[Credit: Malazgirt Battlefield Archaeological Project] Αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Πεδίου Μάχης του Μαντζικέρτ...
[Credit: Malazgirt Battlefield Archaeological Project] |
Αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Πεδίου Μάχης του Μαντζικέρτ, με επικεφαλής τον Τούρκο καθηγητή Adnan Çevik, ανακάλυψαν φυσικά ίχνη της ιστορικής μάχης που έλαβε χώρα στα βάθη της Μικράς Ασίας.
Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ. Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων ενώ η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων και γενικώς τουρκογενών πληθυσμών στη Μικρά Ασία.
[Credit: Malazgirt Battlefield Archaeological Project] |
Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν μια εκτεταμένη έρευνα που κάλυπτε 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός της πεδιάδας του Μαντζικέρτ και χρησιμοποίησαν γεωφυσικές σαρώσεις και διερευνητικές τεχνικές για να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία του πεδίου μάχης.
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν αιχμές βελών, θραύσματα ξίφους και δόρατα, εκτός από χρυσά και χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα στα ίδια στρώματα. Τα νομίσματα απεικονίζουν την εικόνα του αυτοκράτορα Ρωμανού Δ' Διογένη, ο οποίος μετά το τέλος της μάχης αιχμαλωτίστηκε.
[Credit: Malazgirt Battlefield Archaeological Project] |
[Credit: Malazgirt Battlefield Archaeological Project] |
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης έναν κρεμαστό σταυρό που χρονολογείται στον 11ο αιώνα μ.Χ., τάφους της εποχής των Σελτζούκων και εκατοντάδες μεταλλικά αντικείμενα από τη μάχη. Σύμφωνα με τον Συντονιστή του έργου Δρ Oğuzhan Karaçetin, τα αντικείμενα ετοιμάζονται προς έκθεση σε παρακείμενα μουσεία. Ο δρ Karaçetin είπε ότι το έργο στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας μεθοδολογίας για την αρχαιολογία του πεδίου μάχης και πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες σάρωσης και οι εμπειρίες που χρησιμοποιούνται θα είναι πολύ χρήσιμες για παρόμοια αρχαιολογικά έργα σε πεδία μαχών.
Πηγή: LiFO, Heritage Daily
Δεν υπάρχουν σχόλια