Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το νέο πρόσωπο του Βερολίνου

Το μέλλον για την Τέχνη και τον Πολιτισμό όπως το φαντάζεται ο γερμανός αρχαιολόγος  Χέρμαν Πάρτσινγκερ. Χαρισματικός διανοούμενος κα...

Το μέλλον για την Τέχνη και τον Πολιτισμό
όπως το φαντάζεται ο γερμανός αρχαιολόγος 

Χέρμαν Πάρτσινγκερ.
Χαρισματικός διανοούμενος και αρχαιολόγος με πανοραμική ματιά στους αρχαίους κόσμους, ο γερμανός Χέρμαν Πάρτσινγκερ έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει για το μεγάλο πολιτιστικό στοίχημα της γερμανικής πρωτεύουσας: Τη μεταμόρφωση των μεγάλων μουσείων στο Νησί των Μουσείων και τη δημιουργία του νέου Forum των Τεχνών στην καρδιά του Βερολίνου.

Η διάλεξη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) θα γίνει την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Γεννημένος το 1959, ο προϊστορικός αρχαιολόγος από το Μόναχο έχει αναπτύξει ριζοσπαστικές αντιλήψεις για την επιστήμη του, αλλά και για τις τέχνες με αποτέλεσμα να θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να ολοκληρώσει τη δύσκολη αυτή πρόκληση.

Το σκέλη του εγχειρήματος της πολιτιστικής επανένωσης του Βερολίνου είναι δυο. Πρώτον, η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των πέντε μουσείων που  είναι συγκεντρωμένα στο νησί που βρίσκεται στον ποταμό Σπρέε, που διασχίζει το Βερολίνο. Δεύτερον, η ανακατασκευή των πρωσικών ανακτόρων του Βερολίνου, στη θέση που βρισκόταν το κοινοβούλιο της Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία θα στεγάσουν το Humboldt Forum.

Για τον Πάρτσινγκερ η ανακαίνιση των μουσείων δεν περιορίζεται μόνο στα κατασκευαστικά έργα, αλλά έχει να κάνει κυρίως με το περιεχόμενο: «Οποιαδήποτε μόνιμη έκθεση μετά από 20-30 χρόνια χάνει την αίγλη της», υποστηρίζει και το μεγάλο του όνειρο είναι το Forum, που θεμελιώθηκε τον περασμένο Ιούνιο από τον  πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας, Γιόακιμ Γκάουκ.

Ο Πάρτσινγκερ οραματίζεται το πρωσικό ανάκτορο ως έναν νέο τόπο για τη μη ευρωπαϊκή τέχνη, ζωντανό και ελκυστικό για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, έναν νέο τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων , ώστε να παραπέμπουν στα συμφραζόμενά τους και να αφηγούνται ιστορίες.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 17:30 την ημέρα της διάλεξης.



Πηγή: Γ. Ζουμπουλάκης, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια