Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βούλιαξε και το αρχαίο

Στο λιμάνι της Παροικιάς στην Πάρο που βουλιάζει από κόσμο αυτό τον καιρό, ιδιαίτερα στο πιο πολυσύχναστο κομμάτι της, στην παραλιακή οδό,...

Στο λιμάνι της Παροικιάς στην Πάρο που βουλιάζει από κόσμο αυτό τον καιρό, ιδιαίτερα στο πιο πολυσύχναστο κομμάτι της, στην παραλιακή οδό, υπάρχει ένας πανέμορφος, αναδεδειγμένος και φωτισμένος αρχαιολογικός χώρος.

Ένας πόλος έλξης των επισκεπτών και συνεπώς όλων των γύρω καταστημάτων (καφέ και εστιατορίων) που τον περιβάλλουν.

Ο χώρος αυτός -ένα από τα σημαντικότερα αρχαία νεκροταφεία των Κυκλάδων που ήταν σε χρήση από τον 8ο αι. π.Χ. έως το 2ο αι. μ.Χ., με πολλές παιδικές ταφές λόγω της μεγάλης παιδικής θνησιμότητας στην αρχαιότητα- σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Χόρτα φυτρώνουν σε πολλά σημεία, αρκετές λάμπες έχουν καεί, ενώ επίσης νερά λιμνάζουν εντός αυτού λόγω του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα και της γειτνίασης του αρχαίου με τη θάλασσα.

Για να ευπρεπιστεί ο αρχαιολογικός χώρος, όπως ήταν τα τελευταία χρόνια, μετά τα έργα ανάδειξης που είχε κάνει εκεί το υπουργείο Πολιτισμού, δεν χρειάζεται δα και ολόκληρος ο προϋπολογισμός του κράτους. Θα μπορούσε τη δαπάνη -τώρα που η πολιτεία και το φτωχό ΥΠΠΟ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους- να την αναλάβει ο δήμος, ο οποίος μαθαίνω πως μερίμνησε για να αλλάξουν κάποιες λάμπες.

Θα μπορούσαν επίσης να ευαισθητοποιηθούν οι εύποροι Παριανοί αλλά και οι μαγαζάτορες που βγάζουν τον επιούσιο πουλώντας την πολιτιστική κληρονομιά και τη θέα προς το αρχαίο.

Αν δεν λειτουργήσουν τώρα η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο εθελοντισμός, αν δεν εκδηλωθεί έμπρακτα το εθνικό φιλότιμο, αν δεν αντιληφθούμε ότι το περιβάλλον μάς ανήκει όπως και τα μνημεία και αν δεν βάλουμε ένα χεράκι για να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε, ας μην περιμένουμε και του χρόνου τη μαζική κάθοδο τουριστών στα νησιά μας. Ήρθαν φέτος και είδαν τα χάλια μας.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια