Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Γυμνάσιο της Στρατονίκειας αποκαλύπτεται με ψηφιακές μεθόδους

Το Γυμνάσιο στην αρχαία πόλη της Στρατονίκειας, στα Μούγλα της Τουρκίας, θα αναβιώσει για τους επισκέπτες μέσω τρισδιάστατης τεχνολογία...



Το Γυμνάσιο στην αρχαία πόλη της Στρατονίκειας, στα Μούγλα της Τουρκίας, θα αναβιώσει για τους επισκέπτες μέσω τρισδιάστατης τεχνολογίας. Οι 265 μέτρων μήκους ιστορικές αθλητικές εγκαταστάσεις αποτελούν ένα υπέροχο θέαμα για την αρχαία πόλη, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς του πανεπιστημίου Pamukkale.



Η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, η αρχαία πόλη της Στρατονίκειας στην περιοχής Yatagan στα Μούγλα, διαθέτει γυμνάσιο ηλικίας 2200 ετών, το οποίο θα αναβιώσει με 3D τεχνολογία προκειμένου να ενισχύσει την εμπειρία των επισκεπτών.
Ο Bilal Söğüt,  καθηγητής του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Pamukkale και επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία Στρατονίκεια, δήλωσε ότι η πόλη και η γύρω περιοχή προσφέρει ίχνη χιλιάδων ετών ιστορίας. «Το αρχαίο γυμνάσιο, πλάτους 105 μέτρων και μήκους 165 μέτρων, υπήρξε  αθλητικό κέντρο και εκπαιδευτική τάξη, όπου διδάχθηκαν η ιστορία και η φιλοσοφία στο παρελθόν».

Ο Söğüt δήλωσε ότι η βόρεια πλευρά του γυμνασίου, μήκους 105 μέτρων έχει  ανασκαφεί πλήρως και οι εργασίες έχουν επεκταθεί στην νότια πλευρά του, η οποία μόλις έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται. Οι εργασίες ανασκαφής στην αρχαία πόλη θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους. «Με τη 3D μέθοδο, μπορούμε να δούμε όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και να καθορίσουμε το σχήμα της κατασκευής. Η διαφορά είναι ότι μας δίνει την ευκαιρία να περιστρέψουμε την συνολική κατασκευή σε όλες τις πλευρές και να δούμε αναλυτικά κάθε μέρος της. Στη συνέχεια, ελέγχουμε τα αρχιτεκτονικά στοιχεία ένα προς ένα και τα τοποθετούμε στις αρχικές τους θέσεις. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε την βάση αποκατάστασης. Δεν έχει ανασκαφεί ακόμα το νότιο τμήμα του γυμνασίου, αλλά γνωρίζουμε ότι έχει μήκος 265 μέτρα. Αυτό είναι ένα τεράστιο μήκος για μια αρχαία κατασκευή».

Αθλητισμός και εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Ο αρχαιολόγος δήλωσε ότι πολλές αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία εποχή ενώ όλη η κατασκευή του γυμνασίου θα μπορούσε ενδεχομένως να αναβιώσει με τη 3D μέθοδο. «Όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή, θα είμαστε σε θέση να βρούμε όλα τα αντικείμενα του γυμνάσιου, στην αρχική τους θέση. Η περιοχή είχε ανασκαφεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Τριανταπέντε χρόνια μετά, θα ρίξουμε φως στην κατασκευή μέσω της 3D μεθόδου.»

Σύμφωνα με τον Söğüt, έχει επίσης καθαριστεί ο χώρος έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια της κατασκευής πιο εύκολα. «Το νερό που ρέει μέσα από τα αναχώματα υπάρχει μόνο εδώ. Ένα παρόμοιο σύστημα μπορεί να δει κανείς σε αρχιτεκτονικές δομές στην αρχαία Αίγυπτο και την Ανατολία. Χρονολογείται από την Ελληνιστική περίοδο. Χάρη στο μεγαλείο της, αυτή η κατασκευή αποτέλεσε σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο που απεικονίσθηκε σε τοιχογραφίες ακόμα και 200 χρόνια αργότερα».




Δεν υπάρχουν σχόλια