Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Πράσινο φως» για τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας «Πράσινο φως» έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να πραγματοποιηθούν στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρα...




Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας
«Πράσινο φως» έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να πραγματοποιηθούν στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας οι φετινές καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και του 31ου Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που απαιτούνται ώστε να είναι ασφαλές το μνημείο.





Ειδικότερα θα πρέπει ως την Δευτέρα 18 Ιουνίου που ξεκινούν οι παραστάσεις να έχει γίνει από το Δήμο Πατρέων, η διαμόρφωση του παταριού και όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να είναι ασφαλές για τους πολίτες.


Τη συνεδρίαση του ΚΑΣ απασχόλησε και ο αριθμός των εκδηλώσεων ώστε να μην επιβαρυνθεί το μνημείο.


Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 18/6 έως και τις 19/9 ενώ η επίσημη πρεμιέρα του 31ου Φεστιβάλ Πάτρας θα πραγματοποιηθεί στις 24 Αυγούστου με τον «Περικλή» του Σαίξπηρ που έχει σκηνοθετήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Λούλη, Μηνά Χατζησάββα, Λυδία Φωτοπούλου, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη με τον Γιάννη Μπέζο και τον Αλέξανδρο Μυλωνά.


Στις αρχές Αυγούστου, το 31ο Φεστιβάλ Πάτρας θα φιλοξενήσει στο Αρχαίο Ωδείο την επιθεώρηση με τίτλο «Τι Βουλή θα παραδώσεις;» που θα φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή της Άννας Παναγιωτοπούλου και του Φωκά Ευαγγελινού.


Στην παράσταση θα πρωταγωνιστούν ακόμα η Χρύσα Ρώπα, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Παντελής Καναράκης, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.


Τέλος στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και οι παραστάσεις «Δον Ζουάν» του Γιώργου Κιμούλη, «Οιδίπους Τύραννος» από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, «Τα μάρμαρα μιλούν» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.


Λίγα λόγια για το Ωδείο:



Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας που ανεγέρθηκε νωρίτερα από το Ωδείο της Αθήνας (Ηρώδειο, 160 μ.Χ.), βρίσκεται στα δυτικά της Ακρόπολης, στην Άνω πόλη. 

Ο Παυσανίας που επισκέφθηκε την Πάτρα στη δεκαετία του 170 μ.Χ. γράφει «έχει την ωραιότερη διακόσμηση που έχω δει, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς αυτό της Αθήνας». Όπως αναφέρει ο Παυσανίας, μέσα στο Ωδείο, που ήταν συνεχόμενο της αρχαίας Αγοράς, υπήρχε άγαλμα του Απόλλωνα, που έγινε από λάφυρα του πολέμου, κατά των Γαλατών (279 π.Χ) όταν οι Πατρινοί είχαν βοηθήσει τους Αιτωλούς.

Στους αιώνες που ακολούθησαν, οι σεισμοί, οι πόλεμοι και οι κατακτητές κατέστρεψαν το Ωδείο και το κάλυψαν με άλλα κτίρια και χώματα. Από το μικρό λόφο που δημιουργήθηκε, έμεναν ακάλυπτα μόνο ελάχιστα τμήματα. Ξαναήρθε στο φως το 1889, όταν έγιναν εργασίες εκσκαφής στο λόφο για την επιχωμάτωση του λιμανιού.

Πέρασαν αρκετές δεκαετίες έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία της αναστήλωσής του που ολοκληρώθηκε το 1956, χρονιά κατά την οποία το Αρχαίο Ωδείο απέκτησε την αρχική του μορφή. Την ίδια δεκαετία, μετατράπηκε ο περιβάλλον χώρος σε αρχαιολογικό με την έκθεση σ' αυτόν , σαρκοφάγων, ψηφιδωτών και άλλων αρχαίων ευρημάτων.

Το Ωδείο, έχει όλα τα βασικά μέρη του θεάτρου, κοίλο, ορχήστρα, προσκήνιο, σκηνή, παρασκήνια και στις 23 σειρές καθισμάτων του, δύναται να φιλοξενηθούν 2.300 θεατές.
Από τη θέσπιση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, το Αρχαίο Ωδείο αποτελεί τη βασική του έδρα, φιλοξενώντας τους καλοκαιρινούς μήνες κορυφαία ελληνικά και ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα.

Αρχαίο Ωδείο: ανοικτό 8:00 π.μ. - 2:30 μ.μ. εκτός Δευτέρας (ελεύθερη είσοδος)
Τηλ.: 2610220829




Πηγές: Εφημερίδα "Καθημερινή", e-patras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια