Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινοί θησαυροί στα χέρια τυμβωρύχων

Οι τυμβωρύχοι δρούσαν ανενόχλητοι διενεργώντας λαθραίες ανασκαφές μέσα στις σπηλιές Βυζαντινό νεκροταφείο λεηλατήθηκε επι σειρά ετών α...


Οι τυμβωρύχοι δρούσαν ανενόχλητοι
διενεργώντας λαθραίες ανασκαφές μέσα στις σπηλιές

Βυζαντινό νεκροταφείο λεηλατήθηκε επι σειρά ετών από κυνηγούς θησαυρών και τυμβωρύχους στις σπηλιές του İnceğiz στην περιοχή Çatalca της Κωνσταντινούπολης, αν και κηρυγμένη ως προστατευμένη αρχαιολογική περιοχή πρώτου βαθμού από τις αρχές.


«Τυμβωρύχοι ήρθαν στην περιοχή όταν οι ανασκαφικές εργασίες, που πραγματοποιούνταν υπό την αιγίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου στο νεκροταφείο, έληξαν το 1995. Ανασκαφές χωρίς άδεια διενεργήθηκαν μέσα στους λαξευμένους από πέτρα τάφους, αφού οι τυμβωρύχοι έσπασαν τις πέτρινες  πλάκες. Η ιστορία καταστράφηκε.» δήλωσε ο Ahmet Rasim Yücel, επικεφαλής της Ένωσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Çatalca.


Παρόλες τις συνεχείς περιπολίες από τις αστυνομικές δυνάμεις, δεν καθίσταται δυνατός ο έλεγχος της περιοχής εξαιτίας της μεγάλης έκτασης της. Ο κυβερνήτης της Çatalca, Nevzat Taşdan, δήλωσε ότι δεν έχει τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους τυμβωρύχους στην περιοχή.


«Η καταστροφή δεν μπορεί να αποκατασταθεί εκτός αν διενεργηθούν σωστικές ανασκαφές. Αναμένουμε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Ertuğrul Günay να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να προστατεύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Τα σύνορα του προστατευμένου νεκροταφείου πρέπει  να επεκταθούν κι άλλο» δήλωσε ο Yücel.


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια