Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δεν πωλείται

Ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρος, που βρίσκεται στην πλαζ του Αστέρα, εξαιρέθηκε από την αγοραπωλησία της έκτασης. Υπό την πίεση της εκπο...

Ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρος,
που βρίσκεται στην πλαζ του Αστέρα,
εξαιρέθηκε από την αγοραπωλησία της έκτασης.
Υπό την πίεση της εκποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, εντός του οποίου βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρος (6ου αι. π.Χ.), το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να καθορίσει τέσσερις ζώνες απόλυτης προστασίας όλων των αρχαίων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Βούλας, της Βάρης και του Λαιμού Βουλιαγμένης και να εξαιρέσει από την αγοραπωλησία τον αναστηλωμένο και σε καλή κατάσταση διατήρησης αρχαίο ναό.

Προχθές κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού υπό τη γεν. γραμματέα Λίνα Μενδώνη διενήργησε αυτοψία στις περιοχές με τα ορατά αρχαία και το βράδυ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εγκρίθηκαν τέσσερις ζώνες Α πέριξ των υφιστάμενων αρχαιοτήτων. Οι εκτάσεις αυτές -πλην του ναού του Απόλλωνα- φαίνεται πως δεν εξαιρούνται οποιασδήποτε αγοραπωλησίας. Παραμένουν στην ιδιοκτησία που υπόκειται σε εκποίηση αλλά θα τυγχάνουν προστασίας, δηλαδή δεν θα μπορούν να γκρεμιστούν, να αλλοιωθούν ή να κτιστούν, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ.

Για να ορισθούν οι ζώνες απόλυτης προστασίας χρειάστηκε να γίνει αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου όλης αυτής της περιοχής με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 2013.

Όλες οι κηρύξεις των επιμέρους αρχαίων (ορατών και μη) χρονολογούνται από τη δεκαετία του '50, είπε στο Συμβούλιο η κ. Μενδώνη. Δηλαδή «χρειάστηκε να περάσουν 60 χρόνια για να γίνουν σωστές κηρύξεις των αρχαιολογικών χώρων» τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κι αυτό έγινε επειδή η ίδια ζήτησε από το Συμβούλιο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, στο οποίο μετέχει μαζί με τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, την εξαίρεση του ναού του Απόλλωνα από οποιαδήποτε αγοραπωλησία, κάτι που δέχτηκαν όλοι, ακόμη και η εταιρεία που σήμερα εκμεταλλεύεται την πλαζ.

Θέμα όμως ελεύθερης (δωρεάν) πρόσβασης του κοινού στο μνημείο δεν συζητείται επί του παρόντος. Αυτό σημαίνει πως όσοι επιθυμούν να δουν το ναό θα συνεχίσουν να πληρώνουν 5-20 ευρώ για να μπουν στην πλαζ. «Έχουμε ανοίξει ένα παράθυρο, μπορούμε να ανοίξουμε κι άλλο ένα για να υπάρχει ορατότητα προς το ναό και απέξω, αλλά τίποτα άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας εκμετάλλευσης της πλαζ και η Λίνα Μενδώνη, απευθυνόμενη προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους προέτρεψε να καταθέσουν μια άλλη στιγμή, γιατί προχθές συζητούσαν μόνο τον καθορισμό ζωνών, τις αντιπροτάσεις τους, «γιατί σήμερα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αρχαία που "διακοσμούν" πισίνες ξενοδοχείων και μπαρ... Μαζέψτε τες όλες αυτές τις περιπτώσεις κι ελάτε εδώ να τις συζητήσουμε...», είπε με νόημα.

Τελικά οι ζώνες Α απολύτου προστασίας αφορούν τα μνημεία:

* Ναός του Απόλλωνος Ζωστήρος και ιερατική οικία εντός της πλαζ του Αστέρα.

* Πρωτοελλαδική εγκατάσταση μεγάλης στρατηγικής σημασίας στο λόφο της Χερσονήσου, στο χώρο του ξενοδοχείου του Αστέρα στον Λαιμό Βουλιαγμένης.

* Ελληνιστικά κατάλοιπα (3ου αι. π.Χ.) που έχουν βρεθεί στις καμπάνες του ξενοδοχείου.

* Βορειοδυτικός πύργος σε ένα δασωμένο λόφο, ορατό μέσα από την πλάζ, δεξιά των λουομένων.

Αρχαίες επιχώσεις έχουν βρεθεί και στον αδόμητο λόφο των Μουσών (από το νυχτερινό κέντρο «Εννέα Μούσες»). Στις ανασκαφικές τομές έχουν βρεθεί οψιανός και εργαλεία αλλά όχι μόνιμες κατασκευές. Ίσως να ήταν βίγλες, ανέφερε η προϊσταμένη της διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, Νικολέττα Βαλάκου. «Πάντως το ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) έχει λάβει υπόψη του τα αρχαία», καθησύχασε η κ. Βαλάκου διευκρινίζοντας πως όλος ο χώρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός, άρα η οποιαδήποτε επέμβαση υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο.

Ένας άλλος πύργος στην περιοχή Ωκεανίδας, που δεν είναι ορατός, μόνο η θέση του είναι γνωστή στους αρχαιολόγους, δεν μπαίνει σε ζώνη προστασίας.

Στο Καβούρι η κήρυξη περιλαμβάνει ταφικά κατάλοιπα, «άλλα υφιστάμενα μνημεία δεν υπάρχουν», ανέφερε η αρχαιολόγος, όπως επίσης έναν αρχαίο δρόμο μήκους 100 μ. που έχει εκεί βρεθεί.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια