Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ιταλική αστυνομία βρίσκει ετρουσκικούς θησαυρούς

Μια επιτύμβια μαρμάρινη λάρνακα διακοσμημένη με μια εικόνα της Γοργούς. Η ιταλική αστυνομία εξιχνίασε δίκτυο αρχαιοκαπήλων που κατείχ...

Μια επιτύμβια μαρμάρινη λάρνακα
διακοσμημένη με μια εικόνα της Γοργούς.

Η ιταλική αστυνομία εξιχνίασε δίκτυο αρχαιοκαπήλων που κατείχε σημαντικό αρχαιολογικό θησαυρό των Ετρούσκων όπου ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα βρίσκονταν τεφροδόχοι και χάλκινα όπλα. Τα αρχαιολογικά αντικείμενα ανακαλύφθηκαν αρχικά κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών και στην συνέχεια διακινήθηκαν παράνομα.

Ο αρχαιολογικός θησαυρός περιγράφεται από τους αξιωματούχους ως ένας από τους σημαντικότερους της ετρουσκικής τέχνης που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Περιλαμβάνει 23 τεφροδόχους από ταφικό συγκρότημα που βρισκόταν στην περιοχή της σύγχρονης Perugia, οι οποίες ανήκουν σε μια αναγνωρισμένη αριστοκρατική Ετρουσκική οικογένεια που ονομάζεται Cacni.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εύρημα», δήλωσε ο Luigi Malnati, γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας. «Είναι απίστευτης ιστορικής σημασίας και βοηθά στην αποκατάσταση του ιστορικού πλαισίου για αυτά τα αντικείμενα», δήλωσε.

Οι Ετρούσκοι, ένας μυστηριώδης λαός από την κεντρική Ιταλία που τελικά αφομοιώθηκε από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, άφησε λίγα γραπτά έγγραφα ενώ τα περισσότερα στοιχεία για αυτούς είναι γνωστά από την πλούσια ταφική τους τέχνη.

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής που βρέθηκε από την αστυνομία χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο μεταξύ 3ου και 2ου αιώνα π.Χ., όταν οι Ετρούσκοι ήταν σε παρακμή και οι αριστοκρατικές οικογένειες, όπως η Cacni ήταν ήδη υπό την εξουσία της Ρώμης.

«Ήταν σίγουρα μια από τις αριστοκρατικές οικογένειες της περιόδου και εκπροσωπούσε μέρος της Ετρουσκικής αριστοκρατίας που διαμόρφωσε συμμαχίες με τη Ρώμη και αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς δεσμούς μεταξύ Ρώμης και της υπόλοιπης αρχαίας Ιταλίας», δήλωσε ο Malnati.

Ένας δημοσιογράφος παρουσιάζει μια επιτύμβια μαρμάρινη λάρνακα
διακοσμημένη με την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι μαρμάρινες τεφροδόχοι είναι διακοσμημένες με εικόνες από μαχόμενους Κενταύρους και σκηνές μάχης, με κάποιες από αυτές να αναπαριστούν τον αρχαίο μύθο της Ιφιγένειας, κόρης του βασιλιά Αγαμέμνονα, ο οποίος καταδικάστηκε να την θυσιάσει.

Επιπλέον, στα ευρήματα περιλαμβάνονται αγάλματα, από τα οποία μερικά καλύπτονταν αρχικά με χρυσό, καθώς και χάλκινα όπλα, κεραμικά αγγεία και σπάνια χάλκινα αγγεία πόσης, που χρησιμοποιούνταν σε αρχαία παιχνίδια ποτού.

Εκτός από τα ίδια τα αντικείμενα, η διαλεύκανση της υπόθεσης έριξε φως στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, μια επιχείρηση με σεβαστή παράδοση στην Ιταλία, που φιλοξενεί μερικά από τα πλουσιότερα αρχαιολογικά μνημεία του κόσμου.

Οι τεφροδόχοι που βρέθηκαν από την Ιταλική αστυνομία.
Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, αρχαία αντικείμενα που ξεθάβονται ή ανακαλύπτονται από ιδιώτες θεωρούνται ότι ανήκουν στο κράτος και πρέπει να δηλώνονται, αλλά οι υψηλές τιμές που καταβάλλονται από τους συλλέκτες αποτελούν το καύσιμο διακίνησης της παράνομης αγοράς αρχαιολογικών θησαυρών.

Η έρευνα της αστυνομίας ξεκίνησε από μια μικρή μαρμάρινη κεφαλή και μια φωτογραφία Ετρουσκικής λάρνακας που βρέθηκαν στην κατοχή ενός ατόμου που είχε συνδεθεί με εμπόριο αρχαίων αντικειμένων και τους οδήγησε σε μια οργανωμένη επιχείρηση παράνομης διακίνησης και εμπορίας.

video

Ο Mariano Mossa, ανώτερος αξιωματικός των καραμπινιέρων της Ιταλίας, δήλωσε ότι τα αντικείμενα είχαν προφανώς βρεθεί αρχικά από εργάτες σε εκσκαφή θεμελίων. Παράνομες εκσκαφές αργότερα αποκάλυψαν τα περισσότερα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα.

Η κεφαλή ενός από τα μαρμάρινα αγάλματα χρησιμοποιήθηκε ως δείγμα στους πιθανούς αγοραστές για να αποτελέσει την απόδειξη ότι τα αντικείμενα που εμφανίζονται στις φωτογραφίες βρίσκονταν πραγματικά στην κατοχή των διακινητών.

Πέντε άτομα κατηγορούνται για παράνομη εκσκαφή και εμπορία πολιτιστικών αγαθών.


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια