Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συμφωνία προστασίας κυπριακών και κινέζικων αρχαιοτήτων

Κύπρος και Κίνα υπέγραψαν χθες συμφωνία για παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πο...


Κύπρος και Κίνα υπέγραψαν χθες συμφωνία για παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των δύο χωρών. 


Τη συμφωνία υπέγραψαν στη Λευκωσία, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος και εκ μέρους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Li Xiaojie.

Στο κείμενο της συμφωνίας καθορίζονται τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των δυο χωρών για παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, νομοθετημάτων και καλών πρακτικών, εκπαίδευσης του προσωπικού καθώς και της ανταλλαγής πληροφόρησης σε περιπτώσεις εντοπισμού αρχαιοτήτων προερχομένων από την άλλη χώρα στις διεθνείς αγορές τέχνης. Ειδικά για την Κυπριακή Δημοκρατία η συμφωνία μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την παρεμπόδιση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών θησαυρών που αποτελούν προϊόν συστηματικής λεηλασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

Σε δήλωσή του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως βασικός της στόχος είναι η προστασία των αρχαιοτήτων των δυο χωρών από το λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση, στοιχεία που διέπονται και από διεθνείς συμβάσεις.

Σημείωσε πως αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία καθότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι ένας σημαντικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Έχοντας η Κύπρος υποστεί σημαντικά πλήγματα από την παράνομη διακίνηση και το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων, είπε, «θεωρούμε ότι η Κίνα θα είναι ένας χρήσιμος συνεργάτης στην προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε και τις δικές μας αρχαιότητες αλλά ασφαλώς και τις αρχαιότητες της Κίνας από την παράνομη δραστηριότητα των αρχαιοκαπήλων».

Είπε εξάλλου πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Κινέζο Υφυπουργό και τους συνεργάτες τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και έχουν ήδη κατ’ αρχήν συμφωνήσει να εμβαθύνουν αυτή τη συνεργασία προωθώντας ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων, αρχαιολόγων, ανάληψη κοινών προγραμμάτων για τη συντήρηση-αποκατάσταση αρχαιοτήτων και τοιχογραφιών.

Συζητούμε συγκεκριμένα την προοπτική πραγματοποίησης αρχαιολογικών εκθέσεων, ανέφερε, σημειώνοντας πως παρά τις στενές διμερές τους σχέσεις, μέχρι σήμερα Κίνα και Κύπρος δεν είχαν ποτέ ανταλλάξει αρχαιολογικές εκθέσεις.

Σε δήλωσή του ο Κινέζος Υφυπουργός ανέφερε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ιστορική, σημειώνοντας πως αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των δυο χωρών, στις πολιτιστικές ανταλλαγές και στη συνεργασία τους.

Είπε πως  η υπογραφή της συμφωνίας κατέστη δυνατή χάριν στην δέσμευση των ηγετών των δυο χωρών και των προσπαθειών του Υπουργείου Πολιτισμού της Κίνας και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου.

Ανέφερε πως «θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ενίσχυση της συνεργασίας», σημειώνοντας την επιθυμία για ανταλλαγή αρχαιοτήτων, εκθέσεων και ειδικών μεταξύ των δυο χωρών σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού της πολιτιστικής ζωής των δυο λαών.
                                     
Η συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών μονογραφήθηκε στις 8 Μαϊου 2008 στο Πεκίνο από τον τότε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών Μάκη Κωσταντινίδη και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Κρατικής Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας Dong Baohua.

Η συμφωνία καλύπτει κυπριακές και κινεζικές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τον 20 αιώνα μ.Χ. (για τις κυπριακές αρχαιότητες ορίζεται το έτος 1940 μ.Χ. και για κινέζικες το 1949 μ.Χ.). Η συμφωνία ενδυναμώνει ουσιαστικά το νομικό πλαίσιο καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, ενισχύοντας τους δεσμούς και τη συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα αυτό αλλά και γενικότερα.

Η υπογραφή της συμφωνίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική λαμβάνοντας υπόψη τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτουν οι δυο χώρες και την εκτεταμένη εμπορία που τυγχάνουν αντικείμενα κινεζικής και κυπριακής προέλευσης στο εξωτερικό.

Η διμερής αυτή συμφωνία ενισχύει αποφασιστικά τα διαθέσιμα μέσα για την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται για το θέμα, καθώς βρίσκεται ήδη σε ισχύ ανάλογη διμερής συμφωνία με την Ελβετία, καθώς και σχετικό μνημόνιο με τις ΗΠΑ.


Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια