Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πρεμιέρα: 2.000 φιλόσοφοι στο Ηρώδειο

Με συναυλία κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο άνοιξε η αυλαία του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας. Η Αρχαία Ελλάδα έχει γεννήσει τους...

Με συναυλία κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο
άνοιξε η αυλαία του
23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας.
Η Αρχαία Ελλάδα έχει γεννήσει τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, κι όμως το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας είναι το πρώτο που πραγματοποιείται στη χώρα μας, από χθες Κυριακή έως το Σάββατο 10 Αυγούστου.

Η επιστήμη, που το όνομά της δηλώνει την αγάπη για τη σοφία, και ασχολείται με ερωτήματα, προβλήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά, θεμελιώδη ή έσχατα, όπως αυτά της ύπαρξης, της γνώσης, της αξίας, της αιτίας, της γλώσσας και του νου, η Φιλοσοφία, βρίσκεται φέτος στον φυσικό της χώρο, την Ελλάδα. Το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο αναλύει το θέμα: "Η Φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής". Το θέμα είναι καίριο, διότι αναδεικνύει τα ηθικά προβλήματα που έχουν προκύψει στην εποχή της κρίσης.

"Καλωσήρθατε στην Αθήνα, την πόλη της ομορφιάς, της τέχνης και της φιλοσοφίας" είπε ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας υποδεχόμενος τους συνέδρους χθες το βράδυ από τη σκηνή του Ηρωδείου. Σε ένα κατάμεστο θέατρο με παρόντες τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας και με μια μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής έγινε χθες το βράδυ η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου.

Στην ομιλία του ο Κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης στις μέρες μας ως "έργο αγαθό που έρχεται να φωτίσει όψεις του χθες και του σήμερα μέσα στην κρίση". Παρομοίως ο καθηγητής Φιλοσοφίας Ουίλιαμ ΜακΜπράιτ από τη σκηνή του Ηρωδείου μίλησε για υπερπήδηση των οικονομικών δυσχερειών σε σχέση με την πραγματοποίηση της διοργάνωσης και αναφέρθηκε στο μέλλον και στην ανάγκη "να επανασυνδεθούμε με τη γοητεία της αρχαίας Φιλοσοφίας εδώ στην Αθήνα".

Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη να αναφέρει πως το συνέδριο αυτό βρίσκει την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη σε μια διαδικασία βαθιών αλλαγών την ίδια ώρα που ιδέες που οδηγούν στην οπισθοδρόμηση αναβιώνουν και συγκρούονται με άλλες δυνάμεις.

Χαιρετισμό από τη σκηνή του θεάτρου απηύθυνε ο καθηγητής Φιλοσοφίας Ουίλιαμ ΜακΜπράιτ.
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν, με τον υπουργό Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλο να ανεβαίνει στο βήμα και να τονίζει πως "ο λαός μας υπομένει και αντέχει γιατί ξέρει ότι αξίες όπως η αξιοπρέπεια, η τιμή και η αλληλεγγύη μπορούν να του προσφέρουν ευτυχία και ευημερία" προκαλώντας αποδοκιμασίες και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των θεατών.

Οι πολυήμερες και πολυπληθείς εργασίες θα διεξαχθούν στους χώρους της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη. Ορισμένες συνεδρίες, με βαθύ συμβολικό νόημα, θα γίνουν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στο λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, την Πνύκα, στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στην Αγία Φωτεινή Ιλισού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος, "Φαίδρος".

Στο Συνέδριο περισσότεροι από 2.000 σύγχρονοι θεράποντες της Φιλοσοφίας, από 105 χώρες του κόσμου, θα δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα του ανθρώπου του 21ου αιώνα και θα στείλουν μηνύματα για αξίες, θέσεις, πνευματικούς προσανατολισμούς και τη στάση των φιλοσόφων στον σύγχρονο κόσμο.Μεταξύ των συνέδρων συγκαταλέγονται κορυφαίες πνευματικές και φιλοσοφικές προσωπικότητες του κόσμου όπως οι Γιούργκεν Χάμπερμας, Ουμπέρτο Εκο, Αλέξανδρος Νεχαμάς κ.ά.


Πηγή: Α. Δαλιάκα, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια