Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σημαντικές ανακαλύψεις στο Denizli της Τουρκίας

Ανασκαφές στην αρχαία Λαοδικεία Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα ΝΔ της πόλης του Denizli , μια περιοχή γνωστή για τους πολλούς και σ...


Ανασκαφές στην αρχαία Λαοδικεία


Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα ΝΔ της πόλης του Denizli, μια περιοχή γνωστή για τους πολλούς και σημαντικούς πλέον αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι αρχαίες πόλεις της Ιεράπολης και της Λαοδικείας στην Λυκεία, χτύπησαν φλέβα χρυσού με δύο σημαντικές ανακαλύψεις τις τελευταίες μέρες σε δύο διαφορετικά μέρη.


Οι ανασκαφές στην απομονωμένη ύπαιθρο του Καλέ, όπου βρίσκεται το κάστρο του Tabae, το οποίο πιστεύετε ότι είχε χτιστεί από τον στρατό του Μ. Αλέξανδρου, ανακάλυψαν δύο ρωμαϊκά γλυπτά της θεάς Αφροδίτης και μια εκκλησία στην Λαοδικεία με ψηφιδωτά 1600 ετών, τα οποία απεικονίζουν συμβολικά «τα Μάτια του Θεού».


Ο επικεφαλής των ανασκαφών στο Καλέ, καθηγητής B.Ersoy έδωσε συνέντευξη τύπου όπου και υποστήριξε ότι τα γλυπτά της Αφροδίτης ανακαλύφθηκαν γύρω από μια ρωμαϊκή δεξαμενή στο Tabae, όπου είχαν ήδη βρεθεί θραύσματα γλυπτών από χαλκό και μπρούτζο. Κατά τον Ersoy,  αναδεικνύεται πόσο σημαντική ήταν η Tabae κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, «Αυτές είναι πολύ σημαντικές ανακαλύψεις. Τα γλυπτά της Αφροδίτης είναι σπάνια και τα συγκεκριμένα αποτελούν απαράμιλλα έργα τέχνης. Για το ένα από τα δύο γλυπτά έχουμε βρεί μόνο το κεφάλι. Πρόκειται για γλυπτό της πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου, πιστεύουμε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να είναι απλά ένα αντίγραφο της Ρωμαϊκής περιόδου. Το άλλο γλυπτό, όπου το κεφάλι και το σώμα είναι άθικτα, πιστεύουμε ότι είναι του 3ου αιώνα μ.Χ.»

Τα Μάτια του Θεού

Για την δεύτερη ανακάλυψη, στα ερείπια της αρχαίας Λαοδικείας κοντά στον ποταμό Λύκο, ο επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητής Celal Şimşek, ανέφερε ότι αποκαλύφθηκαν τα ψηφιδωτά σε μια από τις τρείς εκκλησίες, η οποία αναστηλώνεται προς το παρόν, και συμβολίζουν τα «Μάτια του Θεού», λέγοντας: «Στην ανασκαφή που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Denizli, κάθε μέρα μας οδηγεί σε ιστορικές ανακαλύψεις. Η συγκεκριμένη πιστεύουμε είναι μια από αυτές.»





Πηγή εικόνων: The Archaeology News Network, goTurkey

Δεν υπάρχουν σχόλια