Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παρουσιάζεται στο Επιγραφικό Μουσείο το «Ημερολόγιο θυσιών του Θορικού»

Το «Ημερολόγιο Θυσιών του Θορικού», η επιγραφή που είχε πέσει «θύμα» αρχαιοκαπηλείας και εκτίθεται πλέον στη μόνιμη έκθεση του Επιγραφι...



Το «Ημερολόγιο Θυσιών του Θορικού», η επιγραφή που είχε πέσει «θύμα» αρχαιοκαπηλείας και εκτίθεται πλέον στη μόνιμη έκθεση του Επιγραφικού Μουσείου θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη στο Επιγραφικό Μουσείο (18:00μμ).



Το κείμενο της επιγραφής, το οποίο βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας, ήταν γνωστό από τη δεκαετία του 1960, αλλά το μνημείο, προφανώς αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας, δεν είχε δει κανείς μέχρι την αγορά του από το Μουσείο Γκετί, το 1979.

Η στήλη φέρει κείμενο και στις τρεις πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές. Πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό, στη ΝΑ Αττική, προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Χρονολογείται στο 430 – 420 π.Χ.

Η επιγραφή αποτελείται από 65 στίχους. Το κείμενο είναι ελλιπές κατά το άνω αριστερό τμήμα του. Συγκαταλέγεται στα πολύ σημαντικά κείμενα του είδους της.

Η επιγραφή επεστράφη στην Ελλάδα από το Μουσείο Γκετί. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μ.Α


Πηγή: kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια