Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, λεπτομέρεια προθήκης ‘’Ιερών Φθιώτιδας’’ (Επιμέλεια: Πολυξένη Μπούγια) Φτωχότερη είναι η αρχαιολογική οι...
Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, λεπτομέρεια προθήκης ‘’Ιερών Φθιώτιδας’’ (Επιμέλεια: Πολυξένη Μπούγια) |
Φτωχότερη είναι η αρχαιολογική οικογένεια της Φθιώτιδας και η διεθνής επιστημονική κοινότητα μετά την πρόωρη απώλεια της εκλεκτής αρχαιολόγου και συναδέλφου Πολυξένης Μπούγια στα 53 της χρόνια, την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013.
Η Πολυξένη Μπούγια σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης και στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφειας των Η.Π.Α. Από το τελευταίο έλαβε και το διδακτορικό δίπλωμά της. Εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει εργασθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για το Πρόγραμμα Παλαιστίνης καθώς και στο Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Έχει συμμετάσχει σε συστηματικές ανασκαφές Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στη Νεμέα, την Αιγείρα, την Έφεσο, τη Σαμοθράκη και την Κρήτη και έχει διενεργήσει πολυάριθμες σωστικές ανασκαφές στην Κεντρική Ελλάδα. Με την ιδιότητα της αρχαιολόγου πεδίου, νομισματολόγου και επιγραφικού, αρθρογράφησε για τους θεσμούς, τη νομισματοκοπία, την κεραμική, την αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της Κεντρικής Ελλάδας. Από το 2003 υπηρέτησε σε Μουσεία (αρχικά στο Νομισματικό και, στη συνέχεια, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και συμμετείχε στη διοργάνωση επανεκθέσεων και περιοδικών αρχαιολογικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε δράσεις ανάδειξης και προβολής της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Πολυξένη (Τζένη) ξεκίνησε την αρχαιολογική της σταδιοδρομία ως μόνιμη αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού το 1994 από την Λαμία, όπου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις, και υπηρέτησε συνεχώς για οκτώ χρόνια στην ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Παρά την μετάθεσή της στην Αθήνα το 2001, οι δεσμοί της με την Εφορεία Λαμίας παρέμειναν άρρηκτοι, χάρη στις στενές προσωπικές της σχέσεις με τους συναδέλφους της και τη συνέχιση της ενασχόλησή της με αρχαιολογικά ζητήματα της περιοχής.
Η βαθιά κλασική της παιδεία, η άρτια επιστημονική της κατάρτιση, η ευρυμάθεια και η γλωσσομάθειά της, αλλά και οι διοικητικές και οργανωτικές της ικανότητες, την κατέστησαν αμέσως, παρά το νεαρό της ηλικίας της, πολύτιμη συνεργάτιδα και κορυφαίο στέλεχος της Εφορείας. Με τα παραπάνω προσόντα και την υψηλή της αισθητική, συνέβαλε αποφασιστικά στην οργάνωση των επανεκθέσεων των Αρχαιολογικών Μουσείων Λαμίας και Αταλάντης, στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στην έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, περιοδικών εκθέσεων και διεθνών συνεδρίων, που προέβαλαν την Εφορεία και τη Φθιώτιδα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Απαράμιλλο ήθος, εντιμότητα, ακεραιότητα χαρακτήρα, απέραντη ανιδιοτελής δοτικότητα, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πολυδιάστατης και πολυτάλαντης προσωπικότητάς της.
Το συγγραφικό της έργο πλούτισε, μεταξύ άλλων, την αρχαιολογική βιβλιογραφία της Φθιώτιδας με 24 νέους τίτλους, οι οποίοι παρατίθενται εδώ ως ελάχιστος φόρος τιμής, με την επιφύλαξη της επανέκδοσης των σχετικών άρθρων ως συνόλου σε έναν τόμο από την Εφορεία.
Οι συνάδελφοι της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΜΠΟΥΓΙΑ
1. ‘Οπουντίων Λοκρών τόποι ερυμνοί’, στο Α΄ Επιστημονική Συνάντηση. Το ΄Εργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων στη Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή της από το 1990 έως το 1998, Βόλος, 1998, Βόλος 2000, 51-62.
2. Tον καιρό των Μυκηναίων στη Φθιώτιδα, Λαμία 1999. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’ΜΕΛΙΝΑ’’.
3. “Archaische Befestigungen in Polygonalmauer-werk in der Opuntischen Lokris”, Die Ägäis und das Westliche Mittelmeer, Archäologie und Forschungen 4 (2000), 65-75.
4. ‘Nομισματικές μαρτυρίες για την λοκρική οικονομία’, στην Εφημερίδα Ρουμελιώτικη Εστία (2001).
5. Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, Λαμία 2001. Οδηγός περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας για τις αρχαιότητες στο πλαίσιο των Μεγάλων Δημόσιων ΄Εργων στη Φθιώτιδα.
6. ‘Lamian honours for Opountian judges’, στο Quaderni Ticinesi di Numismatica e antichità classiche 32 (2003), 143-155.
7. ‘Kεραμικά σύνολα από το ελληνιστικό νεκροταφείο του Aχινού’, στο Πρακτικά ΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντηση για την Ελληνιστική Κεραμική, Αθήνα 2004, 149-160.
8. ‘Eλληνιστικός “θησαυρός” από την Στυλίδα’, στο Οβολός 7, Αθήνα 2004, 341-364.
9. ‘Meliteia e Narthakion nell’ opera di Friedrich Stählin e la attualità archeologica’, στο Quaderni di Acme 72 (2005), 111-132.
10. ‘Insights into Narthakion of Phthiotic Achaia in Hellenistic times’, στο Quaderni Ticinesi di Numismatica e Antichità Classiche 34 (2005), 119-138.
11. ‘Oι κτιστοί, καμαροσκεπείς τάφοι στην κοιλάδα του Σπερχειού με αφορμή την εύρεση ενός νέου στο Aργυροχώρι Yπάτης’, στο Πρακτικά 2ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας, Λαμία 2005, 12-25.
12. ‘Aρχαιολογικές μαρτυρίες για τον οικισμό και την νεκρόπολη του Nαρθακίου παρά το Λιμογάρδι Φθιώτιδος’, στο 2ο Αρχαιολογικό Έργο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Βόλος 2006, 925-944.
13. ‘Late Archaic epigraphic evidence for Opountian Lokrians’, στο Quaderni Ticinesi di Numismatica e Antichità Classiche 35 (2006) 83-102.
14. Ακρόπολη Πρόερνας : Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, Λαμία, 2007.
15. ‘Eπιτύμβιες στήλες από την Mελίτεια’, στο Aχαιοφθιωτικά Γ΄, Πρακτικά του Γ΄ Συνεδρίου Αλμυριωτικών Σπουδών, 13-15 Οκτωβρίου 2000, Αλμυρός 2007, 283-300.
16. Αχαΐα Φθιώτις, Αρχαιολογία. ΕΥΒΟΙΑ & ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αθήνα 2008, 326-333.
17. ‘Herakleia in Trachis’ στο Quaderni Ticinesi di Numismatica e Antichità Classiche 39 (2010), 79-100.
18. ‘Κεραμικά κτερίσματα από την ελληνιστική νεκρόπολη του Ναρθακίου’, στο Πρακτικά Ζ΄ Επιστημονικής Συνάντησης για την Ελληνιστική Κεραμική, Αίγιο 4-9- Απριλίου 2005, Αθήνα 2011, 333-346.
19. ‘Κεραμική από υστεροελληνιστικό στρώμα καταστροφής στην Ηράκλεια Τραχινία’, στο Πρακτικά Η΄ Επιστημονικής Συνάντησης για την Ελληνιστική Κεραμική, 2009, (υπό έκδοση).
20. ‘Η οπουντία εκδοχή των ρωμαϊκών αγροικιών’, στο Αγροικίες και αγροτική οικονομία στην Ελλάδα κατά τη ρωμαϊκή εποχή, Πάτρα, 23-24 Aπριλίου 2010, (υπό έκδοση).
21. ‘Αντικατοπτρισμοί από τον κόσμο των Ναρθακέων. Η μαρτυρία ενός γυναικείου κτερίσματος ελληνιστικών χρόνων’, στο Aχαιοφθιωτικά Δ΄, Δ΄ Συνέδριο Αλμυριωτικών Σπουδών, 17-19 Οκτωβρίου 2008, (υπό έκδοση).
22. ‘Mουσειολογική ανάγνωση της αρχαιολογικής έκθεσης του Mουσείου Λαμίας’, στο Archaeological Museums and Exhibitions in Greece: Thought and Perspectives, (υπό έκδοση).
23. ‘Νηρηίδα του γάμου και του θανάτου: Αντικατοπτρισμοί γυναικείου κτερίσματος από το Ναρθάκιον της Αχαΐας Φθιώτιδος’, στον Τιμητικό Τόμο για την Φ. Δακορώνια, (υπό έκδοση).
24. ‘Θεότητες και Ιερά στην κοιλάδα του Σπερχειού’, στο Ιερά και λατρείες στην αρχαία Θεσσαλία, Αθήνα 2012 (υπό έκδοση).
Πηγή: LamiaReport
Δεν υπάρχουν σχόλια