Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Saturday, May 3

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:
latest

Αρχαιομετρικές έρευνες στη Σινδόνη του Τορίνο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας του ΑΜΘ, στο πλαίσιο της δράσης «Αρχαιο-μετρ...



Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας του ΑΜΘ, στο πλαίσιο της δράσης «Αρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό», σας προσκαλούν στη διάλεξη με τίτλο «Αρχαιομετρικές έρευνες στη Σινδόνη του Τορίνο».

Πώς αποτυπώθηκε, επάνω στο λινό ύφασμα, η εικόνα του ανθρώπινου σώματος; Είναι τα σημάδια, που παραπέμπουν σε βασανισμό και σταυρικό θάνατο, αποτυπώματα αίματος ή χρωστικών; Ποια είναι ηλικία του αντικειμένου βάσει της ραδιοχρονολόγησης άλλα και άλλων έμμεσων προσπαθειών χρονολόγησης; Έχει υπάρξει επιτυχής, σύγχρονη ανακατασκευή του αντικειμένου με χρήση υλικών ζωγραφικής; Έχουν ανιχνευθεί στο ύφασμα ίχνη υλικών ταφής (π.χ. ελαίων);

Η Σινδόνη του Τορίνο είναι ένα λινό ύφασμα της πολιτισμικής κληρονομιάς το οποίο δικαιολογημένα προσελκύει σταθερά το έντονο ενδιαφέρον του ευρύ κοινού και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς η άποψη ότι πρόκειται για το νεκρικό σάβανο του Ιησού Χριστού έχει πολλούς υποστηρικτές. 

Ο στόχος της διάλεξης είναι να προσφέρει μία περιεκτική επισκόπηση των αρχαιομετρικών ερευνών που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχουν προσπαθήσει να δώσουν απαντήσεις σε δύο σημαντικά ερωτήματα: 

(α) πώς αποτυπώθηκαν επάνω στη Σινδόνη η εικόνα του ανθρώπινου σώματος και τα σημάδια-κηλίδες που παραπέμπουν στο σταυρικό μαρτύριο του Ιησού; 

(β) Ποια είναι η ηλικία της Σινδόνης;  Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα σημάδια-κηλίδες είναι κηλίδες αίματος. 

Όμως ο μηχανισμός διαμέσου του οποίου αποτυπώθηκε συνολικά η ανθρώπινη παράσταση επάνω στο ύφασμα παραμένει ένα μυστήριο. Δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που υποστηρίζουν πως είναι εξαιρετικά πιθανό η ανθρώπινη εικόνα να είναι το αποτύπωμα του σώματος μεσήλικα άνδρα που υπέστη μαρτυρικό, σταυρικό θάνατο. Κατά τη διάλεξη θα αναφερθούν οι πιθανοί μηχανισμοί διαμόρφωσης της ανθρώπινης εικόνας που έχουν προταθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία. 

Η ραδιοχρονολόγηση δείγματος, που αφαιρέθηκε από μία άκρη του υφάσματος, έδειξε ότι το λινό ύφασμα χρονολογείται στον 14ο αιώνα μ.Χ. Ωστόσο έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για την αξιοπιστία του αποτελέσματος, ορισμένες εκ των οποίων βασίζονται σε αξιόλογα επιχειρήματα.  Μέσα στον κυκεώνα των διαφωνιών και των συχνά σφοδρών αντιπαραθέσεων, ξεχωρίζει μία ομόφωνα αποδεκτή πρόταση: η μελέτη της Σινδόνης θα πρέπει να συνεχιστεί. 


Ομιλητής:

Ιωάννης Καραπαναγιώτης, καθηγητής Α.Π.Θ., τμήμα Χημείας


Βιογραφικό 

Ο Γιάννης Καραπαναγιώτης είναι καθηγητής του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Χημεία Συντήρησης και Τεχνολογία Υλικών της Πολιτισμικής Κληρονομιάς». Έλαβε το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1995) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής και Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα των Η.Π.Α. (2000). Είναι συγγραφέας ή συσσυγγραφέας σε περισσότερα από 100 άρθρα και κεφάλαια που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και βιβλία, και έχει συμμετοχή σε περισσότερα από 200 συνέδρια. Είναι μέλος Επιτροπών Επιμέλειας Εκδόσεων (Editorial Boards) σε διεθνή περιοδικά, επιμελήθηκε την έκδοση 2 συλλογικών τόμων (του οίκου Springer) και διετέλεσε φιλοξενούμενος επιμελητής (guest editor) για την έκδοση 6 ειδικών τευχών σε περιοδικά. Ο Γιάννης Καραπαναγιώτης συμμετέχει σε τρία (δύο ως Διευθυντής) Διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ που σχετίζονται με τη μελέτη της πολιτισμικής κληρονομιάς υπό το πρίσμα των αρχών των Θετικών Επιστημών και σε ένα σχετικό Διακρατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (Archmat). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επιμερίζονται σε τρεις Θεματικές Περιοχές: • Πολύ-λειτουργικές επιστρώσεις • Προηγμένα υλικά για τη συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς • Χημεία και τεχνολογία υλικών και αντικειμένων της πολιτισμικής κληρονομιάς


Προσέλευση - Εγγραφές: από τις 12:00. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.


Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια