Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

"Ξαναζωντανεύει" το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου

Το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, αναδεικνύει την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου για 3η συνεχόμενη χρονιά η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλ...


Το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, αναδεικνύει την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου για 3η συνεχόμενη χρονιά η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αιγιαλείας, τη ΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τον Φιλοπροοδευτικό & Εκπολιτιστικό Όμιλο Βλωβοκάς «Η Ομόνοια» και τον Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγών Βλωβοκάς «Ο Βράχος», φέρνοντας πιο κοντά το κοινό με ένα από τα κορυφαία δημιουργήματα της αρχαιότητας που σώζονται στην περιοχή.


Η αφιερωματική εκδήλωση, που αποτελεί παράλληλα και έναν από τους κορυφαίους θεσμούς της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. από το πρώτο έτος λειτουργίας της, θα περιλαμβάνει νωρίς το απόγευμα οργανωμένη ξενάγηση στο χώρο του θεάτρου και ενημέρωση για την πορεία της εν γένει ανάδειξής του μέσω της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, με απώτερο στόχο την αξιοποίησή του ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου και ως χώρου εκδηλώσεων. Η ξενάγηση θα γίνει από εξειδικευμένους αρχαιολόγους της ΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Αμέσως μετά, το κοινό θα μεταφερθεί στην πλατεία Αιγών (Λαμπινούς) για να απολαύσει μια κατανυκτική βραδιά με τραγούδια από έργα του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου, σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου. Ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Ζαχαρή και Ηλίας Λογοθέτης, ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι: Ανδρέας Κουλουμπής, Γιάννης Θωμόπουλος, Ελένη Ζιώγα, ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης και ο συνθέτης Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος. Στο πιάνο ο Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος.

Για την εξυπηρέτηση του κοινού που επιθυμεί να μεταβεί στην Αιγείρα για να ξεναγηθεί  στο θέατρο και να παρακολουθήσει δωρεάν την Μουσική Εκδήλωση, θα δρομολογηθούν λεωφορεία στις ακόλουθες γραμμές:

• Πλατεία Αγίας  Λαύρας, Αίγιο – Θέατρο αρχαίας Αίγειρας: ώρα αναχώρησης  18:00 με τιμή εισιτηρίου 5 € με επιστροφή.

• Πλατεία Αιγών (Λαμπινού) – Θέατρο αρχαίας Αίγειρας: ώρα αναχώρησης 18:30 (δωρεάν μετακίνηση)

• Ώρα 20:00: επιστροφή στην πλατεία Λαμπινού για την παρακολούθηση της συναυλίας.

Το κοινό πριν την έναρξη της συναυλίας θα απολαύσει ένα σύντομο κοκτέιλ ενώ τα δρομολόγια θα αναχωρήσουν για Αίγιο περί τις 22.30, αμέσως μετά τη λήξη της εκδήλωσης. Ο αριθμός των λεωφορείων που θα δρομολογηθούν θα εξαρτηθεί από τις δηλώσεις συμμετοχής που θα συγκεντρωθούν έως 28 Αυγούστου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής  στα τηλέφωνα: 26910-68308, 26910-28210 και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, γραφεία ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. καθημερινά 09.00-16.00.

Λίγα λόγια για το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

Το αρχαίο θέατρο είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αρχαίας Αιγείρας. Κτίστηκε σε ένα επικλινές βραχώδες ύψωμα της πόλης με θέα ανατολικά τον Κορινθιακό κόλπο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και βόρεια της Ακρόπολης.

Το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου και της ορχήστρας του είναι λαξευμένο στο βράχο. Η κατασκευή του χρονολογείται στο Α' μισό του 3ου αι π.Χ.  οπότε και ιδρύεται  το Β΄ Κοινό των Αχαιών. Το ίδιο διάστημα αναδιοργανώνεται η Αχαϊκή Συμπολιτεία, ενώ η ευημερία και η πολιτική σταθερότητα της εποχής ευνόησαν την πραγματοποίηση ενός μεγαλόπνοου οικοδομικού προγράμματος στην πόλη, στο οποίο περιλαμβανόταν η ανέγερση του θεάτρου και των ναών γύρω του.

Έχει πεταλόσχημο κοίλο, το οποίο λαξεύτηκε στο φυσικό βράχο με σειρές εδωλίων, ενώ όπου αυτός δεν υπήρχε, διαμορφώθηκε κατάλληλα το έδαφος και τοποθετήθηκαν λίθινα εδώλια. Ένα  διάζωμα διαιρεί το κοίλο σε 2 οριζόντια τμήματα, και έχει 11 κερκίδες με ισάριθμες σειρές εδωλίων. Η συνολική χωρητικότητά του ανέρχεται σε 3.000 θεατές. Στο φυσικό βράχο λαξεύτηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος και η πεταλόσχημη ορχήστρα με διάμετρο  14,40 μ., στα κράσπεδα της οποίας κατασκευάστηκε αγωγός (εύριπος)  για την απορροή των όμβριων υδάτων, που συνεχιζόταν  κάτω από το προσκήνιο και την σκηνή, απολήγοντας σε ένα καλά σχεδιασμένο αποχετευτικό δίκτυο που οδηγούσε στο υδραγωγείο της πόλης. 

Το σκηνικό οικοδόμημα της ελληνιστικής περιόδου ήταν ένα διώροφο ορθογώνιο οικοδόμημα  με ενσωματωμένα  τα  παρασκήνια και το προσκήνιο με εσωτερική  κατά μήκος πεσσοστοιχία για τη στήριξη της οροφής συνολικού  μήκους 30,70 μ. και πλάτους 8,50 μ. Τον  3ο αι. μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Μάξιμος Θράκας (236-238 μ.Χ.), ανάγεται η σημαντικότερη απόπειρα ανακατασκευής του μνημείου που απέβλεπε στη μετατροπή του ελληνιστικού θεάτρου σε ρωμαϊκό. Ωστόσο, στα μέσα του 3ου αι. μ.Χ., οι οικοδομικές εργασίες διακόπηκαν ξαφνικά, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιηθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη, που βρέθηκαν στο χώρο του θεάτρου έτοιμα προς τοποθέτηση. Το θέατρο έκτοτε δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε για παραστάσεις, αλλά ως χώρος συγκέντρωσης των πολιτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια