Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έντονες επικρίσεις στον οίκο Christie's για την δημοπρασία αιγυπτιακού αγάλματος

Ένα αιγυπτιακό άγαλμα που βγήκε σε δημοπρασία από το δημοτικό συμβούλιο του Northampton στον οίκο Christie’s και πουλήθηκε σχεδόν 16...



Ένα αιγυπτιακό άγαλμα που βγήκε σε δημοπρασία από το δημοτικό συμβούλιο του Northampton στον οίκο Christie’s και πουλήθηκε σχεδόν 16 εκατομμύρια λίρες έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Το ασβεστολιθικό άγαλμα του Sekhemka, ηλικίας 4.000 ετών, το οποίο δόθηκε στην πόλη το 1880, πουλήθηκε σχεδόν 10 εκατομμύρια λίρες παραπάνω από την αρχική τιμή στόχου κατά τη δημοπρασία που διενεργήθηκε από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο, την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο Αιγύπτιος πρέσβης στη Βρετανία είχε νωρίτερα επικρίνει την πώληση και δήλωσε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει πρώτα να διαβουλευθεί με την κυβέρνησή του. «Ο Sekhemka ανήκει στην Αίγυπτο και αν το δημοτικό συμβούλιο του Northampton δεν το θέλει τότε θα πρέπει να το επιστρέψει πίσω. Δεν είναι ηθικό να πουληθεί με σκοπό το κέρδος και επίσης δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Ahsraf Elkholy στο BBC.

Από την πλευρά του, το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε ότι τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μιας σημαντικής επέκτασης του Μουσείου του Northampton. Η τοπική αρχή θα κρατήσει περίπου 8 εκατομμύρια λίρες, ενώ ο Λόρδος Northampton θα κερδίσει απροσδόκητα 6 εκατομμύρια λίρες. Το υπόλοιπο ποσό των 1,6 εκατομμυρίων λιρών είναι πριμοδότηση του αγοραστή.

Ο οίκος Christie δεν έχει ακόμη αποκαλύψει την ταυτότητα του αγοραστή.


Το άγαλμα απεικονίζει έναν άνδρα που ονομάζεται Sekhemka, που σύμφωνα με την επιγραφή στη βάση του αγάλματος, ήταν ο επιθεωρητής των γραφέων της βασιλικής αυλής.

Ο David Mackintosh, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε ότι «κάθε δεκάρα» των αντληθέντων κεφαλαίων από την πώληση θα είναι πλήρως διαθέσιμα για τις ανάγκες του μουσείου ενώ θα επιτρέψουν να γίνουν πραγματικότητα τα σχέδια ανάπλασης του.

Στην πώληση ήταν αντίθετοι επίσης και κάτοικοι του Northampton, οι οποίοι δημιούργησαν την Ομάδα Δράσης Διάσωσης του Sekhemka. Μάλιστα, μερικά από τα μέλη της διαδήλωσαν έξω από Christie, κατά την διάρκεια της δημοπρασίας.  

Η Sue Edwards, εκπρόσωπος της ομάδας, δήλωσε ότι ήταν «η πιο μαύρη μέρα στην πολιτιστική ιστορία του Northampton», προσθέτοντας ότι η πόλη έχει «ντροπιαστεί σε όλο τον κόσμο». Ο Alan Moore, συγγραφέας των γνωστών έργων comics Watchmen και League of Extraordinary Gentlemen, καταδίκασε επίσης την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να πουλήσει το άγαλμα.

Η πώληση θα μπορούσε να κοστίσει στο μουσείο το καθεστώς διαπίστευσης από το Arts Council της Αγγλίας, το οποίο θα απέτρεπε μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις. Το σύστημα πιστοποίησης καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές για τα μουσεία προκειμένου να αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους για τη διαχείριση των συλλογών τους προς όφελος του κοινού.

Σύμφωνα με τον Mackintosh, το Μουσείο του Northampton είχε ενημερώσει το Arts Council για τις προθέσεις του και δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την διαπίστευση του μουσείου. Το άγαλμα δεν εκτίθετο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και κανείς δεν είχε ζητήσει να το δει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Είναι στην ιδιοκτησία μας για πάνω από 100 χρόνια και δεν ήταν ποτέ πραγματικά στο επίκεντρο της συλλογής μας», δήλωσε στο BBC, ο Mackintosh. «Θέλουμε να επεκτείνουμε το μουσείο μας και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να συγκεντρώσουμε χρήματα».


Πηγή: The Archaeology News Network, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια