Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Μας αφήνει άναυδους η δύναμη των Ελλήνων να επιβιώνουν»

Κατάμεστη η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τα βλέμματα στραμμένα στα χρυσοπράσινα μάτια της οικουμενικής ελληνίσ...


Κατάμεστη η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τα βλέμματα στραμμένα στα χρυσοπράσινα μάτια της οικουμενικής ελληνίστριας. Της Ζακλίν ντε Ρομιγί. Της συγγραφέως - εξαιρετικά δημοφιλούς στην Ελλάδα - που πέρασε πολύ περισσότερο χρόνο από τη ζωή της με τον Θουκυδίδη, τον Περικλή και τον Αλκιβιάδη παρά με τους συγχρόνους της μέχρι την τελευταία της πνοή τον Δεκέμβρη του 2010.



Κι αν ο Λόγος είναι ένα φρούριο κατά της κτηνωδίας, αυτός ακριβώς είχε την τιμητική του στο συμπόσιο για τη Ρομιγί που προσείλκυσε κοινό όλων των ηλικιών, διψασμένο για (ορθό) λόγο, ιδέες και επανανοηματοδότηση εννοιών όπως φιλελληνισμός και Αρχαία Ελλάδα. Ετσι ο κόσμος δεν χώρεσε στην αίθουσα, στο συμπόσιο που έγινε σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Τη συζήτηση προλόγισε απόσπασμα φιλμ της ΕΡΤ με τη Ζακλίν ντε Ρομιγί να μιλάει για το πώς μυήθηκε στην Κλασική Ελλάδα, όταν ως μαθήτρια διάβασε ένα αντίτυπο του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη.


Το νερό γι' αυτήν κύλησε στο αυλάκι της ζωής της. Με πολυετή μελέτη, σχολιασμό, διδασκαλία αρχαίων ελληνικών κειμένων, περισσότερα από είκοσι βιβλία και βέβαια την επίκαιρη ρήση της απ' το ευπώλητο «Μικρά Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών»: «Μας αφήνει άναυδους η δύναμη των Ελλήνων να επιβιώνουν και να ξεχωρίζουν μέσα από άπειρες κρίσεις και ανατροπές».


Ο Μαρκ Φουμαρολί - διαδέχθηκε τον Ευγένιο Ιονέσκο στη Γαλλική Ακαδημία - εστίασε στην αριστοτελική αντίληψη της Ρομιγί για την Παιδεία και στην εναντίωσή της στη δογματική ευρυμάθεια.


Ο Σπύρος Φλογαΐτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε πως πρέπει να προσεγγίσουμε επιτέλους την αρχαία ελληνική γραμματεία ευθύγραμμα, όπως οι παππούδες μας.


Τέλος ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής, αποκάλεσε τη Ρομιγί «Ζαν Ντ' Αρκ» των γραμμάτων και θύμισε πως η ελληνίστρια υπήρξε και αναγεννησιακή και νεωτερική ως φιλόλογος.


Αυτό που κρατήσαμε από τη συζήτηση που ακολούθησε είναι η φράση του Πολ Ντεμόν, καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, για τον Φιλελληνισμό: «Περιμένουμε κι εμείς κάτι από εσάς τους σύγχρονους για να ενισχύσουμε τον φιλελληνισμό μας».






Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια