Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αφετηρία, συγκυρίες και σταθμοί στην αρχαιολογική έρευνα της προϊστορικής Θήβας

Σφράγισμα με εραλδική παράσταση λιονταριών, που στηρίζονται σε βουκράνιο. Κάτω από την κοιλιά τους φοινικιές και πάνω από τις ράχες του...


Σφράγισμα με εραλδική παράσταση λιονταριών, που στηρίζονται σε βουκράνιο.
Κάτω από την κοιλιά τους φοινικιές και πάνω από τις ράχες τους πουλιά.
Από παράρτημα του μυκηναϊκού ανακτόρου της Θήβας. 13ος αι. π.Χ.
Στα πλαίσια του Γ' Κύκλου Διαλέξεων του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης με θέμα : "Όψεις του Χρόνου: από τον μύθο στον άνθρωπο και το όραμα" ο κ. Ω. Αραβαντινός, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα: «Αφετηρία, συγκυρίες και σταθμοί στην αρχαιολογική έρευνα της προϊστορικής Θήβας» την Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 και ώρα 12.00 μ.μ. 

Η Θήβα, διαχρονικά σπουδαία πόλη της ελληνικής ιστορίας, είναι η μόνη που ερευνάται πάνω από έναν αιώνα αποκλειστικά από Έλληνες αρχαιολόγους. Οι πρώτες τοπογραφικές και αρχαιολογικές έρευνες στην ακρόπολή της, Καδμεία, είχαν ως κοινή αφετηρία και στόχο τους την επαλήθευση της ιστορικότητας του πλούσιου μυθικού υπόβαθρου της πόλης και τη χρονολόγησή του στην προϊστορική περίοδο. 

Η πορεία των αρχαιολογικών ερευνών ακολούθησε εξ αρχής και κατ’ ανάγκην την πορεία, τις συγκυρίες και τις συχνά αντίξοες συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας. Η ανασκαφική δραστηριότητα στη Θήβα άρχισε με την έρευνα και μελέτη του προϊστορικού, κυρίως μυκηναϊκού, παρελθόντος της. Γνώρισε επιτυχίες αλλά και διακοπές στη διάρκεια του 20ού αι. και έφερε στο φως πλήθος ευρημάτων. Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές και η μελέτη των ευρημάτων και των πορισμάτων τους φωτίζει διαρκώς την πρώιμη ιστορία και τέχνη της Θήβας και συνεπώς ολόκληρης της Βοιωτίας, καίριας και κύριας περιοχής του ελληνικού πολιτισμού.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (στον 2ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής). Οι διαλέξεις απευθύνονται σε φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, αλλά και σε ένα ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό. 





Δεν υπάρχουν σχόλια