Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διαδικτυακή ξενάγηση σε 3 ελληνικά μουσεία με το Google Art Project

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου η Google διοργάνωσε ξεχωριστή εκδήλωση για την προβολή του προγράμματος. Η σχετική παρουσίαση...


Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου η Google διοργάνωσε ξεχωριστή εκδήλωση για την προβολή του προγράμματος. Η σχετική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου. Η συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης, Μπενάκη και  Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης -διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση. 



Έτσι, σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει μέσω του διαδικτύου και σε μοναδική ανάλυση, το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, τη βυζαντινή συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και τα ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.


Ειδικά το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα 46 πολιτιστικά ιδρύματα στα οποία  δίνεται η δυνατότητα στο «διαδικτυακό επισκέπτη» -με τη  χρήση της τεχνολογίας Street View- να περιηγηθεί στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές τους, καθώς αυτά στέκονται ελεύθερα στο χώρο.


Ο Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, δήλωσε: «Μετά την επανάσταση της φωτογραφίας, η οποία επέτρεψε την εύκολη πρόσβαση σε έναν ατέλειωτο αριθμό έργων τέχνης, ήρθε στο τέλος του 20ού αι. η τρισδιάστατη σάρωση των γλυπτών, με την οποία έγινε ένα τεράστιο βήμα για την μελέτη τους, αλλά και την παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό. Ήταν μια συγκλονιστική επανάσταση, η οποία άρχισε να μεταμορφώνει αποφασιστικά το μουσειακό τοπίο. Για το Μουσείο Ακρόπολης, που είναι ένα κατεξοχήν μουσείο γλυπτικής, η απεικόνιση της τρίτης διάστασης είναι το μέσο το οποίο θα δώσει στον ψηφιακό επισκέπτη ολοκληρωμένη εικόνα των γλυπτών και θα δημιουργήσει μαζί του μια δυναμική σχέση».

Ο  Καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, δήλωσε σχετικά:  «Το Μουσείο Μπενάκη, οργανισμός με αποκρυσταλλωμένο ιδεολογικό αλλά και παιδευτικό ρόλο, επεξεργάζεται τρόπους και αξιοποιεί «εργαλεία» προκειμένου να γίνουν γνωστά και στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αποδεκτών, στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού με κεντρική σημασία για το σύγχρονο πολίτη του κόσμου. Το Google Art Project έρχεται να συνδράμει αποτελεσματικά σε αυτή την προσπάθεια παρέχοντας γενναιόδωρα το μέσο, καλλιεργώντας ισότιμα την αισθητική και την παιδεία των χρηστών. Η συνεργασία της σε αυτό το εγχείρημα με τα άλλα δύο ελληνικά μουσεία είναι μια πραγματικά ευτυχής συγκυρία. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε μαζί να μεταδώσουμε στο ευρύ κοινό, ελληνικό και παγκόσμιο, εικόνες της Ελλάδας, εικόνες ιστορίας και πολιτισμού, με ευκρίνεια και ομορφιά». 

Η κα Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είπε: «Μοναδικά αντικείμενα αρχαίων πολιτισμών που άνθησαν στον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοδοξεί, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα αριστουργήματα της Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών. Τα μουσεία του κόσμου δημιουργούν μαγευτικές εικόνες αριστουργημάτων της τέχνης και η Google προσφέρει το όχημα, για ένα ταξίδι που μεταφέρει τους επισκέπτες σ’ όλους τους πολιτισμούς και σε όλα τα άκρα της υφηλίου. Ευχαριστούμε την Google και όλους όσους συνέβαλαν στο πρόγραμμα, για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού, και ελπίζουμε ότι όλο και περισσότεροι χρήστες της πλατφόρμας θα ανακαλύπτουν τις απεριόριστες ικανότητες του ανθρώπου που εκφράζονται μέσα από την τέχνη».

Εξερευνήστε τα μουσεία μέσω της τεχνολογίας του Street View που σας επιτρέπει να περιηγείστε ψηφιακά στη συλλογή του www.googleartproject.com επιλέγοντας τα έργα τέχνης που σας ενδιαφέρουν, δείτε τα έργα σε υψηλή ανάλυση (εφόσον είναι διαθέσιμα) και κάντε κλικ στα σημεία που σας εντυπωσιάζουν για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.

46 μουσεία επέλεξαν από ένα έργο το καθένα, για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση, με την τεχνολογία “gigapixel”. Κάθε μια από αυτές τις εικόνες αποτελείται από 7 δισεκατομμύρια pixels, επιτρέποντας έτσι στο θεατή να μελετήσει λεπτομερώς το έργο και τις λεπτομέρειές του, τις πινελιές ή την πατίνα, κάτι που θα ήταν αδύνατον να συμβεί με γυμνό μάτι. Λεπτομέρειες που παρατηρούνται με δυσκολία, τώρα φαίνονται ξεκάθαρα, όπως για παράδειγμα οι μικροσκοπικές φιγούρες στο έργο του Bruegel, Tower of Babel, τα σύμβολα στη Piedra del Sol του Μεξικό ή οι λεπτομέρειες στο αριστούργημα του Seurat, A Sunday on La Grande Jatte.

Η συλλογή του Google Art Project μετρά πλέον 30.000 έργα τέχνης. Η ανάλυση των εικόνων αυτών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του θεατή να κάνει zoom, επιτρέπει στους λάτρεις της τέχνης να ανακαλύψουν πτυχές των έργων που μπορεί να μην είχαν δει ξανά από τόσο κοντά, όπως για παράδειγμα οι μικρογραφίες ανθρώπων μέσα στο ποτάμι στο έργο του El Greco “View of Toledo". 


Δεν υπάρχουν σχόλια