Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Νεάντερταλ έχτιζαν σπίτια από...μαμούθ

Σπίτια από οστά μαμούθ έφτιαχναν οι Νεάντερταλ Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έκαναν Γάλλοι ερευνητές που εντόπισαν σε μια περιοχή ...

Σπίτια από οστά μαμούθ έφτιαχναν οι Νεάντερταλ
Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έκαναν Γάλλοι ερευνητές που εντόπισαν σε μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας ένα κτίσμα το οποίο υποστηρίζουν ότι ήταν κατοικία ανθρώπων του Νεάντερταλ. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι Νεάντερταλ έφτιαχναν κατοικίες από τα οστά των μαμούθ γεγονός που ανατρέπει εν μέρει την εικόνα που υπήρχε μέχρι σήμερα ότι οι Νεάντερταλ ήταν νομάδες που ζούσαν σε σπήλαια. Η ανακάλυψη ενισχύει την άποψη ότι οι πρώιμοι αυτοί άνθρωποι ήταν πιο έξυπνοι και ικανοί από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Κοκάλινα σπίτια

Ερευνητές του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γαλλίας εντόπισαν στην πόλη Μολοντόβα της Ουκρανίας ένα κυκλικό κτίσμα φτιαγμένο από οστά τα οποία ανήκαν σε μαμούθ. Το κτίσμα έχει διάμετρο 9 μέτρα και υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε πριν από 44 χιλιάδες έτη. 

Είναι το αρχαιότερο δείγμα κατοικίας φτιαγμένης από οστά και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν κρανία, σιαγόνες, πόδια και χαυλιόδοντες από μαμούθ. Οι Νεάντερταλ πιστεύεται ότι ακολουθούσαν νομαδική ζωή αλλά η ανακάλυψη δείχνει ότι παρέμεναν σε κάποιες περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

«Όπως φαίνεται οι Νεάντερταλ είναι το αρχαιότερο είδος ανθρώπων που χρησιμοποίησε οστά μαμούθ για να κατασκευάσει κατοικίες. Η επιλογή τους δεν ήταν τυχαία. Διάλεξαν τα οστά του μεγαλύτερου θηλαστικού που ήταν αρκετά μεγάλα και ανθεκτικά για να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή κατοικιών. Αυτό που εντοπίσαμε μοιάζει με τη βάση ενός κτίσματος πάνω στην οποία ίσως είχε τοποθετηθεί μια γούνινη επένδυση» αναφέρει η αρχαιολόγος Λετίσια Ντεμέι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.



Πηγή: Θ. Λαϊνας, Εφημερίδα "Το Βήμα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια