Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρήκαν αρχαίο κτίριο με «ακτινογραφία»

Μέρος του κτιρίου που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Χαλά Σουλτάν Τεκκέ της Λάρνακας Χρονολογείται στο 1200 π.Χ. κα...


Μέρος του κτιρίου που έφερε στο φως
η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή
Χαλά Σουλτάν Τεκκέ της Λάρνακας
Χρονολογείται στο 1200 π.Χ. και τα ευρήματα μαρτυρούν ότι χρησιμοποιούνταν για υφαντουργικές δραστηριότητες αλλά και για παραγωγή μεταλλικών αντικειμένων.

Ένα μεγάλο κτίριο με χώρους κατοίκησης και εργαστήρια που χρονολογείται γύρω στο 1200 π.Χ ανακαλύφθηκε με κάθε λεπτομέρεια με τη βοήθεια της μεθόδου του γεωραντάρ στην Κύπρο, ενώ στην ίδια θέση -στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ κοντά στον διεθνή αερολιμένα της Λάρνακας- βρέθηκαν ακόμα ένας σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη και υψηλής ποιότητας κεραμική από τον μυκηναϊκό κόσμο.

Το κτίριο, διαστάσεων περίπου 30 μ. Χ 20 μ., ανακαλύφθηκαν σφοντύλια και βαρίδια που αποδεικνύουν ότι στον χώρο διεξάγονταν υφαντουργικές δραστηριότητες και αντικείμενα από λιωμένο μόλυβδο, που φανερώνουν την παραγωγή μεταλλικών αντικειμένων, ενώ τα κοχύλια της θάλασσας που ανασκάφηκαν στους χώρους αυτούς δείχνουν ότι τα υφάσματα βάφονταν μοβ.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου του γεωραντάρ, που χαρακτηρίζεται "ακτινογραφία" του υπεδάφους καθώς διεισδύει πέρα των δύο μέτρων από την επιφάνεια, ήταν ιδιαίτερα λεπτομερή, αφού όχι μόνο αποκάλυψαν το περίγραμμα του κτιρίου, αλλά εμφάνισαν και λεπτομέρειες όπως δωμάτια και εισόδους. Στους χώρους κατοίκησης βρέθηκε ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία υψηλής ποιότητας κεραμικής -πρόχοι, κύπελλα, κρατήρες και άωτα αγγεία- εισηγμένης κυρίως από τον μυκηναϊκό κόσμο (Ελλάδα και ελληνικό αρχιπέλαγος), αλλά και λευκόχριστη κεραμική τοπικής παραγωγής, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, και η οποία εξαγόταν στη Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ανατολία, ενώ κάποια από τα αγγεία έχουν βρεθεί και στην Ιταλία.

Από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο, είναι ένας σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη με έξι εγχάρακτες σκηνές θρησκευτικού περιεχομένου.

Οι σφραγιδοκύλινδροι χρησιμοποιούνταν ως σφραγίδες από λόγιους ανθρώπους, ενώ ο συγκεκριμένος πιθανόν να εισήχθη από τη Συρία. Ενα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ένα ειδώλιο από λευκό και μελανό λίθο, που παριστά γυναικεία θεότητα, και το οποίο πιθανόν να είχε εισαχθεί ακόμη και από τη Μεσοποταμία, δηλαδή την περιοχή του σημερινού Ιράκ.

Όπως εκτιμά το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, που διενήργησε την ανασκαφή υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Πέτερ M. Φίσερ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, τα ευρήματα φανερώνουν ότι η αρχαία αυτή πόλη θα είχε τουλάχιστον τρεις φάσεις κατοίκησης (1450 π.Χ. - 1200 π.Χ), αλλά φαίνεται ότι τα θεμέλιά της προχωρούν ακόμη πιο πίσω στον χρόνο αν ληφθεί υπόψη η κεραμική που βρέθηκε στον χώρο.


Πηγή: Εφημερίδα "Το Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια