Page Nav

HIDE

Gradient Skin

Gradient_Skin

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

latest

Σηκώνουν πανό στην Πελλάνα για τους θαμμένους τάφους την 25η Μαρτίου

Ο θολωτός τάφος της Πελλάνας Επετειακή εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στην Πελλάνα με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θά...


Ο θολωτός τάφος της Πελλάνας
Επετειακή εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στην Πελλάνα με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάψιμο της ιστορίας…


Αυτό αναφέρουν στην πρόσκλησή τους οι πολίτες της Πελλάνας οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι:« Η Αρχαία Λακεδαίμονα, η σημερινή Πελλάνα ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια από τον διαπρεπή αρχαιολόγο Δρ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο. Με την εκδήλωση αυτή επιχειρείται η αναβίωση εκείνων των σημαντικών ημερών όταν ήρθαν στην επιφάνεια τα σπουδαιότερα ευρήματα του 21ου αιώνα τα οποία σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Πριν 10 χρόνια, Μάρτιος του 2002, λίγο πριν το Πάσχα, μπαζώθηκε ο Βασιλικός Τάφος με 200 τόνους νταμαρίσιο χαλίκι από το Κ.Α.Σ. και την Ε’ ΕΚΠΑ Εφορεία Αραιοτήτων Σπάρτης με την δικαιολογία: «τον κλείνουμε προσωρινά και τον ανοίγουμε Μάϊο – Ιούνιο». Φέτος, τέλος Μαρτίου κλείνουμε 10 ολόκληρα χρόνια από τότε που θάφτηκε και παραμένει κλειστός. Ο μεγαλοπρεπέστατος Θολωτός Λαξευτός Βασιλικός Τάφος, ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο, βουλιάζει μέσα στη Λάσπη. Οι υπόλοιποι βασιλικοί θολωτοί λαξευτοί τάφοι αφημένοι στο έλεος του Θεού κινδυνεύουν και καταστρέφονται κάθε φορά από φυσικά καιρικά αίτια και γίνονται χειμερινές λίμνες.


Ο χώρος είναι αφύλαχτος και όποιος θέλει μπαίνει να κλέψει ανενόχλητος. 
Τα εκπληκτικά ευρήματα της Πελλάνας τα οποία αποτελούσαν το μεγαλύτερο τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης βρίσκονται σε αποθήκες μέχρι να γίνει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο…


Η επίσημη Πολιτεία για αυτά τα σπουδαία έργα των προγόνων μας παραμένει άφαντη και αδιάφορη. Κανένας δεν έχει δει ή ακούσει τους αρμόδιους Αρχαιολόγους της Ε’ ΕΚΠΑ να εξηγούν  τι απέγινε το κονδύλι των 100.000 ευρώ για την προστασία και ανάδειξη των Αρχαίων της Πελλάνας. Κανείς δεν λέει πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την συντήρηση των μνημείων.


Οι αρχαιότητες είναι ο πολιτισμός μας για την τουριστική μας ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι η κληρονομιά μας.


Την Κυριακή 25η Μαρτίου, Εθνική μας εορτή κάνουμε διαμαρτυρία για να λυθεί το πρόβλημα για το καλό και το μέλλον τους τόπου μας!»Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν το γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη ανακοίνωνε κονδύλιο ύψους 100.000 ευρώ προς την Ε΄ Εφορία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης (Ε΄ ΕΚΠΑ) για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Πελλάνα Λακωνίας.


Δύο μήνες μετά όμως, ο Μεγαλοπρεπέστατος, Λαξευτός, Θολωτός, Βασιλικός Τάφος της Πελλάνας, ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο, βουλιάζει δυστυχώς μέσα στη λάσπη και στην αδιαφορία της γραφειοκρατίας, όπως ακριβώς και η ίδια μας η Χώρα. 


Λάσπη και νερό στην είσοδο του τάφου


Αυτή τη στιγμή αφημένοι στο έλεος του Θεού είναι οι δυο μεγαλύτεροι Τάφοι, πλημμυρισμένοι μέχρι επάνω από τις πρόσφατες καταιγίδες, με αποτέλεσμα τα μνημεία αυτά να κινδυνέψουν σοβαρά από επικείμενη κατάρρευση λόγω της σαθρότητας του εδάφους. Οι  περιφράξεις ξηλωμένες, ο χώρος αφύλαχτος και μπορεί να μπαινοβγαίνει οποιοσδήποτε θέλει και να σκάψει ή να κλέψει ανενόχλητος. Ένα πραγματικό ξέφραγο αμπέλι.
Και όλα αυτά με την ανοχή για να μην πούμε την «εύνοια» της Πολιτείας, η οποία για μία ακόμη φορά έχει γίνει άφαντη. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δει ή ακούσει τίποτα από τους αρμόδιους αρχαιολόγους της Ε΄ ΕΚΠΑ, να μας πουν τι απέγιναν τα 100.000 ευρώ ή πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι υπάλληλοί τους τις εργασίες για τη συντήρηση των μνημείων.


Και τέλος ας είναι καλά τουλάχιστον οι Πελλανιώτισσες νοικοκυρές, οι οποίες μαζεύοντας κάνα τζόχι ή καββουράκι συντελούν κι αυτές στην καθαριότητα και στην προστασία του πολιτισμικού θησαυρού της Πελλάνας, αφού κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται για τη σωτηρία τους.Πηγή: NotosPress 1 & NotosPress 2


Δεν υπάρχουν σχόλια