Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρήκαν μούμια-σταρ

H Κοιλάδα των Βασιλέων όπου βρέθηκε ο τάφος της Μπαστέτ Η Νεχμέτ Μπαστέτ, τραγουδίστρια με υψηλή κοινωνική θέση στην 22η δυναστεία, ήτ...


H Κοιλάδα των Βασιλέων
όπου βρέθηκε ο τάφος της Μπαστέτ

Η Νεχμέτ Μπαστέτ, τραγουδίστρια με υψηλή κοινωνική θέση στην 22η δυναστεία, ήταν ενταφιασμένη στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Η Ουμ Καλσούμ δεν ήταν ασφαλώς η μόνη τραγουδίστρια-σταρ της Αιγύπτου. 


Μία πρόγονός της, η Νεχμέτ Μπαστέτ, είχε τόση αίγλη ώστε να ενταφιασθεί μετά θάνατον στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε τον τάφο της, που φέρει και τις σχετικές ενδείξεις, και τοποθετείται στα χρόνια της 22ης δυναστείας, δηλαδή από το 945 έως το 712 π.Χ.


Η Νεχμέτ με την «ωραία κατασκευασμένη μούμια» κατά τους ανασκαφείς υπήρξε τυχερή μετά θάνατον. Ο τάφος της ήταν από τους ελάχιστους της Κοιλάδας που δεν είχαν συληθεί.


Μεγάλες τιμές


Μάλιστα, η ανακάλυψη έγινε πέρσι τέτοιον καιρό, οπότε και ξεκινούσε η αναταραχή στην Αίγυπτο. Το επάνω μέρος του τάφου ήρθε στο φως αλλά σφραγίστηκε αμέσως με σίδερα και η ανασκαφή σταμάτησε για να συνεχιστεί έναν χρόνο μετά υπό καθεστώς μεγαλύτερης ασφάλειας. Κόρη του ανώτατου ιερέα του Άμμωνα, η νεκρή ετάφη με πλούσια κτερίσματα και μεγάλες τιμές. Αυτό δεν εμπόδισε την επανάχρηση του τάφου της 400 χρόνια μετά, σύμφωνα με συνήθεις πρακτικές της εποχής.


Η ξύλινη σαρκοφάγος είχε βαφτεί μαύρη και κατόπιν είχε διακοσμηθεί με επιγραφές στα ιερογλυφικά. Τα παραδείγματα ενταφιασμού κοινών θνητών με υψηλή κοινωνική θέση στην Κοιλάδα των Βασιλέων δεν είναι πολλά, ωστόσο υπάρχουν και αποτελούν τις γνωστές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ξεκινούν νωρίτερα, περί το 1500 π.Χ.


Πηγή: Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια