Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστροφή αρχαιοτήτων στην Ιταλία

Δύο Ετρουσκικές ασπίδες με το κεφάλι του Αχελώου, του 6ου αιώνα π.Χ. Το Dallas Museum of Art συμφώνησε να επιστρέψει έξι αρχαιότητες π...

Δύο Ετρουσκικές ασπίδες με
το κεφάλι του Αχελώου, του 6ου αιώνα π.Χ.
Το Dallas Museum of Art συμφώνησε να επιστρέψει έξι αρχαιότητες που εκλάπησαν παράνομα από την Ιταλία.

Σε αντάλλαγμα, η Ιταλία θα δανείσει στο μουσείο του Dallas αρχαιολογικούς θησαυρούς από τη νεκρόπολη της Spina που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ferrara.

Του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας ανακοίνωσε την συμφωνία την περασμένη Πέμπτη. Στα αντικείμενα που επιστρέφονται περιλαμβάνονται κρατήρες, αγγεία και ένα ζευγάρι χάλκινες ασπίδες της ετρουσκικής περιόδου.

Κρατήρας από την Απουλία, 4ος αιώνας π.Χ.

Ερυθρόμορφος κρατήρας από την Απουλία, 4ος αιώνας π.Χ.
Το γραφείο τύπου του ιταλικού υπουργείου δήλωσε ότι σε αντίθεση με τις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος που διενεργούνταν με  μουσεία των ΗΠΑ, όπου χρειαζόταν η απειλή ή η πραγματική νομική δράση για την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων, ο διευθυντής του Dallas Museum of Art, Maxwell Anderson προσφέρθηκε αυθόρμητα να επιστρέψει τα αντικείμενα εφόσον το μουσείο δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την προέλευσή τους.

Ετρουσκική κεφαλή από Ακροκέραμο, περίπου το 500 π.Χ.
Η Ιταλία ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία πριν από μια δεκαετία για να ανακτήσει αρχαιολογικά αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από το έδαφός της. Η πιο διάσημη επιστροφή αρχαιολογικού έργου που πέτυχε είναι ο Κρατήρας του Ευφρονίου από το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια