Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Όπου να 'ναι έρχεται και το ρευστό

Μπορεί αυτή τη στιγμή οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και οι συνολικά 100 υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα να μην έχουν ρευστ...

Μπορεί αυτή τη στιγμή οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και οι συνολικά 100 υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα να μην έχουν ρευστό, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα ξεμπλοκάρει το σύστημα και θα μπορέσουν να σταλούν κάποια χρήματα, τα οποία αναμένονται μήνες τώρα, για τα λειτουργικά τους έξοδα.

Στόχοι

Την αισιοδοξία αυτή μετέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων κ. Τζίνης, ο οποίος λόγω της κατάστασης αυτής είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρώην υπουργό Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα αλλά δεν είχε γίνει δεκτή, αναγνωρίζοντας προφανώς ο υπουργός πως είχε δίκιο να μη θέλει άλλο αυτή την ευθύνη, καθώς το ΤΑΠΑ δεν μπορούσε να εκπληρώσει τους κύριους στόχους του, που είναι να εισπράττει τα έσοδα από εισιτήρια και πωλητέα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και να τα δίνει στις Εφορείες για τα λειτουργικά τους έξοδα, να πληρώνει τα ημερομίσθια όσων υπαλλήλων εργάζονται τις Κυριακές και τις αργίες, όπως επίσης να εξοφλεί τις απαλλοτριώσεις ακινήτων για αρχαιολογικούς σκοπούς.

Το πρόβλημα παροχής ρευστότητας στις Εφορείες του ΥΠΠΟ για αναλώσιμα, ενοίκια, καθαρισμούς-αποψιλώσεις αρχαιολογικών χώρων, έξοδα κίνησης κ.λπ. δημιουργήθηκε μετά την ψήφιση αλλά μη ενεργοποίηση του νόμου 4071 του 2012, που έλεγε ότι μπορεί να δίνεται ως ΧΕΠ (Χρηματικό Ενταλμα Προπληρωμής) το 40% των διαθέσιμων εσόδων ετησίως. Το γεγονός ότι ο νόμος αυτός δεν ενεργοποιήθηκε από την αρχή του 2013 είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουν όλα τα κονδύλια που έπρεπε να δοθούν για τα τρέχοντα έξοδα κάθε υπηρεσίας. «Τώρα, παρατηρείται μια κινητικότητα στο θέμα αυτό» (δηλαδή στην ενεργοποίηση του νόμου) λέει ο κ. Τζίνης και ελπίζει σύντομα ότι θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, γιατί οι Εφορείες έχουν «στεγνώσει από μετρητά» όπως και τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα από βενζίνη. «Ποιος βενζινάς δίνει σήμερα βενζίνη με την υπόσχεση ότι θα πληρωθεί κάποτε από το Δημόσιο;».

Διπλάσιοι επισκέπτες

Αισιοδοξία υπάρχει και από την κύρια πηγή εσόδων του ΤΑΠΑ, που είναι οι εισπράξεις από τα εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, οι οποίες έχουν αυξηθεί το τελευταίο πεντάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά 30-35%. Η αύξηση των τουριστών της φετινής χρονιάς αντανακλάται και στην επισκεψιμότητα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Ετσι, το ΤΑΠΑ περιμένει φέτος 30-35% περισσότερα χρήματα από πέρυσι, που εισέπραξε 45 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα που έχει ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ από την κίνηση των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων δείχνει πόσο σημαντική ήταν και η απόφαση να ανοίγει ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας τις απογευματικές ώρες για κάποια κρουαζιερόπλοια, γιατί τελικά η Αρχαία Ολυμπία έχει αύξηση εσόδων 55% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο των πρώτων έξι μηνών του χρόνου. Υψηλά νούμερα αύξησης εσόδων παρουσιάζουν επίσης το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας (58%), το Ολυμπιείο, δηλαδή ο ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα (50%), η Ρωμαϊκή Αγορά (45%), οι Δελφοί, όπου ο κόσμος πήγαινε να δει και τους «Διερχομένους» του Γιώργου Ξένου στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο (41%), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (38%), το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης (30%), το Σούνιο (28%), οι Μυκήνες και η Επίδαυρος, που πάνε συνήθως μαζί στα τουριστικά πακέτα (23%), η Ακρόπολη των Αθηνών, η Κνωσός και η Σπιναλόγκα, που παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον μετά την τηλεοπτική σειρά «Το Νησί» (22%), και, τέλος, η Ακρόπολη της Λίνδου (10%).

Πάντως η παλιά πληγή καθυστέρησης πληρωμής για ακίνητα απαλλοτριωμένα παραμένει πάντα ανοιχτή. Υπάρχουν πολίτες που περιμένουν να πληρωθούν από το 1989, όπως μας είπε ο κ. Τζίνης.

Γιατί το ΤΑΠΑ έχει δύο φορές κουρευτεί: Μία όταν προ δεκαετίας, πληρώνοντας αμαρτίες του ΥΠΠΟ, υποχρεώθηκε να πάρει δάνειο από την Εμπορική Τράπεζα, το οποίο τού κοστίζει σήμερα 12 εκατ. ευρώ ετησίως, και το δεύτερο ήρθε με το PSI στα ομόλογα ύψους 32 εκατ. ευρώ. Απομένουν στην Τράπεζα της Ελλάδος 13-14 εκατ. σε ομόλογα που δεν τολμούν να αγγίξουν για να μην κουρευτούν κι αυτά.

Αν υπολογίσει κανείς ότι οι αργίες των αρχαιοφυλάκων κοστίζουν 12 εκατ. και άλλα 12 εκατ. τα λειτουργικά έξοδα των Εφορειών, τα πάγια έξοδα του ΤΑΠΑ ανέρχονται σε 48 εκατ. ετησίως, άρα δεν περισσεύει τίποτα για απαλλοτριώσεις. Ο πολίτης όμως τι φταίει που στερείται την περιουσία του χωρίς να λαμβάνει ούτε ένα ευρώ;


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια