισκόταν τότε στην Αθήνα, έγραψε έναν ύμνο προς τιμήν του αδικοχαμένου φίλου του Ερμεία, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους Αθηναίους να τον κατηγορήσουν για "ασέβεια", επειδή οι ύμνοι γράφονταν και απευθύνονταν μόνο στους θεούς. Ο Αριστοτέλης θορυβημένος και φοβούμενος μην έχει την ίδια μεταχείριση με τον φιλόσοφο Σωκράτη δέχτηκε την πρόταση του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄ να διδάξει τον υιό του Αλέξανδρο και εγκατέλειψε την Αθήνα.
Οι Πέρσες εκδιώχθηκαν από τους Έλληνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 334 π.Χ., ενώ από την περίοδο 241 -133 π.Χ. κυβερνήθηκε από την Δυναστεία των Ατταλιδών της Περγάμου που τη μετονόμασαν σε Απολλωνία. Από τότε και μετά έγινε μέρος στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε επίσης την πόλη κατά το τρίτο ιεραποστολικό ταξίδι του μέσω στην Μικρά Ασία, το οποίο έγινε μεταξύ 53-57 μ.Χ., στο δρόμο του για τη Λέσβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια