Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διημερίδα στην Τρίπολη: Η ιστορική και αρχαιολογική έρευνα στην Πελοπόννησο

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών (Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων), σε συνεργασία με...


Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών (Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων), σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Αρκαδίας και τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών - Οικολόγων, προχωρεί θα πραγματοποιήσει διημερίδα με τίτλο: "Η Ιστορική και αρχαιολογική έρευνα στην Πελοπόννησο, όπως προκύπτει από τα αρχεία των ΓΑΚ Νομών Πελοποννήσου και αρχεία άλλων φορέων για την Πελοπόννησο".


Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη, το διήμερο Παρασκευής 04 Οκτωβρίου - Σαββάτου 05 Οκτωβρίου) τρέχοντος έτους.

Το Πρόγραμμα της Διημερίδας  και περιλήψεις ομιλιών

Α΄) Παρασκευή, ώρα 16:00: Εναρκτήρια ομιλία, χαιρετισμοί φορέων.

1η ομιλία: 16:30 – 16:50

ΕΓΓΡΑΦΑ – ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τα αρχεία που θα παρουσιαστούν, ανήκουν στις αρχειακές συλλογές των Γ.Α.Κ. Αρκαδίας & ανασύρθηκαν από τις ξεχασμένες γωνιές τους, προκειμένου να τα «ξαναδεί» το κοινό & οι ερευνητές. Το υλικό που περιέχεται στα διοικητικά αρχεία της Νομαρχίας ή στα Δημοτικά των κοινοτήτων που καταργήθηκαν, ξαφνιάζει με την ποικιλομορφία του αυτόν που θα έλθει για πρώτη φορά σ’ επαφή μαζί του. Θα διαπιστώσει ότι μπορεί ν’ αποτελέσει πολύτιμη πρωτογενή πηγή πληροφορίας για πολλούς ερευνητικούς κλάδους. Η ενημέρωση γι’ αυτό το αρχειακό υλικό θα προσφέρει ίσως στους χρήστες νέες ιδέες για το που μπορούν να «συναντήσουν» τις πληροφορίες που αναζητούν.                                              

Γιάννης Γεωργούλης, Γ.Α.Κ.-Αρχεία Νομού Αρκαδίας-Αικατερίνη Ζωγράφου, Αρχειονόμος

2η ομιλία: (16:50 – 17:10)

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους- Αρχείων Ν. Λακωνίας εμπεριέχονται αρκετά Αρχεία, τα οποία περιλαμβάνουν μαρτυρίες και στοιχεία που αφορούν σε αρχαιολογικά κατάλοιπα ή σε συνεργασίες των υπηρεσιών και των πολιτών της περιοχής με το πρώην ΥΠΠΟ ή ΥΠΠΟΤ και σημερινό Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Τα Αρχεία που κυρίως παρέχουν τέτοιου είδους σημαντικές πληροφορίες είναι το Αρχείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - δηλαδή της Nομαρχίας (σημερινή Περιφερειακή Ενότητα), των Δήμων και των Κοινοτήτων της Λακωνίας.

Πέπη Γαβαλά, Γ.Α.Κ. - Αρχεία Νομού Λακωνίας

3η ομιλία: (17:10 – 17:30)

«Η  Διοίκηση  του νεοσύστατου ελληνικού κράτους κατά το  β΄μισό του 19ου αι., όπως προκύπτει από έγγραφα του  Αρχείου του Δήμου  Ήλιδας».

Η αντιμετώπιση των  «ληστρικών συμμοριών», διαψεύσεις  πολιτικών κινημάτων, η σύσταση Δημοτοφυλακής και νυχτοφυλάκων, η νόσος των αμπέλων, ο φόρος γεωργικών προϊόντων γης και ζώων, η εργολαβία ταχυδρομικών ίππων, η  ίδρυση της  Αγροτικής τράπεζας, η ενημέρωση για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας,  είναι θέματα που αναφέρονται στις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών προς τους νομάρχες, την περίοδο 1850-1900.  Μέσα  από έγγραφα του Δήμου  Ήλιδας  διαφαίνονται οι πολλαπλές αρμοδιότητες,  που είχαν οι Νομάρχες, οι έπαρχοι  και οι Δήμαρχοι (διορισμοί, επιτήρηση των αστυνομικών αρχών  για παράβαση ή αμέλεια καθήκοντος,  κατάρτιση καταλόγου ενόρκων, προσωποκρατήσεις ατόμων για μη πληρωμή Δημοτικών φὀρων κ.α.) στα πρώτα χρόνια της σύστασης του  ελληνικού κράτους.   

Ιωάννα Τζουανοπούλου, Γ.Α.Κ. -Αρχεία Νομού Ηλείας

4η ομιλία: (17:30 – 17:50)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους –Αρχεία Νομού Αργολίδας απόκειται το αρχείο του Δήμου Ναυπλιέων (1835-1979). Γνωρίζοντας τη σημασία και το περιεχόμενο του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά το 19ο αι., δε μας ξενίζει η ύπαρξη πολλών και ποικίλων πληροφοριών σχετικών με τις αρχαιότητες, οι οποίες πληροφορίες εμπεριέχονται στο δημοτικό αρχείο. Στην παρούσα ανακοίνωση θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τα σχετικά με τις αρχαιότητες τεκμήρια του δημοτικού αρχείου υπό το πρίσμα των τοπικών συνθηκών και του ιστορικού γίγνεσθαι της εποχής.

Δημήτρης Χ. Γεωργόπουλος, Γ.Α.Κ. –Αρχεία Νομού Αργολίδας

5η ομιλία: (17:50 – 18:10)

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΤΙΔΟΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Παρουσιάζονται ιστορικά έγγραφα που αφορούν στην ίδρυση και στην πρώτη έκθεση του Μουσείου Τεγέας, καθώς και στο καθεστώς προστασίας των αρχαιοτήτων κατά τη χρονική περίοδο που προηγήθηκε της ίδρυσης του Μουσείου.

Γρηγόρης Γρηγορακάκης, ΛΘ΄ ΕΠΚΑ Αρκαδίας

6η ομιλία: (18:10 – 18:30)

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΚΩΝ ΚΑΦΥΩΝ»

Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της νεότερης αρχαιολογικής έρευνας πεδίου στην περιοχή της αρκαδικής πόλης των Καφυών, τα οποία ενισχύονται από παλαιότερες τοπωνυμικές μαρτυρίες και ιδιόχειρες σημειώσεις του συγγραφέα Γ. Πετρόπουλου (Σαγιά) στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο νομό Αρκαδίας και από αρχειακό υλικό στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Σταμάτης Φριτζίλας, ΛΘ΄ ΕΠΚΑ Αρκαδίας

18:30 – 19:00: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

7η ομιλία: (19:00 – 19:20)

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΥΡΛΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΛΤΙΩΣΙΣ»

Η ελληνομάθεια και βυζαντινομάθεια του Τριπολιτσιώτη πολιτικού, ιατρού και λογίου του 19ου αι. Ιωάννη Πύρλα, όπως προκύπτει από την έρευνα του αρχείου της εφημερίδας «Βελτίωσις», που εξέδιδε ο ίδιος. Η εφημερίδα αποτελούσε σημαντικό εκδοτικό εγχείρημα για την εποχή · εξετάζονται οι αναφορές της εφημερίδας και ανιχνεύονται οι πρωτότυπες πηγές τους.

Βασίλης Σιακωτός, Ιστορικός

8η ομιλία: (19:20 – 19:40)

«ΕΚΘΕΤΑ ΤΕΚΝΑ» ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟ 2ο ΗΜΙΣΥ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1940

Αποδελτιώνονται καταγραφές σχετικές με τα «έκθετα τέκνα» στην Τρίπολη της Αρκαδίας, για την περίοδο που ακολούθησε τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, από το υλικό των Γ.Α.Κ. Νομού Αρκαδίας. Επιχειρείται προσέγγιση της κοινωνικής διάστασης του θέματος και των γενεσιουργών αιτιών του.

Δημήτρης Καραμήτζος, Σ.Α.Ο.Ο.

9η ομιλία: (19:40 – 20:00)

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19ο ΚΑΙ 20ο ΑΙΩΝΑ. ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Διοικητικά έγγραφα, όπως αναφορές, εκθέσεις πεπραγμένων, αιτήματα χρηματοδότησης ακόμη και εντολές μετακίνησης, που σώζονται στο Αρχείο της Ε΄ ΕΠΚΑ και της Διεύθυνσης Αρχείου Μνημείων της Γ. Γραμματείας Πολιτισμού, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο και τόπο εύρεσης αρχαίων, την πορεία των ανασκαφών, τις επεμβάσεις σε αυτά, τις προσπάθειες διάσωσης και ανάδειξής τους καθώς και την απήχηση αυτών των εργασιών στην τοπική κοινωνία.

Αναστασία Παναγιωτοπούλου, Έφορος Αρχαιοτήτων επί τιμή Α.Ι.Π.Σ.

10η ομιλία: (20:00 – 20:20)

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Μέσα από τα συμβολαιογραφικά αρχεία που φυλάσσονται στα ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Λακωνίας αντλούμε το υλικό μας για την παρούσα ανακοίνωση. Μέσα από τα συμβόλαια αναδεικνύονται μορφές απασχόλησης των παιδιών-αγοριών και κοριτσιών (υπηρέτες-υπηρέτριες σε αστικές οικογένειες, βοηθοί σε μαγαζιά-εργαστήρια, εργάτριες στα μεταξουργεία της Σπάρτης).

Σταθοπούλου Δήμητρα, Φιλόλογος

11η ομιλία: (20:20 – 20:40)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤ΄ΕΠΚΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Παρουσιάζονται φωτογραφίες μνημείων, ανασκαφών και ευρημάτων από το φωτογραφικό αρχείο της ΣΤ' ΕΠΚΑ. Αρκετές από αυτές χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αι. και σχετίζονται με την απαρχή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Πάτρα, ενώ παράλληλα αποτυπώνουν χαρακτηριστικές εικόνες της πόλης, από εκείνη την περίοδο έως και τις μέρες μας.

Ερωφίλη - Ίρις Κόλια, Προϊσταμένη ΣΤ' ΕΠΚΑ
Άρτεμις Μανιάκη, Αρχαιολόγος ΣΤ' ΕΠΚΑ

20:40 – 21:00: ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Β΄) Σάββατο, ώρα 9:30, έναρξη 2ης ημέρας.

1η ομιλία: (9:30 – 9:50)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΑΡΔΑΚΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΩΝ Γ.Α.Κ.

Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του παρελθόντος, καθώς και τα κινητά αντικείμενα, αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας ενός μνημείου. Ο συνδυασμός της insitu μελέτης του, με γραπτά τεκμήρια που διασώζονται σε αρχεία, διαφωτίζει και εμπλουτίζει τις γνώσεις μας, συμβάλλοντας στη πληρέστερη κατανόηση της ιστορικής του διαδρομής.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι η Μονή Μαρδακίου περιλαμβάνεται στις διατηρούμενες μονές, εντούτοις χάνει τη αίγλη και τη δύναμη που είχε αποκτήσει κατά την διάρκεια των προηγούμενων αιώνων μετά τη ίδρυσης της το 1638 και παρακμάζει. Στα Γ.Α.Κ. διασώζεται ένας σημαντικός αριθμός εγγράφων του 19ου αιώνα, που διαφωτίζουν την ιστορική πορεία της Ιεράς Μονής Μαρδακίου στον Ταΰγετο την εποχή αυτή. Μέσα από τα έγγραφα διαφαίνονται οι συνθήκες που οδήγησαν στη σταδιακή εγκατάλειψη της και δίνονται απαντήσεις για τους λόγους της ερήμωσή της.

Ιωάννα Καράνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΥΠΑΙΘΠΑ-Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων

2η ομιλία: (09:50 – 10:10)

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΘΟΛΩΤΩΝ ΤΑΦΩΝ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης αρχιτεκτονικών μνημείων του παρελθόντος διέπονται σήμερα από αυστηρές αρχές και διεθνείς συμβάσεις. Επιβεβλημένη επίσης θεωρείται η λεπτομερής τεκμηρίωσή τους, προκειμένου να συνεισφέρουν σε οποιαδήποτε μελλοντική έρευνα ή επέμβαση.

Για τη συντήρηση των μνημείων όμως υπήρξε μέριμνα σε παλαιότερες εποχές, κατά τις οποίες η προαναφερόμενη μεθοδολογία υπήρξε άγνωστη. Η παρούσα έρευνα φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις επεμβάσεις του παρελθόντος σε μνημεία μεγάλης σημασίας, συγκεκριμένα στους θολωτούς τάφους των Μυκηνών, μέσω εγγράφων, σχεδίων, διοικητικής αλληλογραφίας και λογιστικών καταλόγων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Σταματούλα Μακρυπόδη, Αρχαιολόγος, Νομισματικό Μουσείο.

3η ομιλία: (10:10 – 10:20)

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Η ανακοίνωση αφορά σε στοιχεία που προκύπτουν από το αρχείο της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αχαϊας για τις αρχαιότητες της Επαρχίας Καλαβρύτων, η οποία στην αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα του αρκαδικού έθνους των Αζάνων, μέσα από σημειώματα και αναφορές των αρχαιολόγων.

Γ. Αλεξοπούλου, Αρχαιολόγος ΣΤ΄ ΕΠΚΑ

4η ομιλία: (10:20 – 10:40)

Η ΔΕΝΔΡΟΚΤΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΟΔΑΡΕΑΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΤΡΩΝ)

Στην ανακοίνωση εξετάζεται το ζήτημα της δενδροκτησίας ανεξάρτητης από την ιδιοκτησία του αγρού στον οποίο τα δένδρα ή άλλες φυτείες βρίσκονταν. Ο θεσμός ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή του ρωμαϊκού δικαίου σύμφωνα με την οποία "superficiessolocedit", δηλαδή ότι στον ιδιοκτήτη της γης ανήκει ταυτόχρονα και οτιδήποτε βρίσκεται επ' αυτής (κτήρια και φυτείες), ακόμα και αν έχουν κτισθεί ή καλλιεργηθεί από άλλο πρόσωπο. Θα εξετασθούν μαρτυρίες από σειρά δικαιοπρακτικών εγγράφων του 14ου αι. της Μονής Ποδαρέας ή Χρυσοποδαριώτισας κοντά στην Πάτρα, καθώς και μεταγενέστερα έγγραφα της ίδιας μονής. Θα συγκριθούν με μαρτυρίες μοναστηριακών εγγράφων από άλλες μονές από την ύστερη βυζαντινή Πελοπόννησο και άλλες περιοχές, καθώς και αφιερωματικές επιγραφές. Θα εκτιμηθεί η μαρτυρία για την αυτόνομη ιδιοκτησία δένδρων (πολύ μικρή ιδιοκτησία) στην Πελοπόννησο, και η επιβίωση του αρχαίου αυτού θεσμού στο Βυζάντιο και τους μεταβυζαντινούς αιώνες.

Ελένη Σαράντη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βυζαντινή Ιστορία και Βυζαντινός Πολιτισμός

5η ομιλία: (10:40 – 11:00)

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ

Η ανακοίνωση αυτή θα σχολιάσει συνολικά τη δραστηριότητα του πρωτοπόρου Έλληνα αρχαιολόγου στην ιδιαίτερη Πατρίδα του. Οι πηγές είναι σειρά εγγράφων που εντοπίζονται σε αρχεία (κυρίως τα ΓΑΚ Αθηνών), διάσπαρτες ειδήσεις σε εφημερίδες και αναφορές σε περιοδικά της εποχής.

Στέλλα Ραυτοπούλου, Αρχαιολόγος Β΄ ΕΠΚΑ.

6η ομιλία: (11:00 – 11:20)

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΗΜΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΕΤΣΩΝ, ΤΟΥ 1844 ΚΑΙ ΤΟΥ 1848

Στο ΓΑΚ/Τοπικό Αρχείο Σπετσών, στο Αρχείο του Δήμου Σπετσών, υπάρχουν τα πρακτικά των Δημαιρεσιών για την ανανέωση του τριτημορίου του 1844 και του 1848.Τα πρακτικά αυτά, μας δίνουν αναλυτική περιγραφή της όλης διαδικασίας της εκλογής, τα ονόματα των ψηφισάντων, τις ψήφους που έλαβε ο κάθε ένας από όσους ψηφίστηκαν, τις ενστάσεις και την απόκρουσή τους ,καθώς και τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων σ’ αυτούς που εκλέχτηκαν ,στο λαό και στο βασιλικό επαρχείο. Έτσι μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε τον τρόπο που εφαρμόστηκε το εκλογικό σύστημα στο Δήμο Σπετσών, σε μια εποχή που μόλις αυτό έχει διαμορφωθεί.

Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή, Προϊσταμένη Τοπικού Αρχείου Σπετσών Θεολόγος - υποψήφια διδάκτορας Αρχειονομίας στο Ιόνιο Παν/μιο.

7η ομιλία: (11:20 – 11:40)

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟ (ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1840 – ΣΗΜΕΡΑ)

Αν και οι πρώτες ανασκαφές στις Μυκήνες έγιναν το 1841 από τον Κυριάκο Πιττάκη, η ουσιαστική ανακάλυψη του μυκηναϊκού πολιτισμού δεν πραγματοποιήθηκε παρά αρκετές δεκαετίες αργότερα, το 1874, όταν ο Ερρίκος Σλήμαν ξεκίνησε εκτεταμένες έρευνες, προκειμένου να εντοπίσει το ομηρικό βασίλειο του Αγαμέμνονα. Το έργο του Σλήμαν συνέχισε ο Χρήστος Τσούντας (1886-1908) με την Αρχαιολογική Εταιρεία, ενώ ο πρώτος μετέφερε την ερευνητική του δραστηριότητα στην Τίρυνθα, όπου κατά την περίοδο 1884-1885 αποκάλυψε σημαντικό μυκηναϊκό ανακτορικό κέντρο. Και αυτή η ανασκαφή συνεχίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1890. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την απαρχή της αποκάλυψης της μυκηναϊκής Πελοποννήσου, αλλά και την αναγνώριση της Μυκηναϊκής Εποχής, η οποία μέχρι τότε ήταν ουσιαστικά άγνωστη. Μετά τις μεγάλες ανακαλύψεις του 19ου αιώνα, ακολούθησε η ανασκαφή του οικισμού της Ασίνης και του νεκροταφείου στα Δενδρά, αργολικών θέσεων που ανασκάφηκαν από τον Άξελ Πέρσον και άλλους Σουηδούς αρχαιολόγους το 1922 και 1926 αντίστοιχα, ενώ λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, εντοπίστηκε το μυκηναϊκό ανάκτορο στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη. Την συστηματική ανασκαφή του ανέλαβε ο Αμερικανός Κάρλ Μπλέγκεν του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Από τότε, ανασκαφές σε ολόκληρη την έκταση της Πελοποννήσου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία, την Αρχαιολογική Εταιρεία, τις ξένες αρχαιολογικές σχολές και ποικίλες πανεπιστημιακές αποστολές, έφεραν στο φως πολυάριθμα ευρήματα. Πρόκειται για αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κινητά ευρήματα, τα οποία έχουν φωτίσει σημαντικά τις πολλαπλές πτυχές του πολιτισμού που χαρακτήρισε τους κατοίκους της Πελοποννήσου από τις αρχές του 16ου έως τα τέλη του 12ου αιώνα π.Χ. Στην παρούσα ανακοίνωση θα ανασυσταθεί το χρονικό της ανακάλυψης της μυκηναϊκής Πελοποννήσου μέσα από τα δημοσιεύματα στον Τύπο, τοπικό και εθνικό, από την δεκαετία του 1840 έως σήμερα. Στόχος μας είναι η διερεύνηση της απήχησης αυτών των μεγάλων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, εντάσσοντάς την στο πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής.

Δρ Αναστασία Λερίου, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τομέας Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

11:40 – 12:00: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

8η ομιλία: (12:00 – 12:20)

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΠΩΣ (ΔΕΝ) ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Η εισήγηση αποτελεί μια σύντομη αναφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους με πληροφορίες για την υφιστάμενη έκθεσή του μετά από συνθετική αξιολόγηση επιστημονικών πληροφοριών για την προσφορά του στην αρχαιογνωσία αλλά και αρχειακών δεδομένων για την οργάνωση και τη λειτουργία του. Τα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης που φιλοξενούνται στις αίθουσες και τις προθήκες του συνιστούν πολυσχιδείς μαρτυρίες σχετικά με την έρευνα, τον τόπο και τους ανθρώπους.

Άννα Μπανάκα, Αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δ΄ ΕΠΚΑ Ναυπλίου

9η ομιλία: (12:20 – 12:40)

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ ΘΕΙΡΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1831-1832) ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΩΣ ΠΗΓΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Κατά τη διάρκεια μίας πολύμηνης παραμονής του το 1831-32 στην Ελλάδα, ο Φρειδερίκος Θείρσιος (FriedrichThiersch) επισκέφτηκε και πολλά μέρη της Πελοποννήσου: τη Ναυπλία, το Άργος, τις Μυκήνες, τη Νεμέα, την Τριπολιτσά, την Στυμφαλία και την Κόρινθο. Μέσα από την αλληλογραφία του με τη γυναίκα του, που αποτελεί μία σημαντική ιστορική πηγή για την εποχή, προκύπτουν και πολύτιμες αρχαιολογικές πληροφορίες για τα μέρη που επισκέφτηκε, οι οποίες θα αποτελέσουν τον πυρήνα της παρούσας ανακοίνωσης. Τα πρωτότυπα κείμενα των επιστολών πρόκειται να δημοσιευθούν με εισαγωγή του H.-M. Kirchner και αρχαιολογικό υπομνηματισμό του Καθηγητή HansRupprechtGoette, συνοδευόμενα από ελληνική μετάφραση (Ι. Σπηλιοπούλου). Η δίγλωσση αυτή έκδοση θα φέρει τον τίτλο «Φρειδερίκος Θείρσιος, Επιστολές από την Ελλάδα. 1831-1832».

Iωάvvα Σπηλιoπoύλoυ, Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

10η ομιλία: (12:40 – 13:00)

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΣΚΑΡΗ

Σκοπός της παρουσίασης είναι η ανάδειξη της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της Τρίπολης, όπως αντανακλάται στις σωζόμενες συμβολαιογραφικές πράξεις (αγοραπωλησίες, διαθήκες, προικοσύμφωνα κ.ά.) του Γεωργίου Λάσκαρη, το αρχείο του οποίου βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους με έδρα την Τρίπολη.

Γαλανιάδη Εύα, Ιστορικός

11η ομιλία (13:00 έως 13:20)

Από το προσωπικό αρχείο του Νικολάου Γιαλούρη

Λίγα χρόνια πριν από το θάνατό του ο Νικόλαος Γιαλούρης μου παρέδωσε ένα φάκελο, στον οποίο περιέχονται ενδιαφέροντα στοιχεία για την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία, των οποίων την ευθύνη είχε κατά τη διάρκεια που υπηρέτησε στην Εφορεία Ολυμπίας, τέλη της δεκαετίας του ΄50 και αρχές της δεκαετίας του ’60. Η παράδοση του αρχειακού υλικού έγινε με την προτροπή του να το αξιοποιήσω όσο αποδοτικότερα γίνεται. Πιστεύω ότι η παρουσίασή του στο Συνέδριο καλύπτει την επιθυμία του.

Το αρχείο, ασφαλώς μέρος μεγαλύτερου, αφού ο Ν. Γιαλούρης είχε μεγάλη παρουσία και σε άλλες περιοχές, διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: α. ανασκαφές, όπου υπάρχουν π.χ. σημαντικά στοιχεία για την ανασκαφή του ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών, β. παραδόσεις αρχαίων και γ. άδειες μελέτης και δημοσίευσης ευρημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Σημαντικά είναι επίσης τα σκαριφήματα σωστικών ανασκαφών στην Πάτρα, τα οποία για πρώτη φορά θα δημοσιευθούν ύστερα από την επεξεργασία τους από τη σχεδιάστρια Μαρίας Πετροπούλου-Φιλιπποπούλου.

Μιχάλης Πετρόπουλος, Έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ.

12η ομιλία: (13:20 – 13:40)

Τίτλος: «Μαρτυρίες από την Κατοχή. Κλοπές αρχαιοτήτων, λαθρανασκαφές, καταστροφές αρχαιοτήτων στην Πελοπόννησο από τις γερμανικές και ιταλικές στρατιωτικές μονάδες Κατοχής» 

Περίληψη: Το άρθρο προσπαθεί να ανασυνθέσει το περιβάλλον που οι γερμανικές και ιταλικές στρατιωτικές μονάδες κατοχής προέβησαν σε κλοπές αρχαιοτήτων, λαθρανασκαφές και καταστροφές αρχαιοτήτων στην Πελοπόννησο όπως αυτά παρουσιάζονται μέσα από τα έγγραφα των Ξένων Κατακτητών και του ΥΠΑΙΘΑ.

Κων/νος Χαρ. Τζιαμπάσης, Ερευνητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, Universityof  Messina
Β. Βραχνού 3, Ναύπλιο Αργολίδα, 21100
Τ.: +30.27520.27107, mob. :+30.6944893798

 13η ομιλία: (13:400 – 14:00)

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Παρουσιάζονται οι διαδικασίες κατάρτισης ενός νέου, διαδραστικού μοντέλου ηλεκτρονικής καταγραφής των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Πελοποννήσου, συμβατού με εκείνο σε χρήση από το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και τις άλλες Υπηρεσίες Πολιτισμού. Αξιοποιείται η βιβλιοθήκη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Πελοποννησιακών Σπουδών, η τοπική και διεθνής βιβλιογραφία και τα αρχεία άλλων Φορέων.

Σωτήρης Ραπτόπουλος, Βασιλική Μπούνα -Α.Ι.Π.Σ., Κάππος Γεώργιος - ΛΘ’ ΕΠΚΑ

14:00 – 14:20: ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΛΗΞΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Σ. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ (για το ΑΙΠΣ), Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (για τον ΣΑΟΟ), Ι. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ (για τα Γ.Α.Κ. Αρκαδίας)


Πηγή: ArcadiaPortal

Δεν υπάρχουν σχόλια