[Credit: AA ] Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο κάστρο της Σελεύκειας που βρίσκεται σε ένα λόφο στην ομώνυμη πόλη της Μερσίνας στη νότια Τουρ...
[Credit: AA] |
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο κάστρο της Σελεύκειας που βρίσκεται σε ένα λόφο στην ομώνυμη πόλη της Μερσίνας στη νότια Τουρκία, αποκαλύφθηκε μια μυστηριώδης ταφική πλάκα που πιστεύεται ότι ανήκει στη βυζαντινή περίοδο και λειτουργεί αποτρεπτικά, προστατεύοντας από το κακό.
Η «αποτρεπτική ταφική πλάκα», που αποκαλύφθηκε στο κάστρο του λόφου της Σελεύκειας προσθέτει ένα συναρπαστικό στρώμα στην κατανόηση της ιστορίας της περιοχής.
Αυτό το βυζαντινό φρούριο στην κορυφή του λόφου, με την τάφρο, τους εικοσιτέσσερεις πύργους και τους θολωτούς υπόγειους θαλάμους, ήταν κάποτε το κέντρο διοίκησης της Σελεύκειας. Αρχικά χτίστηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια των αραβικών επιδρομών του 7ου αιώνα, αν και η σημερινή δομή χρονολογείται 500 χρόνια αργότερα.
Το κάστρο της Σελεύκειας. [Credit: Klaus-Peter Simon] |
Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών ανασκαφής και αποκατάστασης υπό την ηγεσία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η 13η φάση αυτών των ανασκαφών, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ali Boran από το Πανεπιστήμιο Haci Bayram Veli της Άγκυρας, έφερε στο φως αυτό το ενδιαφέρον εύρημα.
Οι έρευνες στο συγκεριμένο εύρημα συνεχίζονται. Ωστόσο, οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι κατασκευάστηκε για να προστατεύει κτήρια ή τάφους από το κακό και τους εχθρούς.
Ο επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Ali Boran δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι οι ανασκαφές της τρέχουσας περιόδου αποκάλυψαν σημαντικά ευρήματα που θα δώσουν νέες ταυτότητες για τις αρχαίες αρχιτεκτονικές δομές.
[Credit: AA] |
«Απ' ό,τι καταλαβαίνουμε από τις επιγραφές στο εσωτερικό της, πρόκειται για μια μαγική, προστατευτική πλάκα που φτιάχτηκε για να προστατεύει το κτήριο ή τον τάφο από κάθε είδους κακό και εχθρούς. Η πλήρης ανάλυσή της συνεχίζεται με τους καθηγητές επιγραφικής μας, αλλά βλέπουμε ότι αυτό το μέρος δεν είναι μόνο μια πόλη αλλά έχει και διαφορετικά χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Boran.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει καμία ταφική δομή μέσα στο κάστρο. Η πλάκα δείχνει ότι υπήρχε τάφος εδώ εκείνη την εποχή. Εννοείται ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα για την ιστορία της περιοχής και της Ανατολίας στο πλαίσιο της αποκάλυψης των αρχαιολογικών δεδομένων».
«Η πλάκα αυτή αποκαλύφθηκε σε ένα σημείο δυτικά του τζαμιού. Δεν έχει πολύ μεγάλο μέγεθος, αλλά όταν εξετάζουμε το περιεχόμενο και το στυλ γραφής της, πρόκειται για ένα εύρημα που μπορεί να δώσει πολλά».
«Παρόμοια με το πώς κάποιοι άνθρωποι σήμερα θεωρούν ένα φυλαχτό ως προστατευτικό, τέτοια αντικείμενα χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για να αποτρέψουν το κακό. Η παρουσία αυτής της πλάκας στο κάστρο της Σελεύκειας είναι μια κρίσιμη ιστορική γνώση», πρόσθεσε ο Boran.
Το εύρημα αυτό υπογραμμίζει το ρόλο του κάστρου πέρα από τα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά του, αποκαλύπτοντας ένα βαθύτερο στρώμα πολιτιστικού και ιστορικού πλαισίου.
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια