Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη ελληνίστρια Jacqueline de Romilly

Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη ελληνίστρια και ακαδημαϊκός Jacqueline de Romilly   ( Ζακλίν ντε Ρομιγί ),σε ηλικία 97 ετών. Γ νωστή για τις μελέ...


Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη ελληνίστρια και ακαδημαϊκός Jacqueline de Romilly (Ζακλίν ντε Ρομιγί),σε ηλικία 97 ετών. Γνωστή για τις μελέτες της στο χώρο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, η οποία ενσάρκωνε μια ουμανιστική αντίληψη του πολιτισμού, έγραψε σε διάστημα άνω των 60 ετών, πολλά έργα. Το 1988 έγινε η δεύτερη εκλεγμένη γυναίκα μέλος της γαλλικής Ακαδημίας, μετά την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών έλαβε την ελλκηνική υπηκοότητα το 1995 και ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του ελληνισμού το 2.000. Ακόμη υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια του College de France, ενώ υπήρξε διδάκτωρ πανεπιστημίων όπως αυτά της Οξφόρδης, των Αθηνών, του Γέιλ, του Μόντρεαλ και του Δουβλίνου.
Η αδιάκοπη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα αναγνωρίστηκε με την εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ωνάση 1995 και, σε ειδική τελετή, ονομάστηκε δημότης Αθηναίων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1995 με Προεδρικό Διάταγμα η Jacqueline de Romilly πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα.
Η απουσία της θα είναι μία πολύ σημαντική απώλεια για την Ελληνική γλώσσα και ιστορία…

Δεν υπάρχουν σχόλια