Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δυο συλλήψεις στο Άργος για αρχαιοκαπηλία

Την πώληση ενός αρχαιολογικού θησαυρού ανεκτίμητης αξίας, απέτρεψαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων ...


Την πώληση ενός αρχαιολογικού θησαυρού ανεκτίμητης αξίας, απέτρεψαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων Ασφάλειας Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν δυο άτομα, ένας 33χρονος έλληνας και ένας 40χρονος υπήκοος Αλβανίας, οι οποίοι κατείχαν και προσπαθούσαν να διαθέσουν προς πώληση μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων, ανεκτίμητης αξίας.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Κατσικάνι Άργους και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25 αρχαία αντικείμενα.

Αρχικά εντοπίστηκε ο 33χρονος, τον οποίο προσέγγισε αστυνομικός του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, υποδυόμενος τον υποψήφιο αγοραστή. Στη συνέχεια, μέσω του πρώτου δράστη, ο αστυνομικός ήλθε σε επαφή και με το συνεργό του, τον 40χρονο υπήκοο Αλβανίας.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ σχετικά με τα κατασχεμένα αντικείμενα, πρόκειται για αρχαία ανεκτίμητης αξίας, κυρίως πήλινα αγγεία και πήλινα ειδώλια, κατά βάση της Μυκηναϊκής περιόδου, ενώ μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων τα οποία οι δύο δράστες προσπαθούσαν να διαθέσουν προς πώληση, βρέθηκε και ένα μαρμάρινο άγαλμα γυναικείας μορφής.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση αρχαιολόγου της Δ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γενεί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πιο αναλυτικά στα αρχαία αντικείμενα περιλαμβάνονται: 

1. Πήλινο αγγείο (κάνθαρος) των μυκηναϊκών χρόνων, με υψηλές ωτόσχημες λαβές και ερυθρόχρωμη σπειροειδή διακόσμηση στο σώμα.

2. Πήλινο αβαφές αγγείο (σκύφος) με δύο οριζόντιες, τριγωνικές λαβές στο κάθετο χείλος, πιθανώς των μυκηναϊκών χρόνων.

3. Πήλινο αγγείο (πρόχους) με ταινιωτή, μελανόχρωμη διακόσμηση, πιθανώς των υπομυκηναϊκών χρόνων.

4. Πήλινο αγγείο (προχοΐσκη) με ταινιωτή, μελανόχρωμη διακόσμηση, πιθανώς των υπομυκηναϊκών χρόνων.

5. Όστρακο αγγείου ερυθροβαφές, πιθανώς των ελληνιστικών χρόνων (διαστάσεων 0,035Χ0,035Χ0,01 μ).

6. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, με καστανομέλανη ταινιωτή διακόσμηση, συγκολλημένο από τέσσερα τμήματα (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,1230,075 μ).

7. Ακέραιο πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, παρόμοιο με το προηγούμενο και θρυμματισμένο εν μέρει στην κεφαλή (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,12Χ0,07 μ).

8. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, ελλιπές στο λαιμό και την κεφαλή και παρόμοιο με τα δύο προηγούμενα (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,086Χ0,058 μ).

9. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, συγκολλημένο από δύο τμήματα, με ερυθρόχρωμη ταινιωτή διακόσμηση (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,09Χ0,057 μ.).

10. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, συγκολλημένο από δύο τμήματα, το οποίο φέρει ερυθρόχρωμη ταινιωτή διακόσμηση (τύπου Φ, διαστάσεων 0,104Χ0,037 μ.).

11. Κεφαλή πήλινου ειδωλίου των μυκηναϊκών χρόνων με μελανόχρωμη ταινιωτή διακόσμηση (διαστάσεων 0,036Χ0,32 μ.).

12. Πήλινο ερυθροβαφές πηνίο (ύψους 2 εκ.) των μυκηναϊκών χρόνων.

13. Υαλόμαζα (δηλαδή προϊόν εκκαμίνευσης γυαλιού).

14. Τμήμα μακρού οστέος.

15-17. Τρία πετρώματα – απολιθώματα.

18-24. Επτά τμήματα λίθων χωρίς ίχνη κατεργασίας, από τα οποία τα τρία μαρμάρου και το τέταρτο χαλαζία.


25. Μαρμάρινο άγαλμα ημίγυμνης γυναικείας μορφής, της οποίας λείπουν η κεφαλή, οι μηροί και τα πέλματα και η οποία φέρει αποκρούσεις στην περιοχή των ώμων. Το μπροστινό τμήμα του σώματος καλύπτεται με ιμάτιο ανάμεσα στα σταυρωμένα στο στήθος χέρια της.

Οι δύο συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια