Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

SOS για την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών

Για άλλη μια φορά η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας  απευθύνετε στο ευρύ κοινό (με τον κίνδυνο να είναι η τελευταία) προκειμένου ν...


Για άλλη μια φορά η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας απευθύνετε στο ευρύ κοινό (με τον κίνδυνο να είναι η τελευταία) προκειμένου να ενημερώσει ότι και πάλι κινδυνεύει να κλείσει.


Στο παρελθόν η Ιταλική Σχολή είχε κινδυνεύσει να κλείσει άλλες δύο φορές (2009 και 2010), και το γεγονός είχε αποτραπεί με άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Οι δύο προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν (2009 και 2010) προέβλεπαν το οριστικό κλείσιμο της Σχολής, ωστόσο σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική: η Σχολή πρέπει να επιβιώσει με έναν προϋπολογισμό τόσο μικρό που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην Ιστοσελίδα της Σχολής ο Διευθυντής της Emanuele Greco, ένα διάταγμα νόμου για οριστικό κλείσιμο της Σχολής θα αποτελούσε ανακούφιση για τον ίδιο.

Μεταξύ των ετών 2001 και 2011 η χρηματοδότηση μειώθηκε από 1.000.000 σε 400.000, με άμεσο αποτέλεσμα τον περιορισμό της δραστηριότητας της Σχολής. Η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:

1) Για το έτος 2013 η χρηματοδότηση της Σχολής ανέρχεται στο ποσό των 370.000

2) Για να επιτραπεί η λειτουργία της Σχολής το 2012 πραγματοποιήθηκαν περικοπές δαπανών και δαπανήθηκαν συσσωρευμένα οικονομικά κεφάλαια που εξοικονομήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον άλλοι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι.

Το Ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο απέστειλε πριν από λίγες εβδομάδες στο Ιταλικό Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεσή του στην οποία ζήτησε να αναλογιστεί η Ιταλική κυβέρνηση το μέλλον του θεσμού αυτού, το οποίο έχει πλέον έναν προϋπολογισμό του οποίου τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται μόνο για πληρωμή των μισθών.


Η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ιδρύθηκε το 1909 και το έργο της έχει αναγνωριστεί τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, όπως η Φαιστός και η Γόρτυνα, στη Λήμνο (Ηφαιστεία, Πολιόχνη, Ιερό των Καβείρων) κ.α.

Εκτός του πλούσιου ανασκαφικού της έργου, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών έχει οργανώσει κατά καιρούς σημαντικά επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει να επιδείξει και πλούσιο εκδοτικό έργο.

Όσοι θέλετε να διασφαλίσετε τη λειτουργία της Σχολής, μπορείτε να υπογράψετε τη σχετική έκκληση στο http://firmiamo.it/troppi-tagli–rischio-chiusura-della-saia


Πηγή: Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια