Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσειακή αποθήκη στον Μακρύγιαλο Πιερίας

Πολλά και σημαντικά τα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Μακρύγιαλου Πιερίας, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν μπορούσε να τα δει συγκεν...



Πολλά και σημαντικά τα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Μακρύγιαλου Πιερίας, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν μπορούσε να τα δει συγκεντρωμένα, αφού φυλάσσονταν στα αρχαιολογικά μουσεία του Δίου και της Θεσσαλονίκης.



Έτσι οι πολλοί Έλληνες και ξένοι επισκέπτες των ακτών της Πιερίας δεν μπορούσαν να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και τα ευρήματα, που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή και φθάνουν έως την Ελληνιστική. Όμως βρέθηκε μια λύση, η οποία χαρακτηρίζεται χαμηλού κόστους. Αντί της ανέγερσης μουσείου, θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο περίπου 6.500 τμ, που παραχώρησε στο υπουργείο Πολιτισμού ο δήμος Μακρύγιαλου, μια μουσειακή αποθήκη. Εκεί ερευνητές και απλοί επισκέπτες θα μπορούν να μελετήσουν οι πρώτοι και να θαυμάσουν οι δεύτεροι πήλινες σφραγίδες, μαρμάρινα αγγεία, κοσμήματα από την πρώιμη, μέση και ύστερη εποχή του Χαλκού, καθώς και γυάλινα αγγεία από ταφές του 5ου και 4ου αιώνα. Τα ευρήματα θα φυλάσσονται σε 37 προθήκες, στις οποίες ακόμη θα εκτεθούν αργυρά και χρυσά κοσμήματα από τις ταφές στα νεκροταφεία της Πύδνας, αυτό τον τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπου επίσης βρέθηκαν πήλινα αγγεία και ένας ανάγλυφος αμφορέας με διακόσμηση από άνθη κίτρους, της ρωμαϊκής εποχής.

Το οικόπεδο παραχώρησε για 25 χρόνια ο δήμος Μακρύγιαλου υπό τον όρο το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει την αποπεράτωση του οικοδομήματος. Τα κεφάλαια για την ολοκλήρωση έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, ενώ η μουσειολογική προμελέτη εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.






















Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία"
Πηγή Εικόνων: laikoyra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια