Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λαθρανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο στην Αιτωλοακαρνανία

Επιδρομή αρχαιοκαπήλων που επιδόθηκαν σε μεγάλης έκτασης λαθρανασκαφές σε άγνωστο χρόνο, διαπιστώθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αλ...


Επιδρομή αρχαιοκαπήλων που επιδόθηκαν σε μεγάλης έκτασης λαθρανασκαφές σε άγνωστο χρόνο, διαπιστώθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αλυζίας στην Αιτωλοακαρνανία, μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αρχαία.


Η λαθρανασκαφή έγινε ακριβώς μπροστά στον μονόλιθο βράχο «Καστρί», λίγο έξω από το χωριό Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου, στον οποίο είναι λαξευμένα τα δυο περίφημα μνημειακά ανάγλυφα του ροπαλοφόρου Ηρακλή με την Αθηνά και του Ασκληπιού με την Υγεία που μνημονεύει και ο Στράβων. Στο ίδιο σημείο, μέσα από την αμυντική οχύρωση, υπάρχει και μια μεγάλη τετράπλευρη δεξαμενή διαστάσεων 7 Χ 5 μ., λαξευμένη στο φυσικό βράχο.  


Οι αρχαιοκάπηλοι έδρασαν ανενόχλητοι, αφού ο αρχαιολογικός χώρος είναι εντελώς αφύλακτος. Έσκαψαν μεγάλους λάκκους αναζητώντας αρχαία ευρήματα, αλλά η αυτοψία που έκαναν αρχαιολόγοι και αστυνομικοί οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής δεν έδειξε αν και τι βρήκαν για να κλέψουν.



Να τονίσουμε ότι κρούσματα λαθρανασκαφής επισημαίνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι αφού εντοπίζουν συνεχώς μεγάλους λάκκους όπου δρούν οι λαθρανασκαφείς και φυσικά άγνωστο παραμένει πόσα και ποια ευρήματα βρίσκονται πλέον στα χέρια αρχαιοκαπήλων.   


Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ζητάνε από την πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα και τη συνεχή περιφρούρηση του χώρου για να προστατευθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. 



Πηγή: Αστακός News , The Best News

Δεν υπάρχουν σχόλια