Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παρουσίαση έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ

Ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Πρίνστον στο Νιού Τζέρσι, η έκθεση κυπριακών αρχαιοτ...


Ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Πρίνστον στο Νιού Τζέρσι, η έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων με τίτλο «Πόλη Χρυσού (Πόλη Χρυσοχούς): Τύμβοι και ναοί στην Αρχαία Κύπρο».


Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2013 και παρουσιάζει τη μοναδική και συναρπαστική αρχαιολογία της πρώιμης Κύπρου, μέσω των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν σε ένα μόνο μέρος, την Πόλη της Χρυσοχούς. Σηματοδοτεί δε τη συμπλήρωση 25 χρόνων ανασκαφών στην Πόλη από το Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πρίνστον, υπό τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή Ουίλιαμ Τσάιλντς (William Childs), ο οποίος μοιράζεται την ευθύνη της επιμέλειας της έκθεσης, μαζί με τον Μάικλ Πάντζετ (Michael Padgett). 

Για την έκθεση συνεργάστηκαν το Πανεπιστήμιο του Princeton, η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο του Λούβρου.

Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης έγινε την Τετάρτη στο Κυπριακό Σπίτι, στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, σε συνεργασία με το μουσείο. 

Για την έκθεση και τις ανασκαφές στην Πόλη της Χρυσοχούς μίλησε ο καθηγητής Ουίλιαμ Τσάιλντς, ο οποίος ως επικεφαλής πολυμελούς ομάδας αρχαιολόγων, πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή, η οποία - όπως είπε - είναι πλούσια σε ιστορία, αρχιτεκτονική, τέχνη και στην οποία συναντούνται πολιτισμοί και θρησκείες από την Εποχή του Σιδήρου μέχρι την κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, μεσαιωνική και σύγχρονη περίοδο.

Πριν από τη συμμετοχή του Princeton στις αρχαιολογικές έρευνες στη Βορειοδυτική Κύπρο, προηγούμενες ανασκαφές που χρονολογούνται από το 1885 αποκάλυψαν εκατοντάδες τάφους που περιείχαν εξαίσια χειροποίητα κοσμήματα από χρυσό, γλυπτά και ελληνικά πλοία. Οι ανασκαφές του Princeton μετά το 1983, έφεραν στο φως ευρήματα από τα ερείπια των αρχαίων οικισμών του Μάριον και της Αρσινόης, συμπεριλαμβανομένων ιερών, δημοσίων κτηρίων, εργαστηρίων και οικιών. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται 110 ευρήματα που προέρχονται τόσο από τις ανασκαφές του Πρίνστον, όσο και προηγούμενες Γερμανών, Βρετανών, Κυπρίων και Σουηδών αρχαιολόγων, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά. Είναι κυρίως πέτρινα και πήλινα γλυπτά, τοιχογραφίες, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, σφραγίδες, νομίσματα, κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ένας σπάνιος μαρμάρινος κούρος.

Τα εκθέματα συνδυάζονται με παρουσιάσεις χαρτών και φωτογραφιών και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις κτηρίων, δίδοντας έμφαση στην έρευνα και την τεκμηρίωση της ίδιας της τοποθεσίας και αποκαλύπτοντας την εντυπωσιακή εξέλιξη της κλασικής αρχαιολογίας στα τελευταία 125 χρόνια. 

Το υλικό που αποκαλύφθηκε από την ομάδα του Princeton - μαζί με ευρήματα των προηγούμενων ανασκαφών - επιτρέπει να δούμε όχι μόνο την πλούσια τέχνη της αρχαίας πόλης, αλλά και την ιστορία και τη μεθοδολογία της αρχαιολογικής ανασκαφής της.

Επίσης, όπως είπε ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης του Πρίνστον, καθηγητής Τζέιμς Στιούαρντ, (James Steward) η μοναδική κι όμορφη τέχνη που προέρχεται από την Κύπρο, ως σταυροδρόμι του αρχαίου κόσμου, εμβαθύνει την κατανόησή μας για τη στρατηγική και πολιτιστική σημασία της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου, ως μία εξαιρετικά ευρεία ζώνη της ανθρώπινης ιστορίας. 

«Αυτή η έκθεση είναι μια σημαντική ευκαιρία για να μάθει κανείς περισσότερα σχετικά με την αρχαιολογία και πώς αυτά τα εξαιρετικά ευρήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε την αρχαία πόλη και τις πεποιθήσεις και ευαισθησίες των κατοίκων της», συμπλήρωσε.

Ο επιμελητής της έκθεσης Ουίλιαμ Τσάιλντς, έκανε μία περιγραφή των διαφόρων ευρημάτων και των φάσεων που πέρασε η περιοχή, γνωρίζοντας κατά καιρούς την ολική καταστροφή, αρχικά από τους Πέρσες γύρω στο 497 πχ, στους πολέμους των Επιγόνων το 312 κ.α. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νεότερη πόλη χτιζόταν πάνω στα ερείπια της παλιάς. 

Ο καθηγητής Τσάιλντς απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Κύπρου για την τεράστια βοήθεια που πρόσφερε αυτά τα 25 χρόνια που ο ίδιος εργάζεται στην Κύπρο.

«Δεν συμβαίνει το ίδιο σε κάθε χώρα», είπε. Μίλησε με θέρμη για τον απλό κόσμο της Κύπρου που συμπαραστάθηκε στις έρευνες της ομάδας του. 

Οι συνεπιμελητές της έκθεσης, μαζί με την υποδιευθύντρια των αρχαιολογικών ερευνών στην Κύπρο Ιωάννα Σμιθ, έχουν εκδώσει πολυσέλιδο κατάλογο στον οποίο παρουσιάζονται τα 110 εκθέματα, μαζί με πέντε δοκίμια σχετικά με τα ευρήματα και την ιστορία της περιοχής. Ο κατάλογος έχει εκδοθεί από το Yale University Press.

Παράλληλα διατίθεται λεύκωμα της αείμνηστης Ελίζαμπεθ Τσάιλντς, με φωτογραφίες ανθρώπων και τοπίων της κοιλάδας της Πόλης της Χρυσοχούς, οι οποίες προσφέρουν εθνολογικές πληροφορίες για την περιοχή. Αρκετές από τις φωτογραφίες θα εκτεθούν στο χώρο της έκθεσης. 

Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Μαρία Ζουπανιώτη, που ανέφερε ότι ως Κύπρια από την Πάφο είναι ευτυχής και υπερήφανη γιατί τα ευρήματα της Πόλης της Χρυσοχούς εκτίθενται σ’ ένα διεθνούς κύρους πανεπιστήμιο και μουσείο τέχνης.

Τόνισε ακόμη τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, που χαρακτηρίζεται κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Αναφερόμενος στο Μουσείο Τέχνης του Πρίνστον, ο διευθυντής του Τζέιμς Στιούαρντ είπε πως ιδρύθηκε το 1882 και είναι ένα από τα σημαντικότερα των ΗΠΑ. Οι συλλογές του αποτελούνται από 72.000 αντικείμενα τέχνης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που εστιάζονται γεωγραφικά στην περιοχή της Μεσογείου, τη Δυτική Ευρώπη, την Ασία και την αμερικανική ήπειρο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, η γενική πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, αρχαιολόγοι και άνθρωποι της τέχνης.


Πηγή: Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος"

Δεν υπάρχουν σχόλια