Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αναξιοποίητες αρχαιότητες στο Ηράκλειο

  Ο Κεραμικός κλίβανος της Υστερομινωικής περιόδου στον οικισμό «Χαλασμένος» της Ιεράπετρας. Αναξιοποίητες μένουν αρχαιότητες στο Ηράκ...

  Ο Κεραμικός κλίβανος της Υστερομινωικής περιόδου
στον οικισμό «Χαλασμένος» της Ιεράπετρας.

Αναξιοποίητες μένουν αρχαιότητες στο Ηράκλειο καταγγέλλει η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, κ. Δέσποινα Βαλλιάνου, με αφορμή την αποκάλυψη του κεραμικού κλιβάνου της Υστερομινωϊκής εποχής στον Χαλασμένο Ιεράπετρας.



Η κ. Βαλλιάνου τονίζει πως «στις κοντινές μας Γούβες σε μια έκταση 8 στρεμμάτων (αρχικά ιδιοκτησίας Λογιάδη και στη συνέχεια Β. Σκουλά – Κουκουβιτάκη), έχει ανασκαφεί προ είκοσι – εικοσιπέντε ετών ένα μεγάλο τμήμα οικισμού με το μεγαλύτερο προϊστορικό κέντρο κεραμικής παραγωγής της ανατολικής Μεσογείου, με εννέα κλιβάνους της Υστερομινωικής ΙΙΙ εποχής και 2 πλήρη εργαστήρια κεραμέων με όλα τα απαραίτητα αντικείμενα στη θέση τους (βάσεις και κεραμικοί δίσκοι τροχών, λεκάνη, πίθοι, κ.ά. αντικείμενα κατασκευής και διακόσμησης αγγείων).

Όλα αυτά ανακοινώθηκαν σε διεθνή Συνέδρια και έγιναν γνωστά στην επιστημονική κοινότητα ενώ ετοιμάζεται η τελική δημοσίευση των μνημείων και ευρημάτων με τη μοναδική βοήθεια του Ινστιτούτου Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αιγαίου. Δυστυχώς το Υπουργείο Πολιτισμού απουσιάζει παντελώς από τις προσπάθειές μας..

Ποια η διαφορά όμως με την περίπτωση του Χαλασμένου και το ενδιαφέρον των εκεί τοπικών αρχών για προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων!»

Αναφέρει, ακόμα, ότι «Ωστόσο ενώ υπήρχε απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την διατήρηση των σημαντικών αρχαίων Γουβών καθώς και μελέτες μας για αναπαραστάσεις των κεραμικών εργαστηρίων και κλιβάνων, και προτάσεις μας για τη συντήρηση και ανάδειξή τους σε ένα Τεχνοαρχαιολογικό Πάρκο – μοναδικό στην Κρήτη και τον ελληνικό χώρο, αιφνιδίως προ δυο ετών στον χώρο κτίστηκε από το νέο ιδιοκτήτη του οικοπέδου ένα συνεχόμενο μπλοκ από 22 μεζονέτες στις οποίες ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ιδιόκτητο κήπο; Πινακίδες μάλιστα πληροφορούν Έλληνες και ξένους πως ο χώρος με τις αρχαιότητες πωλείται! 

Πώς δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση: Με ποιές άδεις;

Και ύστερα διαμαρτυρόμαστε για ξένα αντίστοιχα δημοσιεύματα! Για μείωση τουρισμού, για υποβάθμιση του πολιτισμού μας ! Για την κακοδαιμονία μας. Τίς πταίει;»





Πηγή: Εφημερίδα "Πατρίς"

Δεν υπάρχουν σχόλια