Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ζεύγος αμφορέων επιστρέφει στην Τουρκία από τις ΗΠΑ

Οι δύο αμφορείς που επεστράφησαν στην Τουρκία. Ο Kyoko Schmidt  επέστρεψε στην Τουρκία δύο αμφορείς που η σύζυγός του είχε μεταφέρει λ...

Οι δύο αμφορείς που επεστράφησαν στην Τουρκία.
Ο Kyoko Schmidt  επέστρεψε στην Τουρκία δύο αμφορείς που η σύζυγός του είχε μεταφέρει λαθραία στις ΗΠΑ το 1965. Οι αμφορείς προέρχονται από ένα βυθισμένο πλοίο στην Αλικαρνασσό, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την αντίστοιχη που έκανε ο αμερικανός Rick O'Ryan, ο οποίος προσήλθε στο γραφείο Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Φεβρουάριο επιστρέφοντας έναν αμφορέα του 8ου αιώνα π.Χ., που ο πατέρας του είχε μεταφέρει λαθραία από την Τουρκία τη δεκαετία του 1950. 

Μιλώντας για το θέμα, ο Ömer Çelik υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε τουρκικό έδαφος αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το υπουργείο του.

«Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την επιστροφή λαθραίων έργων τέχνης σχεδόν μέρα παρά μέρα. Ο Schmidt επέστρεψε δύο αμφορείς που η σύζυγός του πήρε από την Τουρκία το 1965. Η ευαισθησία του μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε αυτή τη περίπτωση επιστροφής, ο Schmidt προσήλθε στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και δήλωσε ότι ήθελε να επιστρέψει δύο αμφορείς, που ανακαλύφθηκαν σε βυθισμένο πλοίο στην Αλικαρνασσό. Στη συνέχεια, παρέδωσε τα αντικείμενα στην πρεσβεία.

Ο Schmid δήλωσε ότι παρακολουθούσε στενά τις τουριστικές και πολιτιστικές εξελίξεις στην Τουρκία και αποφάσισε να επιστρέψει τους αμφορείς, μετά την ανάγνωση της είδησης με την κίνηση του O'Ryan.

Οι εργαστηριακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους αμφορείς απέδειξαν ότι είναι πρωτότυποι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ένας από τους δύο χρονολογείται στον 5ο με 4ο αιώνα π.Χ. και μοιάζει με τους αμφορείς της αρχαίας Μένδης. Οι αμφορείς έχουν πλέον παραδοθεί στο Μουσείο Πολιτισμών της Ανατολίας στη Άγκυρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια