Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ποίηση και αρχαίοι θησαυροί

Η έκθεση «Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες - Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη», που ξεκινά τον Νοέμβριο  στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, θ...

Η έκθεση «Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες -
Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη»,
που ξεκινά τον Νοέμβριο
 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,
θα περιλαμβάνει και φαγιούμ
Ιστορικά και μυθολογικά ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη θα «συνομιλήσουν» με αρχαιότητες που βρίσκονται στο κέντρο της ποίησής του στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες - Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη», η οποία ξεκινά τον Νοέμβριο του 2013 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή το Έτος Καβάφη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ ο τίτλος της παραπέμπει στον γνωστό στίχο του «Ιδανικές Φωνές κι Αγαπημένες».

«Δεν θέλαμε να κάνουμε μια έκθεση με τα γυαλιά, τα χαρτιά, τα έπιπλα του ποιητή, αλλά θέλαμε να δώσουμε μια διαφορετική διάσταση σε συγκεκριμένα ποιήματά του, κυρίως μυθολογικά και ιστορικά», δήλωσε ο καθηγητής Ν. Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» για τον προσωρινό δανεισμό 80 αρχαίων έργων στο εν λόγω μουσείο.

«Διαλέξαμε 24 - 25 ποιήματα με ανάλογο θέμα και σκοπεύουμε να τα παραθέσουμε, με ''σχολιασμούς'' για τα ιστορικά και μυθολογικά πρόσωπα στα οποία αναφέρονται.

Έτσι ο επισκέπτης θα μαθαίνει και θα επικεντρώνει στα πρόσωπα, είτε είναι βασιλείς είτε ο ίδιος ο αυτοκράτορας (Καίσαρας, Νέρων) είτε άλλοι, τους οποίους ο Καβάφης γνώριζε περιδιαβαίνοντας μουσεία και αρχαία μνημεία της Αλεξάνδρειας. Δεν θα λείπουν και οι πρώτοι χριστιανικοί χρόνοι, στους οποίους επίσης αναφέρεται ο ποιητής, όπως και φαγιούμ κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε την αλεξανδρινή ατμόσφαιρα εκείνων των αιώνων.

Ο τρόπος έκθεσης τέτοιος, ώστε ο θεατής να "παίρνει" και κάτι μαζί του όταν θα φεύγει από το μουσείο».

«Θα τονίζεται το κεντρικό νόημα του ποιήματος», εξήγησε ο κ. Σταμπολίδης αναλύοντας στο ΚΑΣ το σκεπτικό της έκθεσης, δίνοντας το παράδειγμα του έργου «Διορία του Νέρωνα», στο οποίο «πρωταγωνιστούν» δύο πρόσωπα: ο Ρωμαίος αυτοκράτορας και ο πρώην ύπατος Γάλβας.

Οι προτομές τους θα πλαισιώνουν τη συγκεκριμένη αναφορά, ενώ εναλλαγές φωτός θα αναδεικνύουν πρώτα το μπροστινό μέρος της κεφαλής του Νέρωνα και μετά του Γάλβα, που θα βρίσκεται ακριβώς από πίσω, δίνοντας και το στίγμα του ποιήματος: Το έργο αναφέρεται στον δελφικό χρησμό προς τον Νέρωνα, που τον προειδοποιούσε «τα εβδομήντα τρία χρόνια να φοβάται», στον εφησυχασμό του νεαρού ακόμα αυτοκράτορα, καθώς ήταν μόνον 30 ετών, αλλά και στον διάδοχό του, τον 73χρονο Γάλβα, που την ίδια ώρα συνάθροιζε κρυφά το στράτευμα εναντίον του.

Τα έργα προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Επιγραφικό, το Νομισματικό, το Μουσείο Μπενάκη, τις Α', Β', Γ', Ε', ΚΑ', ΚΖ', ΛΖ', ΛΘ' Εφορείες Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, ενώ θα περιλαμβάνονται και δύο νομίσματα από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Η διάρκεια της έκθεσης, που γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, θα είναι από 26 Νοεμβρίου 2013 έως 31 Μαρτίου 2014.


Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια