Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκκληση να μη διαλυθεί το υπουργείο Πολιτισμού

Έκκληση για την ανασύσταση του υπουργείου Πολιτισμού κάνει το ελληνικό ICOMOS, σε μια δραματική επιστολή του προς τον πρόεδρο του διεθνού...


Έκκληση για την ανασύσταση του υπουργείου Πολιτισμού κάνει το ελληνικό ICOMOS, σε μια δραματική επιστολή του προς τον πρόεδρο του διεθνούς οργανισμού Gustavo Araoz, ζητώντας την παρέμβασή του, όπως και της UNESCO, «ώστε να μην ευοδωθούν τα καταστροφικά σχέδια για αποδόμηση του Πολιτισμού» στην Ελλάδα.

Η κίνηση αυτή δείχνει την απελπισία που διακατέχει κυρίως τους υπαλλήλους του πρώην ΥΠΠΟ στη διαφαινόμενη διάλυση των υπηρεσιών του, που επιχειρείται από την κυβέρνηση με το νέο Οργανόγραμμα. 

Στην επιστολή του το ελληνικό ICOMOS επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Σήμερα στην Ελλάδα συντελείται μια εγκληματική αποδόμηση του Πολιτισμού, η οποία εκφράζεται, μεταξύ άλλων, μέσα από τη συρρίκνωση των οργανωτικών του μονάδων και τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού. (...) Αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο γενικότερης αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, σχεδιάστηκε ένα Νέο Οργανόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού (που) περιλαμβάνει δραματική μείωση των οργανωτικών δομών και μονάδων της σε ποσοστό πάνω από 50%. Την ίδια στιγμή αποσπώνται από τη Γ.Γ. ζωτικές διευθύνσεις, όπως η Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης, διευθύνσεις και υπηρεσίες με διαφορετικά επιστημονικά και διοικητικά καθήκοντα συγχωνεύονται, ενώ άλλες με σημαντικές αρμοδιότητες καταργούνται ή υποβαθμίζονται. Είναι προφανές πως αν ψηφιστεί το νέο Οργανόγραμμα αυτό θα σημαίνει στην πράξη ουσιαστική αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να αντεπεξέλθει στο τεράστιο έργο της προστασίας, ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αδυναμία που ενισχύεται από το γεωγραφικό κατακερματισμό της χώρας και την τρέχουσα οικονομική κρίση».

Θεωρούν πράξη συνειδητή τη συρρίκνωση των δομών του πρώην υπουργείου, όπως και την απαξίωση του πολιτισμού. «Στην Ελλάδα σήμερα συντελείται μια ανθρωπιστική κρίση: οι άνθρωποι εξαθλιώνονται, η κοινωνία αποσυντίθεται, η Δημοκρατία συρρικνώνεται. Ωστόσο, η απόλυτη εξαθλίωση ενός λαού έρχεται μέσα και από την αποδόμηση του Πολιτισμού». Γι' αυτό: «Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά αυτόνομο υπουργείο Πολιτισμού και υπηρεσίες που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες του. Το επιβάλλουν όχι μόνο η ιστορία και η κληρονομιά της, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα που αποτελεί τον αποδέκτη αυτής της κληρονομιάς».

Τονίζεται πως οι υπάλληλοι έχουν αντιδράσει από την πρώτη στιγμή μέσω δράσεων του Ενιαίου Συλλόγου, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Ζητούν ένα υπουργείο Πολιτισμού αυτόνομο, με αυτοτελείς διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, με διαφύλαξη όλων των αρμοδιοτήτων και όλων των θέσεων εργασίας, με χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια