Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στα σημαντικά ευρήματα της Αμφίπολης η Αραμπατζή

Τον χώρο που πραγματοποιούνται οι αρχαιολογικές ανασκαφές κοντά στην αρχαία Αμφίπολη επισκέφτηκε την Τρίτη (16/10) η βουλευτής Σερρών τη...




Τον χώρο που πραγματοποιούνται οι αρχαιολογικές ανασκαφές κοντά στην αρχαία Αμφίπολη επισκέφτηκε την Τρίτη (16/10) η βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνέχεια της ερώτησης της προς τον υπουργό Πολιτισμού για την ανάγκη συνέχισης των ανασκαφών στην περιοχή.



Σκοπός της επίσκεψης ήταν να δει από κοντά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της θερινής αρχαιολογικής περιόδου και να ενημερωθεί λεπτομερώς από την προϊσταμένη της ΚΗ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, η οποία και ξενάγησε την βουλευτή σε όλο το μήκος των ανασκαφών γύρω από το λόφο όπου εικάζεται πως είναι θαμμένη η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη αλλά και ο γιος του και μοναδικός του κληρονόμος Αλέξανδρος ο Δ΄.

Η αποκάλυψη κυκλικού περίβολου, με περίμετρο μισό χιλιόμετρο και διάμετρο 160 μ από λεπτόκοκκο μάρμαρο Θάσου, υποδηλώνει περεταίρω σπουδαίες ανακαλύψεις. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η προϊσταμένη της ΚΗ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων  δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος. Ούτε στη Βεργίνα ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία. Χρονολογείται μάλιστα, στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311 π.χ.
Παράλληλα η ίδια, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένη πλην όμως αισιόδοξη για την πορεία των ανασκαφικών ερευνών. Όπως τόνισε, όμως, πρέπει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφές στην περιοχή. Το ποσό που εκτιμάται πως θα χρειαστεί δεν είναι απαγορευτικό παρά τη δύσκολη οικονομική συγκηρία για τη χώρα. Αντίθετα τα προσδοκώμενα οφέλη από την αναμενόμενη ανακάλυψη θα είναι ασύγκρητα πολλαπλάσια.

Η βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή στην ερώτηση που προ ημερών κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού ζήτησε να εξασφαλιστούν τα χρήματα για τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αμφίπολη καθώς αν επιβεβαιωθούν οι αρχαιολογικές ενδείξεις θα προκληθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και η περιοχή θα αποτελέσει μεγάλο τουριστικό και επιστημονικό πόλο, όχι μόνο του νομού Σερρών αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας.



Πηγή: infoserres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια