Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια ελληνική ανασκαφή ανάμεσα στις σημαντικότερες του 2010

Μια ελληνική αρχαιολογική ανακάλυψη μπαίνει στο πάνθεον των 10 σημαντικότερων ανασκαφών για το 2010. Νέα δεδομένα για τη ναυσιπλοΐα στη Με...


Μια ελληνική αρχαιολογική ανακάλυψη μπαίνει στο πάνθεον των 10 σημαντικότερων ανασκαφών για το 2010.

Νέα δεδομένα για τη ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο έφεραν στο φως οι ανακαλύψεις που έκανε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κοντά στην τοποθεσία Πλακιάς Ρεθύμνου. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Thomas F. Strasser, την κ. Ελένη Παναγοπούλου και με τη συμβολή του καθηγητή του πανεπιστημίου της Βοστώνης κ. Curtis Runnels μετά από έρευνες που έκανε στο χώρο περισυνέλεξε λίθινα εργαλεία, τα οποία χρονολογικά τοποθετούνται ανάμεσα στα 700.000 με 130.000 χρόνια πριν από σήμερα. Τα εργαλεία αυτά μοιάζουν με εκείνα που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους Homo heidelbergensis και Homo erectus, καταδεικνύοντας ότι ένα από τα δύο αυτά είδη των πρώιμων ανθρώπων μπορούσε να ταξιδέψει τουλάχιστον 40 μίλια στην ανοιχτή θάλασσα για να φτάσει στο νησί της Κρήτης. Το στοιχείο αυτό αποτελεί την αρχαιότερη μαρτυρία για την ικανότητα του ανθρώπου να ταξιδεύει στην θάλασσα.





Με βάση αυτά τα ευρήματα από την Κρήτη υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις πως οι γνωστές μέχρι τώρα ικανότητες των ανθρώπων να ταξιδεύουν στη Μεσόγειο πρέπει να αναθεωρηθούν. Χαρακτηριστικά ο Curtis Runnels αναφέρει: "όταν επιβεβαιωθούν παρόμοια ευρήματα και σε άλλα νησιά, θα ανοίξει η πόρτα για την επαναξιολόγηση της κάθε υπόθεσης που έχουμε κάνει σχετικά με την πρόωρη μετανάστευση των προγόνων του ανθρώπου".

Στο link της πηγής μπορείτε να δείτε και τις υπόλοιπες εννέα σημαντικότερες ανακαλύψεις του έτους.

Πηγή: Archaeology Magazine, http://www.archaeology.org/1101/topten/

Δεν υπάρχουν σχόλια