Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο δρόμος της αρχαίας Αγοράς της Σμύρνης στο φως

Ο κεντρικός δρόμος της αρχαίας Αγοράς ξεκινά από την πύλη Faustina και συνεχίζει προς το λιμάνι. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι επισκέ...

Ο κεντρικός δρόμος της αρχαίας Αγοράς
ξεκινά από την πύλη Faustina και
συνεχίζει προς το λιμάνι.
Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες,
οι επισκέπτες θα είναι σε
θέση να περπατήσουν στον αρχαίο δρόμο.

Τμήμα αρχαίου δρόμου παρόμοιο με τον Αρκαδικό δρόμο στην αρχαία πόλη της Εφέσου αποκαλύφθηκε στην Σμύρνη κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην ιστορική Αγορά της αρχαίας πόλης.

Οι ανασκαφές στην περιοχή διεξάγονται υπό τον καθηγητή Akın Ersoy και την ομάδα του. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο κεντρικός δρόμος, που ξεκινά από την πύλη Faustina και συνεχίζει προς το λιμάνι, ήρθε στο φως προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών. 

«Βρήκαμε επίσης και μια κρήνη σε αυτό το δρόμο. Η κρήνη φέρει επιγραφή που πλέκει το εγκώμιο ενός ευεργέτη για την υποστήριξή του στην αρχαία πόλη της Σμύρνης».

Ο Ersoy δήλωσε ότι εντόπισαν επίσης κλίμακα με πολλά σκαλοπάτια στον δρόμο. «Η συνέχιση αυτής της σκάλας πηγαίνει σε περιοχή που καλύπτεται με ψηφιδωτά. Αυτή η αρχαία οδός έχει μήκος 80 μέτρα, αλλά έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός δρόμος της αρχαίας Αγοράς που χρησιμοποιήθηκε για την είσοδο των εμπορευμάτων. Ακριβώς όπως και στην Έφεσο, ο δρόμος μπλοκάρει το νερό με ένα άρτιο σύστημα αποχέτευσης. Προς το παρόν, απαγορεύεται για τους επισκέπτες να εισέρχονται στην περιοχή. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να περπατήσουν σε αυτό το δρόμο ακριβώς όπως και στην Έφεσο».

Η αρχαία Αγορά της Σμύρνης κτίστηκε κατά την ελληνιστική εποχή, στη βάση του Λόφου του Πάγου. Ήταν ο εμπορικός, δικαστικός και πολιτικός πυρήνας της αρχαίας πόλης. Μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 178 μ.Χ., η Σμύρνη ξαναχτίστηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και την Βυζαντινή περίοδο.

Ένα από τα ιστορικά κτίρια που είχε παραμεληθεί εδώ και πολύ καιρό, στην αρχαία Αγορά ανακαινίστηκε πρόσφατα από το δήμο ως το «Σπίτι της Ανασκαφής στην Αγορά» με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σμύρνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια