Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Βουλευτήριο της αρχαίας Άσσου αποκαλύπτεται

Το βουλευτήριο της αρχαίας Άσσου ιδρύθηκε πριν από 2.400 χρόνια στην σημερινή περιοχή Ayvacik της βορειοδυτικής επαρχίας Ç anakkale τ...


Το βουλευτήριο της αρχαίας Άσσου ιδρύθηκε πριν από 2.400 χρόνια στην σημερινή περιοχή Ayvacik της βορειοδυτικής επαρχίας Çanakkale της Τουρκίας. Η αρχαία Άσσος αποτέλεσε την βάση της δεύτερης Ακαδημίας του Πλάτωνα και φιλοξένησε ένα άλλο επιφανή Έλληνα φιλόσοφο, τον Αριστοτέλη.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη, Nurettin Arslan καθηγητής του πανεπιστημίου Onsekiz Mart του Çanakkale δήλωσε ότι τα βουλευτήρια κτίστηκαν αρχικά κατά τη διάρκεια του 5ου  και 6ου  αιώνα π.Χ. στην Αθήνα και στις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις με την επέκταση της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πιστευόταν μέχρι σήμερα ότι τα πρώτα βουλευτήρια στην Ανατολία κτίστηκαν τον 2ο αιώνα π.Χ., όπως αυτό της Μιλήτου. Ο Arslan είπε ότι η έρευνα των τελευταίων χρόνων στον αρχαιολογικό χώρο έφερε στο φως την επιγραφή του βουλευτηρίου στην αρχαία Άσσο.

Ο ίδιος δηλώνει: «Το κτίριο στην Άσσο χτίστηκε από τον Λάδομο και την σύζυγό του, που αποτελούσαν μέλη μίας εκ των κορυφαίων οικογενειών της αρχαίας πόλης. Η επιγραφή χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. Η εξέτασή της μας δείχνει ότι δεν είναι ίδια με άλλα παραδείγματα επιγραφών της Ανατολίας. Σε αντίθεση με άλλα βουλευτήρια, τα καθίσματα αυτού της Άσσου είναι κατασκευασμένα από ξύλο ενώ σε άλλα είναι πέτρινα. Όταν κάποιος βλέπει το σχέδιο του βουλευτηρίου, το πλησιέστερο παράδειγμα είναι μόνο ένα, αυτό που υπάρχει στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να συζητήσουν θέματα διοίκησης, πολιτικής και εμπορίου».

Ο Arslan δήλωσε ότι ο επιφανής φιλόσοφος Αριστοτέλης θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός λόγος για την ανέγερση του βουλευτηρίου στην αρχαία Άσσο: 

«Επειδή γνωρίζουμε ότι ο Αριστοτέλης έμεινε στην Άσσο στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι η δεύτερη Ακαδημία του Πλάτωνα ιδρύθηκε επίσης εδώ. Η πρώτη είναι στην Αθήνα και το δεύτερο σκέλος της στην Άσσο. Χάρη σε αυτή την Ακαδημία, οι άνθρωποι της Άσσου λάμβαναν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δημοκρατία στην Αθήνα. Στην συνέχεια ο Αριστοτέλης έφυγε από την πόλη, η περιοχή καταλήφθηκε από τους Πέρσες και οι άνθρωποι έχασαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν και να εφαρμόσουν τις πληροφορίες αυτές στην πραγματική ζωή τους, με έναν τρόπο που να παραπέμπει στη Δημοκρατία του Πλάτωνα. Αλλά όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στην Ανατολία, οι άνθρωποι της Άσσου συνειδητοποίησαν τα διδάγματα του Πλάτωνα κατασκεύασαν το πρώτο βουλευτήριο στην Ανατολία». 

Σημείωσε επίσης ότι το βουλευτήριο χρονολογείται πριν από 2.400 χρόνια , και είπε: «Μπορούμε να πούμε ότι η αρχαία Άσσος ήταν η πρώτη πόλη στην ιστορία που την διοίκησαν φιλόσοφοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια