Από την επίσκεψη της αποστολής στο Μουσείο του Λούβρου Το μεγαλείο της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτό αποτυπών...
Από την επίσκεψη της αποστολής στο Μουσείο του Λούβρου |
Το μεγαλείο της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο στη Νίκη της Σαμοθράκης, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά δώδεκα μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από το νησί που επισκέφθηκαν το Μουσείο του Λούβρου.
«Όλο το μεγαλείο μπροστά μου (...) Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε από κοντά τη Νίκη που γι' αυτήν είμαστε τόσο περήφανοι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ζαφειρία Συκά, μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου Σαμοθράκης.
Η Νίκη της Σαμοθράκης ήταν το επίκεντρο της προσοχής των παιδιών και των υπόλοιπων συμμετεχόντων, ωστόσο και άλλα εκθέματα του μουσείου κέντρισαν το ενδιαφέρον και γενικότερα η όλη εμπειρία από το ταξίδι θα τους μείνει ανεξίτηλη, όπως σημείωσε η Ζαφειρία.
Μια άλλη μαθήτρια, η Αναστασία Ψούνη που φέτος «αποχαιρέτησε» το Λύκειο είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η στιγμή που αντίκρισε το άγαλμα ήταν μοναδική: «Όταν πήγαμε στο άγαλμα ήταν κάτι μοναδικό, δηλαδή μια μοναδική στιγμή (...) Βλέπεις ένα άγαλμα που το επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου καθημερινά» ανέφερε.
Την παρουσίαση του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης στην ελληνική αποστολή ανέλαβε ο Ludovic Laugier, ερευνητής του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Ο ίδιος ανέλαβε και την ξενάγηση της αποστολής στο χώρο συντήρησης του αγάλματος έπειτα από ειδική άδεια πρόσβασης που δόθηκε στους μαθητές.
Η Νίκη «εργαλείο» προβολής του νησιού
Η Νίκη της Σαμοθράκης έφερε πιο κοντά το νησί με το Μουσείο του Λούβρου και έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση δράσεων, με στόχο την ανάδειξη του νησιού. Πώς, όμως, υλοποιείται αυτό το εγχείρημα;
Σ' αυτό το ερώτημα ο δήμαρχος της Σαμοθράκης Γιώργος Χανός επισήμανε πως η συνεργασία μεταξύ μουσείου και δήμου ξεκίνησε, ουσιαστικά, πέρυσι και φέτος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προβολή του νησιού μέσω δράσεων ανάδειξης με κεντρικό «πρόσωπο» τη Νίκη της Σαμοθράκης.
Η φιλοξενία της δράσης των παιδιών, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χανός, έχει ενταχθεί στο έργο Συντήρηση και Αποκατάσταση του Μνημείου από το Μουσείο του Λούβρου.
Πέραν αυτού, το νησί της Σαμοθράκης βρήκε στο πρόσωπο του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και της προέδρου της ActionAid Ελλάς Αλεξάνδρας Μητσοτάκη άλλους δύο συμμάχους στην προσπάθεια περαιτέρω προβολής του.
Όπως εξήγησε ο κ. Χανός, οι μαθητές και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με τον κ. Γαβρά και την κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι συζήτησαν με τους εκπροσώπους του δήμου την προοπτική δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για τη Σαμοθράκη, υπό την εποπτεία του κ. Γαβρά.
Στις συζητήσεις τέθηκαν και άλλα θέματα για την ανάδειξη και την προβολή της Σαμοθράκης.
Η αποστολή ταξίδεψε αρχικά στην Αθήνα, όπου συμμετείχε σε ένα εκπαιδευτικό - περιηγητικό πρόγραμμα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, ενώ ξεναγήθηκε και στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός και ο πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού Παναγιώτης Παπάς. Τους μαθητές συνόδευσαν οι διευθύντριες του δημοτικού σχολείου Καμαριώτισσας και του γυμνασίου Σαμοθράκης και δύο εκπαιδευτικοί.
Στο πρόγραμμα των μαθητών συμπεριλήφθηκε και ξενάγηση στο μουσείο Ορσέ στο Παρίσι και έτσι οι 12 μαθητές ξεναγήθηκαν σε συνολικά τρία από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου: στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Μουσείο του Λούβρου και στο Μουσείο Ορσέ.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια