Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στην τελική ευθεία τα έργα στην αρχαία Ολυμπία και στο Μουσείο Πύργου

«Η Ολυμπία παραμένει το brand name για τη χώρα και μπορεί χιλιάδες άνθρωποι να μην ξέρουν την Ελλάδα αλλά την Ολυμπία την ξέρουν». 


«Η Ολυμπία παραμένει το brand name για τη χώρα και μπορεί χιλιάδες άνθρωποι να μην ξέρουν την Ελλάδα αλλά την Ολυμπία την ξέρουν». 

Με αυτή τη φράση η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε το στίγμα της φιλοσοφίας που επικρατεί αυτή την περίοδο στο χώρο του πολιτισμού με το βάρος να πέφτει στο λίκνο του πολιτισμού και του ολυμπισμού, την Ολυμπία, όπου πολύ σύντομα κάτοικοι και επισκέπτες θα ξανά γνωρίσουν μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών που ξεκίνησαν σε δύο σημεία. 

Στόχος η πλήρης αποκάλυψη του αρχαίου γυμνασίου και η ανάδειξη του ναού της Δήμητρας Χαμύνης. Στο μεταξύ προχωρά με γοργούς ρυθμούς η προετοιμασία για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου. Για όλα τα παραπάνω και αρκετά άλλα μικρότερα ζητήματα, θα παραμείνει για ένα τριήμερο στην περιοχή πολυμελές κλιμάκιο του τομέα Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, με επικεφαλής την κα Μενδώνη, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο μουσείο του Πύργου υπό τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Τζαβάρα και για το έργο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.  

Στην τελική ευθεία το  μουσείο Πύργου

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο μουσείο του Πύργου η κα Μενδώνη τόνισε πως στο πλαίσιο της τριήμερης παραμονής στην περιοχή θα εξεταστούν όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και «τρέχουν» από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. «Ειδικά για το μουσείο του Πύργου, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Ήρθαμε με συνεργάτες και στελέχη της διαχειριστικής αρχής του υπουργείου  ακριβώς για να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Έχουν αρχίσει οι παραδόσεις των βιτρινών, όλων των υλικών που θα συναπαρτίσουν την έκθεση, η συντήρηση των ευρημάτων που θα εκτεθούν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. 

Θέλουμε να δούμε αυτά τα πράγματα και ο στόχος είναι στις επόμενες τέσσερις ή έξι εβδομάδες να έχουμε ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης ολοκληρωμένο» εξήγησε η γενική γραμματέας Πολιτισμού. Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με την κατάσταση του κτιρίου, αρκετά χρόνια μετά την ανακατασκευή του τόνισε πως «πρόκειται για ένα κτίριο που παρέμεινε εκτός λειτουργίας όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει ούτε τη ζεστασιά των ανθρώπων. Παρουσιάζει φθορές και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και αυτά είναι συνήθη στα κτίρια. Είναι προφανές πως δεν θα εγκαινιαστεί η έκθεση και το κτίριο θα έχει προβλήματα.

Κάποιες εισροές υδάτων στην στέγη αποκαταστάθηκαν, ήρθαν οι υπηρεσίες του υπουργείου και φρόντισαν για αυτά. Λίγα πράγματα χρειάζονται όπως κάποια βαψίματα, θα γίνουν με μέριμνα των υπηρεσιών του υπουργείου». Η κα Μενδώνη δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το θέμα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης λέγοντας πως θα πρέπει η δημοτική αρχή να κάνει το σχεδιασμό της για την εξυπηρέτηση των τουριστών.  

Σε καλό δρόμο οι ανασκαφές στην Ολυμπία

Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού στην Αρχαία Ολυμπία είδε τα έργα που σχεδιάστηκαν για το 2004 και έμειναν τότε πίσω, να προχωρούν. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της «είδαμε το έργο που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Δευτέρα με συστηματικό τρόπο στον χώρο του αρχαίου γυμνασίου και το έργο που έχει επίσης ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα στο χώρο του Κρονίου. 


Δώσαμε τις οδηγίες για την επίσπευση των διαδικασιών, το έργο πηγαίνει πάρα πολύ καλά και μπορεί κάποιος εύκολα να διαπιστώσει πως έχει αποκαλυφθεί ήδη ένα τμήμα του τοίχου του γυμνασίου, δηλαδή αυτό το οποίο αναμένουμε και θέλουμε να αποδώσουμε και στον αρχαιολογικό χώρο και στους επισκέπτες της Ολυμπίας, Έλληνες και ξένους, του μοναδικού αυτού χώρου όπου έπρεπε να προετοιμαστούν οι αθλητές πριν ξεκινήσει η διαδικασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Βρίσκεται σε ένα πολύ καλό δρόμο. 

Το έργο που γίνεται είναι πολύ σημαντικό και πολύ καλής ποιότητας και πιστεύω ότι τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχει αρχίσει να αλλάζει η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου, με την απόδοση αυτού του νέου και πάρα πολύ σημαντικού μνημείου».

Σχολιάζοντας για τις παρεμβάσεις που γίνονται στον Κρόνιο λόφο τόνισε πως γίνονται αυτή τη στιγμή οι δοκιμαστικές τομές προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι θέσεις που θα μπουν οι πάσσαλοι, οι οποίοι έχουν ως αποστολή να σταματήσουν την όποια επίπτωση τυχόν μετακινήσεων του λόφου του Κρονίου στον τοίχο του αναλήματος. «Αυτό απαιτεί και μια σειρά μελετών που είναι ήδη σε εξέλιξη. Υπολογίζω ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, αυτό το θέμα θα εισαχθεί στο ΚΑΣ, να εγκρίνει τις θέσεις των πασσάλων για να ξεκινήσει η εργολαβία» ανέφερε.

Λίγο αργότερα στο σκάμμα που υπάρχει από το Νοέμβριο του 2006 στο ναό της Δήμητρας Χαμύνης, ανέφερε πως «η εικόνα επιβεβαιώνει αυτό που είδαμε και στα άλλα σκάμματα. Γίνεται μια συστηματική δουλειά πολύ καλής ποιότητας και όλα αυτά θα αρχίσουν να προστίθενται στον αρχαιολογικό χώρο, θα είναι προσβάσιμα».

Εξηγώντας τα νέα δεδομένα στην Ολυμπία είπε πως η μελέτη για την νέα είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, εγκρίθηκε πριν από 15 ημέρες στο ΚΑΣ. «Θα μπορούσε να ξεκινήσει και τώρα η εφαρμογή της αλλά δεν το κάνουμε αυτή τη στιγμή λόγω της πολύ μεγάλης επισκέψιμότητας του χώρου, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάποια ενόχληση και αναστάτωση στους επισκέπτες. 

Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο όταν πλέον θα έχει περιοριστεί ο αριθμός των επισκεπτών στο χώρο και το πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι πλέον με αυτή την καινούργια είσοδο και την αποκάλυψη του γυμνασίου, αποκαλύπτεται η εικόνα που είχε ο χώρος στην αρχαιότητα. Η καινούργια είσοδος χωροθετείται στο σημείο που ήταν και η αρχαία είσοδος». 

Κατέληξε μιλώντας εγκωμιαστικά όπως προαναφέραμε για το brand name της Ολυμπίας, επισήμανε πως την περίοδο 2000 – 2004 έγιναν πάρα πολύ σημαντικά και πολύ καλής ποιότητας έργα στον αρχαιολογικό χώρο και πλέον με αυτά που υλοποιούνται τώρα το κοινό θα έχει να δει αρκετά νέα πράγματα. 

«Για όλα τα πράγματα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και έτσι αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που μπορούμε να αποδώσουμε τόσο σημαντικούς και συμβολικά φορτισμένους χώρους στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας» είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή: Ηλεία Live

Δεν υπάρχουν σχόλια