Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Εγκλωβισμένα» στις εκλογές

Οι επισκέπτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας τα βρίσκουν κλειστά μετά το μεσημέρι, ακόμη και την Ακρόπολη, παρά το γε...


Οι επισκέπτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας τα βρίσκουν κλειστά μετά το μεσημέρι, ακόμη και την Ακρόπολη, παρά το γεγονός ότι το θερινό ωράριο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και μία εβδομάδα.


Κλείνουν στις 15.00, αλλά δεν είναι τράπεζες. Είναι τα κρατικά μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας, που αν και θα έπρεπε να μένουν ανοιχτά έως τις 19.00 από 1ης Απριλίου - τότε εφαρμόζεται επισήμως το θερινό ωράριο - κλείνουν από τις 14.30 (το τελευταίο εισιτήριο κόβεται μισή ώρα πριν από το κλείσιμο). Την ίδια ώρα υπάρχουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ακόμη και σε προορισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση που παραμένουν απρόσιτα για το κοινό είτε στο σύνολό τους είτε τουλάχιστον ορισμένες αίθουσές τους.


Και ενώ βρισκόμαστε ήδη στη Μεγάλη Εβδομάδα και η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη για την πρόσληψη 680 εποχικών φυλάκων - 450 ημερήσιων, 140 νυχτοφυλάκων και 90 υπαλλήλων καθαριότητας.


Κάθε χρόνο και ένας διαφορετικός λόγος - έλλειψη χρημάτων, λάθη στις προκηρύξεις, αποκάλυψη ρουσφετιών και γραφειοκρατία - γίνεται αιτία για να μην τηρείται η εφαρμογή του θερινού ωραρίου εγκαίρως. Εφέτος το πρόβλημα οφείλεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε την έγκριση του σχετικού κονδυλίου. Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ από τη στιγμή που πήραν πράσινο φως κινήθηκαν ταχύτατα για να προλάβουν να ζητήσουν από τον ΑΣΕΠ να εγκρίνει την προκήρυξη. Το γεγονός όμως ότι λείπει η βεβαίωση «δέσμευσης πίστωσης» που είναι απαραίτητη δεν επιτρέπει στο ΑΣΕΠ να βάλει σφραγίδα και κατά συνέπεια χάνεται πολύτιμος χρόνος.


Τώρα γίνεται αγώνας δρόμου για να λυθεί το πρόβλημα και να γίνει η προκήρυξη των θέσεων πριν από τις εκλογές.


Ακόμη και αν δεν γίνουν οι προσλήψεις - κάτι που απαγορεύεται προεκλογικά -, θα έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον οι αιτήσεις και θα έχουν αξιολογηθεί. Αν όμως οι εκλογές προκηρυχθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η προκήρυξη, τότε όλη η διαδικασία μετατίθεται και είναι ζήτημα αν οι πρώτοι εποχικοί θα προλάβουν να είναι στην θέση τους στα μέσα Ιουνίου, με άμεση συνέπεια οι τουρίστες να μην μπορούν να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και να χάνονται χρήματα πολύτιμα ειδικά αυτή την εποχή για την Ελλάδα.


Η Ακρόπολη κλείνει τα Σαββατοκύριακα στις 14.30 (μόνο τις καθημερινές παραμένει ως τις 18.30). Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - όπως και όλα τα μουσεία - υποδέχεται στις 14.30 τους τελευταίους επισκέπτες του· το ίδιο και μεγάλης επισκεψιμότητας αρχαιολογικοί χώροι, όπως οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Κνωσός, η Φαιστός.


Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας παραμένει κλειστός τα Σαββατοκύριακα, ενώ κλειστά είναι και τα μουσεία Καλύμνου, Κάσου, οι αίθουσες των προϊστορικών συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου και ο αρχαιολογικός χώρος της Σικυώνος στην Κορινθία, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια